De verfraaiende veelzijdigheid van medische pigmentatie
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis. Met behulp van medische pigmentatie is het mogelijk om een heel natuurlijk ogende tepel te creëren, waarbij het resultaat niet van echt te onderscheiden is.
Medische pigmentatie
Hilly Welch is gespecialiseerd in medische en cosmetische pigmentatie. Met permanente make-up (PMU) kun je op een mooie, natuurlijke manier de wenkbrauwen, ogen en/of lippen accentueren. Daarnaast kun je ook medische PMU toepassen voor het verfraaien en/of normaliseren van de huid met bijvoorbeeld littekens, een afwijkende kleur of reliëfverschillen. Ook kan Hilly door middel van medische pigmentatie een natuurlijk ogende areola (tepel en/of tepelhof) creëren. Hilly: ‘Vaak hebben vrouwen het gevoel een stukje vrouwelijkheid te missen. Het geeft mij dan ook veel voldoening als ik daarbij kan helpen. Tijdens een eerste gesprek bespreek ik de persoonlijke mogelijkheden voor medische pigmentatie en is er ruimte om alle vragen te stellen. Je bent dan ook van harte welkom bij mij in de salon voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek. De praktijk is sfeervol en laagdrempelig, waarbij ik wil dat iedereen er zich op zijn of haar gemak voelt. Mijn cliënten voelen zich dan vaak ook meteen ontspannen in de salon, ook al omdat ze niet in een klinische ziekenhuissetting geholpen worden.’
Realistisch 3D-effect
Hilly vervolgt: ‘Als er wordt gekozen voor een behandeling, bespreek ik de wensen en onder andere de vorm en de kleur en plaats op de huid. Ik stel een behandelplan op en neem dit samen met de klant door. Bij een eenzijdige (unilaterale) pigmentatie zal ik goed kijken naar de kleur en de vorm van de andere bestaande areola (tepelhof) met als doel zo identiek mogelijk de vorm aan te houden van de andere zijde. Gaat het om beide zijden (bilateraal), dan is er ruimte voor een cliënt om zelf een andere vorm grootte en/of kleur te kiezen. Hierbij kan ik uiteraard advies en begeleiding geven. Ik teken altijd eerst de vorm en de kleur voor op de huid, waarbij de cliënt kan meekijken met een (pas)spiegel. Pas als alles naar wens is, ga ik daadwerkelijk over tot pigmentatie. Door middel van het gebruik van verschillende kleurpigmenten en te spelen met licht en schaduw wordt een zeer realistisch 3D-effect verkregen. Zelfs de Montgomerykliertjes en vaatjes en structuur worden nauwkeurig gepigmenteerd. De behandeling bestaat uit 3 sessies, en tussen de sessies zitten 6 weken.’
Andere toepassingen dermatografie
Medische pigmentatie kan ook ingezet worden bij onder andere alopecia, vitiligo, de littekenhuid bij brandwonden, automutilatie en ontbrekende teennagels. Ook bij de aanpak van littekens na een val, ziekte, ongeluk, operatie of aangeboren aandoeningen, zoals schisis of een wijnvlek, is medische pigmentatie een behandeling die voor een mooi resultaat kan zorgen. Naast dermatografie kun je ook cosmetische permanente make-up laten zetten. Verder kan bij sommige aandoeningen, door ziekte of medicijnen, waaronder chemotherapie, permanente make-up voor de wenkbrauwen een oplossing zijn. Naarmate we ouder worden, kunnen de wenkbrauwen dunner worden. Ook door te veel epileren of plukken kunnen de haartjes uitblijven. Deze behandeling kan ook geschikt zijn wanneer je niet tevreden bent over de vorm en dikte van je wenkbrauwen en/of het lastig vindt ze steeds zelf te moeten tekenen met potlood. Verder is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de ogen en/of de lippen te pigmenteren bij Beauty By Hilly.
Het resultaat is niet van echt te onderscheiden
Wist je dat?
Het verschil tussen een medische pigmentatie en cosmetische pigmentatie (permanente make-up) is dat de pigmenten bij dermatografie een camouflerende functie hebben. Het doel is het verfraaien of normaliseren van de huid. Bij medische pigmentatie is het niet de bedoeling om een make-upeffect te creëren. Er wordt gekozen voor pigmentstoffen die de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk benaderen.
Littekenbehandeling
Anders dan medische pigmentatie met kleurpigmenten is het ook mogelijk bij Beauty By Hilly om het litteken te laten behandelen met Scar Relaxation, ook wel ‘microneedling’ genoemd. Deze techniek wordt onder andere toegepast bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, bij acnelittekens, pigmentvlekken en het verjongen van de huid. Microneedling (of mesotherapie) is een fantastische behandeling die de huid aan het werk zet om zichzelf te verbeteren en te versterken. Deze aanpak is ook zeer effectief bij het aanpakken en verminderen van littekens. Tevens wordt een serum met werkzame stoffen aangebracht. Deze werkzame stoffen triggeren de huid om zelf voor een betere doorbloeding en/of de aanmaak van nieuw collageen te zorgen. Hierdoor kan de littekenhuid minder zichtbaar worden en/of bijvoorbeeld soepeler worden.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.
-
Elke ochtend als ik uit de douche stap en me voor de spiegel afdroog, ben ik weer blij met het resultaat. Van een afstandje zie je niet direct iets aan mijn borsten. Totdat je beter kijkt. Er loopt een litteken boven mijn tepel langs en er is een litteken onder mijn borst te zien. Ook op mijn buik siert een litteken.