Niet lekker in je vel? Werk aan jezelf middels Vat van Zelfwaardering
Herken je dit? Je zit niet lekker in je vel maar weet niet goed hoe je dat moet veranderen. Op je werk kom je er steeds niet lekker in, je voelt je ontevreden maar weet niet of iets anders je wel vervulling geeft. Je hebt het gevoel dat je overal tekortschiet, zelfs of juist op sociaal vlak. Ontzettend veel mensen lopen op een bepaald moment in hun leven vast. Het Vat van Zelfwaardering is een toegankelijke, snelle en laagdrempelige methode om je gedrag en gedachten om te kunnen keren.
Vastlopen in problemen
Bijna iedereen loopt op een gegeven moment tegen bepaalde problemen aan. Maar vaak zijn we zo gewend geraakt aan wat we altijd al deden, dat we niet meer goed kunnen zien welk gedrag ons eigenlijk in de weg zit. Een groot deel van onze problemen komt echter voort uit onze keuzes, het gedrag dat we vertonen. Totdat je weet te ontdekken welk gedrag ten grondslag ligt aan jouw onvrede, is de kans aanwezig dat je op dezelfde manier blijft vastlopen.
Inzicht in je gedrag
Wanneer je niet lekker in je vel zit, lukt het echter vaak niet goed de vinger op de zere plek te leggen hoe dat nou komt. Een belangrijke sleutel tot dit inzicht schuilt in de zelfwaardering. Want als je jezelf niet kunt waarderen, slaan alle pogingen om je situatie te veranderen dood in zelfkritiek en negativiteit. Daardoor blijf je vastdraaien in een patroon van onvrede, snakken naar verandering maar onmachtig zijn de keuzes te maken die je daartoe helpen, wat vervolgens weer somber stemt en de stem van zelfkritiek doet toenemen.
Positieve relatie met jezelf
Psycholoog en seksuoloog Gertjan van Zessen constateerde deze gedragspatronen in veel mensen en ontwikkelde een model waarmee hij hen wilde helpen daaruit te breken. Dat model is het Vat van Zelfwaardering. Hij noemt dat de kern van de methode is een positieve relatie in plaats van een veroordelende relatie met jezelf te ontwikkelen. ‘Door mensen concreet te laten oefenen met meer waardering van hun gemoedsbewegingen, ontstaat die betere relatie met het ik (en daardoor met anderen) op een soepele manier. De methode leidt verrassend snel tot andere denk- en gedragspatronen’, licht Van Zessen toe.
Zelfwaardering brengt veel positieve effecten met zich mee
Verschillende doelen
Door een toename van de zelfwaardering, komen daar allerlei positieve effecten bij kijken. Van Zessen omschrijft onder andere de volgende doelen:
- mensen zijn tevredener met zichzelf en anderen
- ze worden productiever, vertonen minder uitstelgedrag
- men past meer zelfzorg toe
- mensen zitten niet langer vast in (belemmerende) patronen
- men krijgt beter contact met anderen
Bouwen aan wat goed gaat
Het Vat van Zelwaardering is een lichte maar effectieve methode die behandelaren kunnen inzetten om positieve verandering te bewerkstelligen. Ook bij Haptonomie praktijk Schoneveld wordt de methode toegepast. De reden daarvoor is dat het goed aansluit bij de visie van de praktijk dat het belangrijk is om te bouwen aan wat er goed gaat in plaats van te concentreren op de dingen die mislopen. Want iedereen krijgt te maken met tegenslag of zaken die ze minder goed kunnen. Maar door meer regie en richting te kunnen nemen in deze situaties, ontwikkel je ook de veerkracht om dat te kunnen opvangen. En daar groei je van.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.