Burn-out eruit, positieve energie erin!
Annemiek liep in maart vorig jaar, toen we in Nederland voor het eerst met een lockdown geconfronteerd werden, al op haar tandvlees. Op haar werk zat ze middenin een hectische periode. Het bedrijf waar ze werkte, had een groot project binnengehaald, waarvoor Annemiek de verantwoording droeg. Daardoor maakte ze lange dagen, wat als alleenstaande moeder niet altijd even goed te combineren was wanneer je nog jonge kinderen hebt. Het lukte haar dan ook maar nét om alle ballen in de lucht te houden.
Vertwijfeling
Maar toen deed het coronavirus zijn intrede in het land. Annemiek vroeg zich vaak vertwijfeld af hoe ze haar werk moest doen, terwijl ze tegelijkertijd de kinderen moest helpen bij hun schoolwerk, ervoor zorgen dat zij zich de rest van de dag binnenshuis vermaakten en het huishouden te doen nu hun hulp in de huishouding niet kon komen.
Burn-out
Gedreven door adrenaline, daarbij vaak gehinderd door haar perfectionisme, lukte het haar uiteindelijk wel om zowel het project van haar werk goed af te ronden, het huishouden draaiende te houden én de periode van het verplicht thuis zitten voor de kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat betekende wel dat ze van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht in touw was. Toen de maatregelen eenmaal versoepelden en het leven weer langzaam op gang kwam, stortte Annemiek in. Ze was helemaal opgebrand en zat thuis met een burn-out.
Langzaam proces
Via een vriendin van haar, die ik in het verleden vanwege een burn-out heb mogen coachen, kwam Annemiek bij mij terecht. Wanneer je continu met stress te maken hebt, en dus als het ware op adrenaline leeft, put je je lichaam op den duur uit. Je loopt helemaal leeg. De rek is eruit. Herstellen van een burn-out is een langzaam proces. Je hebt tijd nodig om je hele leven opnieuw te leren inrichten. Maar daarnaast is het ook belangrijk om te ontdekken waar en waarom het mis is gegaan.
‘Je wilt wel, maar je (lichaam) kan niet meer!’
Zelfreflectie
Terugkijkend op die eerste lockdown van vorig jaar werd Annemiek zich er langzaam maar zeker van bewust hoe haar perfectionisme haar in de weg had gezeten. Er volgde een periode van zelfreflectie en van twee stappen vooruit en één stap achteruit. En zo kwam na een aantal maanden eindelijk het moment dat haar goede energie terugkwam in plaats van de adrenaline waarop ze leeggelopen was.
Tweede lockdown
Op het moment dat Annemiek weer voorzichtig aan begon met werken, kwam in december de tweede lockdown. Waar de eerste lockdown haar totaal had overvallen en ze puur intuïtief had gehandeld, ging Annemiek dit keer veel gestructureerder te werk. Met een goede vriendin, die kinderen in dezelfde leeftijd had, maakte Annemiek een schema waarin ze om de beurt op elkaars kinderen pasten, zodat zij een paar dagen de handen vrij had voor het huishouden, haar werk en een stukje ontspanning. De dagen dat de kinderen bij haar waren, maakte ze ook echt tijd voor hen vrij om hen te helpen met huiswerk en ’s middags lekker te gaan knutselen of koekjes bakken. En al hoewel ze altijd een perfectionist was geweest, kon ze dat nu gelukkig steeds beter loslaten.
Trots
De rare tijd waarin we leven, vergt voor iedereen de nodige aanpassingen. Maar ik ben ontzettend trots op hoe Annemiek ze haar burn-out heeft overwonnen. Ze schiet niet meer in de rol van kritische ouder waarbij alles perfect moet zijn en ze verzandt ook niet in angstgevoelens over dat ze het allemaal niet aan zou kunnen. Nee, er is balans, en ze is zelfs zo inventief geweest om een manier te bedenken om, ondanks de lockdown, toch af en toe haar handen even vrij te hebben en tijd voor zichzelf in te plannen. Fantastisch om te zien hoe Annemiek gegroeid is!
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk.
-
Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren.
-
Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.