bevalangst

Bevalangst? Haptonomie helpt!

Wanneer je zwanger bent, komt er een veelvoud van nieuwe ervaringen, informatie en gevoelens op je af. Geen zwangerschap is helemaal hetzelfde, en het is dus niet zo vreemd dat je ook de bevalling best spannend vindt. Het is een onvergelijkbare gebeurtenis waarop je je maar beperkt kunt voorbereiden. Sommige vrouwen ervaren echter niet alleen spanning, maar ook echt angst. En dat kan de leuke aspecten van de zwangerschap soms behoorlijk overschaduwen.

Wanneer spreken we van bevalangst?

De meeste vrouwen hebben wel in meer of mindere mate last van zenuwen omtrent de bevalling, maar tot zo’n 15% van de zwangere vrouwen hebben daadwerkelijk last van bevalangst. Daarvan spreken we wanneer:

  • je elke dag bezig bent met de angst
  • het je dagelijks leven beïnvloedt.

Vrouwen met bevalangst hebben last van piekergedachtes, slecht slapen doordat je niet kan stoppen met malen, paniekaanvallen en nachtmerries.

Mogelijke redenen

Er zijn duidelijke redenen aan te wijzen waarom een vrouw last kan hebben van bevalangst. Zo kan het zijn dat een eerdere bevalervaring heftig of zelfs traumatisch is verlopen. Tijdens de volgende zwangerschap, draagt de vrouw deze gebeurtenis logischerwijs met zich mee. Ook kan het zijn dat je je van nature gemakkelijk zorgen maakt en dat die zorgen zich fixeren op de bevalling. Maar ook negatieve verhalen omtrent bevallingen, seksueel misbruik of het gevoel er alleen voor te staan kunnen een rol spelen.

Wat helpt?

Bij angsten helpt het vaak om een manier te vinden deze gevoelens te kanaliseren. Zo kan het nuttig zijn om informatie in te winnen bij experts, zodat je je angst kunt beteugelen met rationele tegenargumenten en betrouwbare feiten. Ook kan het helpen je actief bezig te houden met je voorbereiding: schrijf je bevalplan uit en denk daarbij na over de verschillende mogelijke scenario’s. Praat hier ook over met je partner als je die hebt, zodat die weet wat er in je omgaat en je kan helpen op moeilijke momenten.

Wist je dat 15% van de vrouwen daadwerkelijk last hebben van bevalangst?

Zwangerschapshaptonomie

Natuurlijk is het belangrijk en prettig om met de mensen in je omgeving te kunnen praten over je gevoelens omtrent de bevalling. Per slot van rekening haalt praten vaak de druk van de ‘angst-ketel’. Maar mogelijk heb je behoefte aan meer ondersteuning. De zwangerschapshaptonomie richt zich op het terugvinden van de verbinding met je lichaam en het voorbereiden op de bevalling. Tijdens de behandelingen leer je aan de hand van gesprekken, aanrakingen en oefeningen bewuster te worden van je lichaam, gevoelens en de band met je kindje.

Vertrouwen vergroten

Door te werken aan deze bewustwording, kun je het vertrouwen in jezelf en de verdere zwangerschap vergroten. Wanneer dat lukt, kun je het kindje de ruimte geven om geboren te worden. Ook je partner speelt een belangrijke rol in dit proces. Vandaar dat jullie samen de sessies volgen (uitzonderingen daargelaten). Dit heeft als voordeel dat jullie je samen niet alleen voorbereiden op de bevalling, maar ook op het ouderschap.

Last van bevalangst?

Heb jij last van bevalangst? Of hebben jullie andere vragen rondom zwangerschap en bevallen? Haptotherapeut Renata Schoneveld ondersteunt je graag. Naast zwangerschapshaptonomie biedt Renata ook haptotherapie aan. Ook vragen rondom intimiteit zijn eventueel bespreekbaar. Haptonomie praktijk Schoneveld is gevestigd in Amersfoort.

Datum: 16 september 2020