pijnklachten

Wanneer houden die pijnklachten op?’

Iedereen ervaart wel eens pijn. Echter, pijnklachten kunnen zich dusdanig ontwikkelen dat deze de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Bij sommige pijnklachten kunnen de meeste algemene activiteiten al een probleem vormen, van het beoefenen van een sport tot zelfs het tillen van lichte dingen.

Pijnprikkels

Pijn is oorspronkelijk een waarschuwingsfunctie voor het lichaam. Er wordt door het lichaam aangegeven dat deze schade oploopt, door de pijnprikkels wordt geprobeerd het lichaam te beschermen. We spreken dan van ‘acute pijn’. Als je langere tijd pijn ervaart, is er mogelijk een andere oorzaak. De zenuwen dienen niet meer als waarschuwing en hebben hun primaire functie verloren. We spreken van ‘chronische pijn’ wanneer de pijn langer dan drie maanden duurt.

Gerichte en multidisciplinaire aanpak

Excellent Care Clinics is een onafhankelijk multidisciplinair pijnbehandelcentrum waar patiënten met chronische pijn middels hoogwaardige zorg worden behandeld. De behandelingen worden uitgevoerd door anesthesioloog-pijnspecialisten en pijnverpleegkundigen. Anesthesioloog-pijnspecialisten zijn anesthesiologen die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van pijn.

Multidisciplinair

De behandeling bij Excellent Care Clinics kent een multidisciplinaire aanpak waarbij diverse specialisten betrokken kunnen worden. Denk hierbij aan een neuroloog, een fysiotherapeut of een psycholoog. Door kennis en kunde uit verschillende specialismen te bundelen, worden er verschillende inzichten gebruikt om jou kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen aanbieden.

Professionals

Het team wordt gevormd door professionals: medisch specialisten, pijnverpleegkundigen en ondersteunend personeel die afkomstig zijn uit diverse ziekenhuizen. Klantvriendelijkheid, service en tijd voor de patiënt hebben hun prioriteit.

Geen wachttijd

In dezelfde week dat je belt, kan je afspraak ingepland worden. Na de intake, waarbij alle tijd voor je wordt genomen, kan de behandeling indien mogelijk meteen plaatsvinden. Daarin is Excellent Care Clinics onderscheidend ten opzichte van andere behandelcentra.

Samenwerking

Ook biedt Excellent Care Clinics samenwerking aan met andere zorgprofessionals. Aanvullend op de eigen pijnbehandelingen kunnen cliënten doorverwezen worden naar de kliniek Bewegen met Pijn. In deze kliniek krijgen patiënten een therapie waarbij bewegen met speciale apparatuur, gedrags-psychotherapie, dieet, koudetherapie en spieropbouw met elektromyostimulatie centraal staan.

Geavanceerde behandelmethoden

In 2017 is de eerste vestiging van Excellent Care Clinics geopend in Hilversum en op 1 januari 2018 is de tweede vestiging van start gegaan in Velsen-Noord. In het pijnbehandelcentrum worden de meest moderne en geavanceerde behandelmethoden toegepast, waarbij de patiënt en niet de organisatie centraal staat.

Pijn is oorspronkelijk een waarschuwingsfunctie voor het lichaam

Overgangsklachten

Tachtig tot negentig procent van de vrouwen in de overgang heeft last van overgangsklachten als opvliegers, nachtelijk zweten of stemmingswisselingen. Wanneer je een opvlieger hebt, krijg je het plotseling heel warm en begin je hevig te transpireren, en je gezicht en hals worden vaak rood. Tot tientallen keren per dag breekt het zweet dan letterlijk uit. Het is een bekend verschijnsel bij vrouwen in de overgang.

Medicatie

Maar ook zestig tot tachtig procent van de vrouwen die hormonale therapie bij borstkanker krijgen, kunnen last hebben van opvliegers en zweten. Dit geldt ook voor mannen die hormonale therapie krijgen bij prostaatkanker. Gelukkig is er veel aan te doen. Er komen steeds meer behandelingen die de klachten verminderen. Via de huisarts of gynaecoloog is een groot deel (80-90%) van de mensen geholpen met hormonale medicatie.

Nieuwe behandelmethode

Wanneer jouw klachten toch blijven aanhouden of wanneer je geen hormonale therapie mag of wil hebben, kun je in aanmerking komen voor een nieuwe behandelmethode. Deze is in de Verenigde Staten ontwikkeld en Excellent Care Clinics gebruikt deze techniek nu ook, als één van de eerste in Nederland. Je hebt alleen een doorverwijzing van je huisarts of medisch specialist (gynaecoloog) nodig.

Datum: 27 juli 2018