Wat zijn nagels eigenlijk en hoe houd je ze sterk?
Pulken, krabben en knijpen: onze nagels zijn best handig als je er over nadenkt. Maar wat zijn het? Nagels zijn een uitgroeiïng van de hoornhuid en bestaan uit een eiwit genaamd keratine. Ze beschermen je vingers en tenen tegen beschadigingen. Ooit maakten we gebruik van onze nagels door te wroeten in de grond om voedsel te vergaren. De teennagels groeien langzamer dan de vingernagels. Waarschijnlijk komt dit omdat nagels warmte, zuurstof en licht nodig hebben. Dit verklaart waarom je teennagels sneller groeien op vakantie wanneer je slippers draagt.
Sterke nagels
Nagels zijn afhankelijk van voldoende voedingsstoffen en dit zijn de belangrijkste:
Silicium
Zonder silicium worden nagels brokkelig en zwak. Dat komt omdat 20% van de nagels uit silicium bestaat en het zorgt ook voor de hardheid. Silicium vind je terug in cacao, noten en haver. De rijkste bron is brandnetel. Brandnetelthee is daarom zeer geschikt als siliciumbron. Let op met aluminium zoals in koffiecupjes, alufolie en deodorant, want dit is de concurrent van silicium in de cellen. Je kunt ook silicium nemen in de vorm van kiezelzuur, vaak zijn deze supplementen in vloeibare vorm verkrijgbaar. Ook de zogenaamde celzouten helpen bij de opname van silicium, “nummer 11” is hier een voorbeeld van.
Eiwit
Zonder eiwit geen nagels. Keratine is een eiwit gemaakt van 18 aminozuren: de bouwstenen van ons lichaam. Omdat nagels minder belangrijk zijn dan spieren en organen, zal een eiwittekort bijna altijd leiden tot zwakkere nagels. Als je niet veel vlees, vis of eieren eet, kan het verstandig zijn om extra eiwitten in te nemen uit een eiwitshake. Een maatschep van 30 gram eiwit per dag kan wonderen verrichten.
Hoe zijn je nagels eigenlijk opgebouwd?
Vitamine D
Vitamine D is erg belangrijk voor gezonde nagels. Ten eerste zorgt het voor aanvoer van calcium waar de nagels deels uit bestaan. Daarnaast is de zonvitamine nodig voor de aanmaak van cholesterolsulfaat, een vettige stof die in de sponslaag van de nagels zit.
Zwavel
Zwavel is nodig om de keratine aan elkaar te zetten. Samen met silicium valt zwavel onder de schoonheidsmineralen. Je kunt zwavel vinden in eieren, olijven, vis en vlees. Ook is het verkrijgbaar als supplement onder de naam MSM.
Overige tips
- Zoals gezegd hebben nagels zuurstof, zonlicht en warmte nodig. Draag slippers zoveel je kunt.
- Verwijder de nagelriem niet tijdens de verzorging omdat dit beschermt tegen vuil en daarmee infecties.
- Knip de nagels recht af om ingroeien van teennagels te voorkomen.
- Knip je nagels kort. Vocht wordt voornamelijk in het achterste gedeelte vastgehouden. Korte nagels kunnen deze hoeveelheid vocht beter verdelen.
- Vijl je nagels na het knippen van buiten naar binnen toe om ze af te sluiten.
- Bescherm je nagels tegen chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen. Ook cosmetica kan tot “verpoedering” van nagels leiden, wat een beschadiging van keratine tot gevolg heeft.
- Voorkom langdurig vocht, zoals bij natte handschoenen en sokken
Conclusie
De nagels kunnen prima groeien onder gunstige omstandigheden. In plaats van de nagelzwakte als het probleem te zien, kan het ook worden omgedraaid: als de nagels niet in topconditie zijn, wat is er dan nog meer aan de hand? Loop gerust eens binnen bij een adviesdrogisterij zoals De Rode Pilaren voor vrijblijvend advies.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.