Ze kan weer lopen zonder pijn
Iedere week gaat ze met een groepje hardlopen. Dat doet ze al jaren. Het maakt niet uit of het regent of dat de mussen dood van het dak vallen van de hitte; iedere dinsdagochtend trekt Marjolein haar hardloopschoenen aan. En dat was op die ene dinsdag in de winter ook het geval. Er lag een beetje sneeuw, maar dat deerde de dames van het loopgroepje niet. Een beetje kou hield hen niet tegen. Marjolein dacht later nog vaak aan die dag terug. Waren ze toen maar niet gaan lopen, want dan had ze niet die rare schuiver gemaakt die tot die akelige rugklachten had geleid.
Nare zenuwpijn
Ze was trouwens niet eens echt gevallen. Het was meer een rare en ongecontroleerde beweging als reactie op de opgevroren plas die ze door het verse sneeuwlaagje niet opgemerkt had. Ze wist een vervelende val te voorkomen, maar maakte een dusdanige rare kronkel met haar lichaam, dat het haar in de rug schoot. Een nare zenuwpijn die zo ineens vanaf haar middel door haar bil achterlangs haar rechterbeen schoot. En op dat moment kon ze geen kant op.
Ischias
Van de huisarts hoorde ze dat ze ischias had en ze werd doorverwezen naar de fysiotherapeut. Omdat daar nogal een lange wachttijd was, ging Marjolein op internet op zoek naar andere manieren om zo snel mogelijk van haar pijn af kon komen. Ze kon nauwelijks nog zitten, want dan was de pijn helemaal niet te harden, en simpele dingen als hurken of iets optillen gingen ook niet. Zo gebeurde het dat ze mijn website vond en contact met me opnam.
Ischias komt relatief vaak in de winter voor.
Winterklacht
Tijdens het intakegesprek legde ik Marjolein uit dat ischias relatief vaak voorkomt in de winter. Dat houdt verband met de nieren en blaas en is gebaseerd op de theorie van de vijf elementen uit de Chinese geneeskunde: hout, vuur, aarde, metaal en water. Bij elk element hoort een yin- en een yang-orgaan die elkaar aanvullen. De winter staat in het teken van het element water, en de organen die daarbij horen zijn de nieren (yin) en de blaas (yang). Als de energiebaan van één van beide organen geblokkeerd is, zie je er vaak klachten ontstaan. Of met iets wat daarmee verband houdt: de grote liesspier die gekoppeld is aan je nieren. Deze loopt van de heupkop over de bekkenkam tot aan de zijkant van de eerste vier wervels van je onderrug. Dit kan leiden tot flinke rugklachten én uitstralende klachten richting het been tot en met de voet: ischias.
Wervelkolom
Een analyse van Marjoleins wervelkolom wees meteen uit dat zich rond de derde en vierde lendewervel blokkades (spierspanningen) bevonden. De ischias hield zichzelf mede instant door verkramping van de spieren, maar er lag duidelijk ook een onbalans bij het functioneren van de nieren. De spier die verkrampt was, reageert direct op een onbalans van de energiebaan, ook wel meridiaan genoemd, van de blaas, die weer in verbinding staat met de niermeridiaan. De onbalans van nieren en blaas hield de ischias in stand.
Behandeling
Met behulp van elektroacupunctuur heb ik de spierspanning rond de wervelkolom behandeld. Dat is overigens geheel pijnloos. De spieren worden als het ware in een ontspanning geforceerd, wat gelijk al verlichting van de pijn geeft. De nieren en de blaas zijn ondersteund met homeopathie die ik speciaal voor Marjolein heb samengesteld.
Dankbaar werk
Met Marjolein gaat het gelukkig weer goed. Ze was vrij snel van haar klachten af en loopt weer trouw elke dinsdagochtend met haar vriendinnen. Ik zie ze wel eens langsrennen en geniet dan altijd van het plezier dat van Marjolein afstraalt. Het is ontzettend dankbaar werk als je aan het herstel van een ander mag bijdragen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.