
Maak een einde aan acné met een flitslichtbehandeling
Ze verschenen voor het eerst in de puberteit. Voorzichtig begonnen er kleine, rode bultjes op je gezicht te ontstaan. Soms kregen ze een zwart puntje, soms werden ze pijnlijk met een witte kop. In de puberteit is veel acné vrij normaal, maar je lijf deed toen de belofte dat het daarna weer zou verdwijnen. Als je lijf die belofte nog niet heeft ingelost kan de flitslichtbehandeling bij Vital Huidinstituut korte metten maken met de acné. Hoe ontstaat acné, en hoe werkt deze behandeling?
De eeuwige puberteit
Veruit de meeste mensen krijgen tussen de 15 en 25 jaar last van acné. Je lichaam maakt dan meer talg aan dan normaal, waardoor je huid ontstoken raakt en er allerlei puistjes en mee-eters opkomen. Maar wat nou als je die leeftijd al voorbij bent, en de acné nog steeds niet is verdwenen? Terwijl je verjaardag na verjaardag vierde, begon je jezelf toch af te vragen hoe lang die “puberteit” wel niet ging duren. De acné zou inmiddels toch wel verdwenen moeten zijn?
Achtergebleven sporen
Dat is niet het enige. Elke keer toen de acné eindelijk weg leek te trekken, liet het alsnog sporen achter. Acné kan namelijk littekens veroorzaken. Een puistje is een ontsteking van de huid, en als deze ontsteking ernstig is raakt de huid ervan beschadigd. Zelfs in de periodes waarin je huid tot rust lijkt te komen blijft de acné dus toch op een hele andere manier zichtbaar.
Zo krijg jij weer een egale huid!
De oorzaak van acné
Hoe ontstaat die acné? In een haarzakje zit talg, bedoeld om uitdroging van je huid en infecties tegen te gaan. Als je lichaam te veel talg aanmaakt gaat het zich ophopen in het haarzakje, waardoor deze verstopt raakt. De talg gaat zo naar het huidoppervlak, waar het oxideert en het zwarte puntje van een mee-eter vormt. De bacteriën in je huid zetten talg om in vetzuren. Als er zowel te veel talg is, als veel vermenigvuldigende bacteriën en daardoor veel vetzuur, raakt het huidzakje uiteindelijk ontstoken, wat een puistje veroorzaakt.
Een gellaagje en lichtflitsen
Acné is niet alleen pijnlijk en soms jeukend, maar het is ook erg zichtbaar, wat je onzekerheid kan geven. Bij Vital Huidinstituut pakken we graag allerlei huidproblemen aan, en hebben we manieren om ook van acné af te komen. Een effectieve methode is de Ellipse I2PL flitslichtbehandeling. Hierbij breng ik eerst een laagje gel aan op je huid. Daarna komen er korte, warme lichtflitsen op die plekken. Deze combinatie doodt ten eerste de bacteriën die de ontstekingen in de huid veroorzaken, waar de acné door ontstaat. Daarnaast kalmeert deze methode de talgklieren die ervoor zorgen.
Een combinatie
Binnen ongeveer 3 á 4 behandelingen zou de acné aanzienlijk af moeten nemen. De behandeling werkt het beste als je het combineert met een ‘normale’ acnebehandeling. Dit komt omdat een flitslichtbehandeling vooral de zichtbare, pijnlijke uitslag aanpakt. Een gewone acnebehandeling houdt zich juist bezig met alles wat de acné veroorzaakt: talg, mee-eters en puistjes. Flitslicht is trouwens ook voor andere doelen te gebruiken. Voor definitieve ontharing, pigmentvlekken en verwijdde bloedvaatjes is het ook toe te passen.
Terug naar een gave huid
Mochten de puistjes en mee-eters dus sinds de puberteit niet meer verdwenen zijn kun je er nu eindelijk een einde aan maken. Je huid kan absoluut weer gaaf worden, zonder de rode, pijnlijke uitslag die nooit meer weg leek te gaan. Als je hier meer over wilt weten kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder!
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
In de puberteit ben je al onzeker genoeg. Waarom moet je dan ook nog eens elke dag wakker worden met een vette huid vol puistjes? Natuurlijk, je weet dat je niet de enige bent. Bijna al je klasgenoten hebben er in meer of mindere mate last van.
-
We hebben allemaal weleens een periode dat je huid er minder goed uitziet dan normaal. Er zijn oneffenheden te zien en er ontstaan pukkeltjes. Na een paar goede nachten slaap en betere verzorging is bij de meesten de huid weer als vanouds. Maar wat als je huid niet zo snel verbetert en er puistjes blijven?
-
Je denkt misschien dat acne alleen voorkomt bij pubers, maar niets is minder waar. Veel volwassen mannen en vrouwen hebben last van acne vulgaris, de medische term van acne.
-
Als kind neem je je mooie huidje vaak voor lief. Maar tegen de tijd dat ik naar de middelbare school ging begon ik in te zien dat een gladde huid niet vanzelfsprekend is.
-
Misschien herken je het wel. Je denkt net af te zijn dat kleine pukkeltje, en de volgende ochtend word je wakker met weer nieuwe storende ontstekingen. Je probeert van alles om de pukkeltjes tegen te gaan.
-
Het leven van een tiener gaat niet over eenhoorns en regenbogen. Je krijgt te maken met razende hormonen, een achtbaan aan emoties en allemaal ervaringen en verantwoordelijkheden die nieuw voor je zijn. Daar komt nog eens bij dat je huid allerlei veranderingen ondergaat en overal gevoelig voor lijkt te zijn.
-
Huidklachten zijn nooit fijn. Vaak is de weerslag op je mentale welzijn nog groter dan de fysieke belemmering. Wanneer je last hebt van veel onzuiverheden en puistjes, gaat dat vaak gepaard met onzekerheid, somberheid en frustratie.
-
Als je last hebt van acne, dan herken je het vast. Telkens weer andere crèmes proberen, bij iedere nieuwe reiniger hopen op beterschap. Steeds weer hopen op een wondermiddel dat de puistjes eens echt zal verminderen.
-
Veel mensen krijgen tijdens hun tienerjaren te maken met acne: rode, pijnlijke bultjes op de huid die steeds maar weer terug lijken te komen. Helaas beperkt de huidaandoening zich niet tot tieners en adolescenten, ook later in het leven kun je te maken krijgen met acne. Acne is een uiterst vervelend verschijnsel dat niet alleen op je huid zichtbaar is, maar ook eronder is te voelen.