
Hoe voorkom ik een burn-out?
In jouw agenda zijn praktisch geen lege plekjes te ontdekken. De activiteiten en afspraken rijgen zich aaneen vanaf het moment dat je opstaat totdat je weer gaat slapen. Geen wonder, je hebt veel interesses en bent graag actief. Eigenlijk vind je alle dingen die je doet leuk, ook al is het wel erg vol. Want de laatste tijd merk je dat je meer moeite moet doen om je taken af te krijgen. Ook ben je wat geïrriteerder dan normaal. Herkenbaar?
Overmatige stress
Tegenwoordig ben je nog steeds moe op het moment dat je op moet staan. Toch sleep je jezelf uit bed, want ook de kinderen moeten op tijd op school zijn en je hebt vandaag een drukke dag op je werk. Ergens vraag je je af hoe je de dag door kunt komen, en je kijkt reikhalzend uit naar het moment dat je het licht uit kan doen en je ogen kan sluiten. Je hebt nauwelijks meer energie over en bent al gauw overprikkeld. De optelsom van deze klachten is duidelijk: door overmatige stress ligt een burn-out op de loer.
Bij wie?
Een burn-out komt voor in alle leeftijdscategorieën en alle lagen van de bevolking, maar in de leeftijdsgroep tussen de 25 en 40 jaar is de kans het grootst. Het is een periode waarin veel gebeurt: een baan, keuzes maken, gezinsplanning, et cetera. Het komt daarbij vooral voor bij mensen die al lange tijd over hun grenzen gaan, moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben.
Loop jij tegen een burn-out aan?
Het tij keren
Helaas is de groep mensen met een burn-out groot, het is zeer waarschijnlijk dat jij minstens één kennis kunt opnoemen die hiermee kampt. Dat komt doordat in ons dagelijks leven stressmomenten elkaar continu afwisselen en er nauwelijks tot geen tijd is om ervan te herstellen. Niet voor niets is het devies ‘voorkomen is beter dan genezen’, dus wanneer ook jij merkt al langere tijd onder stress te staan, telt een gewaarschuwd mens voor twee. Het is tijd om het tij te keren.
Keuzes horen bij het leven
Esther Uitman-van der Leest is coach en eigenaar van L’Estro armonico, en zij helpt je graag meer balans in je (werkende) leven terug te krijgen. ‘Waar ik je in een coachingstraject graag bij help, is het gevoel van onmacht om te zetten naar nieuwe drijfkracht. Samen gaan we ontdekken wat jouw eigen natuurlijke kracht is, waar je energie van krijgt en waar je talenten liggen. Wat geeft jouw echt energie en maakt dat je prioriteiten kunt stellen, waardoor je met plezier kunt doen wat gedaan moet worden? Vanuit dat inzicht kun je keuzes gaan maken. Want keuzes maken hoort bij het leven, niemand kan alles tegelijk. En dat hoeft ook helemaal niet!’
Een gezonde verandering
‘Want als jij werkt vanuit je eigen drijfveren, merk je dat je energie krijgt. Je wordt je bewuster van waar je goed in bent en kunt vanuit dat gevoel leiderschap over jouw eigen leven oppakken. Dat betekent dat je zelf baas wordt over waar jij aandacht en tijd aan besteedt en waar niet. Zo verlies je niet langer loze energie aan zaken die je op de lange duur weinig opleveren, maar neem je verantwoordelijkheid voor de keuzes die je in je leven maakt. Op die manier kun je op een gezonde manier werken aan een duurzame verandering.’ Wil jij hulp bij het voorkomen van een burn-out? Voor meer informatie over het coachingstraject kun je vrijblijvend met Esther contact opnemen.
Ontmoet Esther
Esther Uitman-van der Leest is van oorsprong docent en leidinggevende in het Voortgezet Onderwijs. Vanuit een passie voor mensen en organisaties is ze werkzaam als coach, trainer en adviseur. De ACT-meting, waaruit onbewuste drijfveren en kansrijke ontwikkeling duidelijk wordt, is de vliegende start van (coach)trajecten. Als certified Master Practicioner in de Art & Science of NLP, Time Line Therapy en Hypnotist is Esther een krachtige, realistische coach met doelgerichte resultaten op het gebied van persoonlijke en teamontwikkeling en organisatieadvies. Esther omschrijft haar werk als ‘echte arbeid. Niet met mijn handen, maar met mensen. Zodat we allebei aan het eind van de dag kunnen zeggen: het is toch weer gelukt.’
-
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.
-
Annemiek liep in maart vorig jaar, toen we in Nederland voor het eerst met een lockdown geconfronteerd werden, al op haar tandvlees. Op haar werk zat ze middenin een hectische periode. Het bedrijf waar ze werkte, had een groot project binnengehaald, waarvoor Annemiek de verantwoording droeg.
-
Floor belt me en geeft aan dat ze denkt dat ze burn-out is. We maken een afspraak en bij de eerste kennismaking zie ik een modern geklede, verzorgde vrouw van 38 jaar. Floor is HR-manager bij een kledingmerk en ze vraagt meteen hoe lang de afspraak duurt omdat ze fulltime werkt en ze het moeilijk vindt om zomaar overdag een uur hiervoor vrij te nemen.
-
Het wordt weleens de ziekte van de 21e eeuw genoemd: een burn-out. Volgens de cijfers heeft 14% van de beroepsbevolking ermee te maken door toenemende werkdruk en extreme stress. Het resultaat is dat je je letterlijk opgebrand voelt.
-
Het is megadruk op je werk, je maakt je zorgen om je oudste dochter die ineens met heel slechte cijfers thuiskomt en het gaat de laatste tijd ook niet zo lekker tussen je vriend en jou. En oh ja, omdat je vader zich zo eenzaam voelt sinds hij in het verpleegtehuis zit, wil je daar ook het liefst elke dag even naar toe.
-
Het verhaal van Catarina (39 jaar): ‘Eigenlijk hikte ik er al tijden tegengaan. Zaken als perfectionisme en overdreven kritisch op mezelf zijn, zijn me al van jongs af aan niet vreemd.
-
Hartkloppingen, continu moe, alles voelt als teveel, paniekaanvallen, huilbuien, jezelf kwijt zijn, concentratiestoornissen, een ‘mist’ in je hoofd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Bij een spiritueel coach of een medium denk je misschien aan zweverige types en geitenwollen sokken. En ja, die zijn er zeker. Maar het kan ook anders! Christine (52) had het gevoel dat ze vastliep in haar leven.