Jij mag er zijn: jezelf op de eerste plaats zetten
Heb je het gevoel dat je andere mensen vaker op de eerste plek zet dan jezelf? Het kan fijn zijn om hierover te praten en je gevoelens eens centraal te zetten. Je hebt een plek op deze wereld, het is tijd om die in te nemen.
Altijd voor een ander klaarstaan
Voor veel mensen is dit juist een van de dingen die ze siert: zij zetten liever een ander dan zichzelf op de eerste plek. Zij staan altijd open om anderen te helpen en luisteren vol aandacht naar hun verhalen. Misschien ben je zelf iemand die dit herkent. Je bent altijd degene die mensen kunnen bellen wanneer ze ergens mee zitten, dan sta jij paraat. Dat is iets wat de mensen in je omgeving ook aan je waarderen.
Je eigen gevoelens weggecijferd
Toegegeven, het is fijn om voor andere mensen te zorgen. Je wilt altijd voor een ander klaar kunnen staan. Daarom ga je naar die een verjaardag terwijl je net een ontzettend drukke week hebt gehad en liever een nachtje thuisblijft. Daarom kom je zodra diegene weer belt of je misschien iets kunt doen. Pas later dringt het tot je door. Je hebt je eigen gevoelens weggecijferd en bent daardoor ver van jezelf geraakt. Wanneer is het de laatste keer geweest dat je echt voor jezelf hebt gekozen?
Is dat egoïstisch?
Jezelf altijd op de eerste plek zetten… is dat niet egoïstisch? Niet direct. Egoïsme heeft een negatieve klank, maar het komt slechts neer op ‘denken aan jezelf’. Het is niet verkeerd om dat af en toe te doen. Als het jou gezonder maakt, gelukkiger maakt en als het voor jou goed voelt, waarom is het dan zo erg als je er alleen jezelf mee helpt en niet een ander? Je kunt ook zo denken: als iemand vraagt of je iets wilt doen, is dat fijn. Dat betekent dat diegene jou belangrijk vindt. Diegene zal het daarom ook prima vinden als je er vriendelijk voor bedankt, omdat het even belangrijker om wat tijd voor jezelf te nemen.
Je hebt een plek op deze wereld, het is tijd om die in te nemen.
Hoe neem je je plek in?
Het is belangrijk om te realiseren dat je het verdient een plek in de wereld in te nemen. Je bent er en je doet ertoe. Mensen die om je geven zullen het accepteren wanneer je eerlijk zegt dat het langskomen even niet uitkomt. Dit is alleen makkelijk gezegd dan gedaan. Je kunt de gedachte meenemen en je eigen maken, maar zodra iemand toch weer te veel van je vraagt, is het moeilijk om niet ‘nee’ te zeggen.
Adviezen om jezelf op de eerste plaats te zetten
– Wees aardig voor jezelf. Behandel jezelf bijvoorbeeld als een goede vriend. Daar ben je ook aardig voor.
– Luister naar je gevoel. Je gevoelens zijn vaak een goede raadgever.
– Om af en toe ‘ja’ tegen jezelf te zeggen, is het soms nodig om ‘nee’ tegen een ander te zeggen. Dat is prima. ‘Nee’ is een volledige zin.
– Iedereen het naar hun zin maken, is niet jouw taak
– Geef je grenzen aan. Wil je iets echt niet doen? Geef dat dan aan!
Luisteren zonder verplichtingen
Het kan ook prettig zijn om hierover te praten. Om gewoon even bij iemand te vertellen wat je voelt. Om op die manier jezelf gezien te voelen. Dat is wat ik graag voor je zou doen. Ik ben Desire de Wit en ben er voor je om naar je te luisteren. Zonder oordeel en zonder verplichtingen. Je kunt delen wat je kwijt wilt en verzwijgen wat je liever nog even voor jezelf houdt. Bij mij sta jij altijd op de eerste plek. Want daar is af en toe helemaal niets mis mee.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.