Waarom doet papa zo raar?’
Bij verlies en rouw denk je al snel aan heftige gebeurtenissen zoals een ernstige ziekte of een overlijden. Maar er is zoveel meer wat tot een verlieservaring kan leiden. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kind. En dat kan een behoorlijke impact hebben.
Verlieservaring
‘Bij een ernstige ziekte of een overlijden binnen een gezin heeft de omgeving vaak wel begrip voor de situatie. Dat kinderen daardoor uit balans raken, snapt iedereen. Maar er zijn meer oorzaken die het voor kinderen lastig maken om mee om te gaan’, weet Sabina Krijger van De Kinderhoeksteen. Als rouw- en verliesbegeleider biedt ze ambulante, medische rouwbegeleiding voor kind en gezin om hen te helpen rust, orde en overzicht te krijgen in de chaos van emoties.
Burn-out
‘Neem nu een burn-out. Dat heeft niet alleen een enorme impact op de persoon in kwestie, maar ook op de rest van het gezin. Het overkwam Bart, de man van Merel. Vorig jaar zat hij ineens thuis met een burn-out. Merel kreeg te maken met een kant van haar echtgenoot die helemaal nieuw voor haar was en dat was behoorlijk wennen.’
Kinderen kunnen behoorlijk ontdaan zijn door een burn-out door een van hun ouders.
Alles anders
‘Ook de kinderen wisten niet goed meer hoe ze met hun vader om moesten gaan want papa reageerde ineens zo anders. Bart ging op een gegeven moment in therapie, maar voor Merel en de kinderen was er niemand die hen hielp om te gaan met de nieuwe situatie. Zij werden niet automatisch in de behandeling meegenomen, terwijl hun leven ook op zijn kop stond.’
Meer inzicht
Merel en Bart zijn wel open naar hun kinderen geweest en hebben proberen uit te leggen dat papa ziek was. ‘Ik heb Merel geadviseerd om een keer mee te gaan naar therapie en dat zorgde voor beide partijen al voor veel meer inzicht. Bart voelde zich meer serieus genomen en Merel kreeg handvatten aangereikt.’
Speelse manier
‘De kinderen zijn een paar keer bij mij geweest. Met behulp van POPtalk werd zichtbaar gemaakt wat hen bezighield. Met POPtalk werd zichtbaar wat de impact was op hen. Op een speelse manier konden de kinderen hun verhaal vertellen. Inmiddels gaat het weer goed met Bart en Merel en hun kinderen. Bart heeft een nieuwe baan en Merel herkent in hem steeds meer de man op wie ze ooit verliefd werd en tussen de kinderen en hem is het ook weer als vanouds. Geweldig’, straalt Sabina.
POPtalk
Voor kinderen kan het lastig zijn handen en voeten te geven aan gevoelens van rouw en verlies, maar met POPtalk wordt het mogelijk om meer inzicht te krijgen in de belevingswereld van kinderen of jongeren en die te bespreken. Door het zichtbaar te maken met behulp van poppetjes en ander materiaal voelen ze zich begrepen. Ze krijgen overzicht in een situatie die voor hen (te) ingewikkeld is. Soms wordt er ook gebruikgemaakt van andere creatieve middelen in de begeleiding zoals tekenen, schilderen, schrijven, spel en muziek.
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
Rouwen is iets dat meeslepend kan zijn, en het is belangrijk om te begrijpen dat je hier de tijd voor moet nemen. Het is net zo belangrijk om te onthouden dat rouw niet eeuwig hoef te duren en je na verloop van tijd zal leren omgaan met verdriet. Een van de moeilijkste ervaringen in het leven is het verlies van een dierbare of een geliefde.
-
Een goede uitvaart kan helpen om afscheid te nemen en je verlies te verwerken.
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Na de uitvaart is de periode van rouw eigenlijk pas net begonnen. Het verlies is nog heel recent.
-
Je wist dat het moment een keer zou komen, maar nu het er is bijt het nog meer dan verwacht. Na het verlies voelde je jezelf verbonden met iedereen om je heen. Op den duur had je alleen het idee dat je contacten steeds meer afstand begonnen te nemen. Tot het voelde alsof je jouw verdriet alleen nog kon voelen wanneer je alleen was.
-
Eigenlijk wil je dat kinderen zo min mogelijk met de dood te maken hebben. Toch krijgen mensen regelmatig op jonge leeftijd al te maken met de dood. Soms een ver familielid, soms iemand die heel dichtbij staat.
-
Een jong gezin in de bloei van hun leven heeft net hun tweede kind gekregen, maar ze zitten op een donkere wolk. Wat een fijne tijd moet zijn met elkaar als jong gezin, is nu elke dag weer een gevecht en een grote uitdaging.
-
Er waren eens drie bomen. Tijdens een harde storm verloren ze alle drie een tak waarvan ze erg hielden.
-
Een verlies is altijd ingrijpend. Op het moment zelf, waarop schok en onbegrip de boventoon kunnen voeren. Maar zeker ook achteraf: waarna een vaak lang verwerkingsproces van rouw en verlies begint.