Uitvaarten in coronatijd: hoe neem je afscheid op afstand?
Afscheid nemen is al moeilijk genoeg, laat staan in een tijd waarin mensen 1,5 meter van elkaar af staan en de onderste helft van hun gezicht verborgen gaat onder een lap stof. Op het moment dat je het het hardst nodig hebt, kun je elkaar niet troosten en condoleren met een geruststellende aanraking, een arm om elkaar heen slaan en elkaar vasthouden. Behalve het fysieke contact dat zo gemist wordt, moet de gastenlijst ook nog eens flink ingekort worden, waardoor niet alle dierbaren aanwezig kunnen zijn op de uitvaart. Dat voelt wrang en haast onmenselijk. Daarom doen we er alles aan om de afstand zo klein mogelijk te laten voelen en op een persoonlijke en waardige manier afscheid te kunnen nemen.
Onduidelijkheid
Alles verloopt even wat anders dan gewend. Bij Uitvaartzorg Boerhaave begrijpen we dat alle coronamaatregelen en vele veranderingen vragen en verwarring oproepen. Hoe kan je mensen condoleren op afstand en sympathie en steun laten blijken aan de nabestaanden? En hoe kan je de mensen die niet aanwezig kunnen zijn, toch betrekken bij de uitvaart?
Nabestaanden steunen
Voor nabestaanden is het een extra moeilijke tijd. Het is in sommige gevallen niet mogelijk om afscheid te nemen van je dierbare of de manier waarop ze afscheid moeten nemen wordt beperkt. Om deze mensen een hart onder de riem te steken, kun je een aantal dingen doen. In plaats van een troostende omhelzing, kun je wat langer de tijd nemen voor een gesprek, een uitgebreidere condealancekaart schrijven en een luisterend oor bieden. Bel ze op of laat bloemen of pan soep bezorgen met een persoonlijk bericht om te laten weten dat je aan ze denkt. Ook kun je vragen wat de persoon nodig heeft en hierbij je hulp aanbieden.
Erehaag
Om de mensen die niet aanwezig kunnen zijn tegemoet te komen, zijn er verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen om deze mensen afscheid te laten nemen middels een erehaag of drive-thru condealance. Mensen kunnen bijvoorbeeld bloemen leggen terwijl de rouwwagen voorbij rijdt of een opstelling maken bij de kist. Zo ben je toch samen en kunnen mensen hun steun betuigen en de overledene eren op een veilige afstand.
Voor nabestaanden is het een extra moeilijke tijd
Live-stream
Een andere mogelijkheid is om de dienst te filmen en via een live-stream te laten bekijken door de mensen thuis. Mensen die er graag bij hadden willen zijn, kun je bij de dienst betrekken door bijvoorbeeld een foto van ze op een stoel te plaatsen. Ook kun je mensen vragen om vooraf iets op te nemen en een groet uit te spreken, wat vervolgens in een compilatiefilmpje getoond wordt tijdens de uitvaart. De mensen kunnen hier zelf invulling aan geven: ze kunnen een verhaal vertellen, een lied of gedicht voordragen. Ook kunnen mensen bijvoorbeeld een digitale boodschap achterlaten in een online condealanceregister of iets zelf maken – een bloemstuk, tekening, of versiering voor op de kist of het graf, wat verwerkt wordt in de dienst.
Meer mogelijkheden
Maar daar houden de mogelijkheden niet op. Ondanks alle beperkingen is er nog veel mogelijk om op een creatieve manier een betekenisvol afscheid te organiseren. Bij Uitvaartzorg Boerhaave denken we graag met je mee om tot een passende invulling te komen en staan we paraat om de wensen van de overledene en nabestaanden zo goed mogelijk te eren. Neem dus gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken en antwoord op al je vragen te krijgen.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.