burn-out

Reflexzonetherapie bij een burn-out

Het wordt weleens dé ziekte van de 21ste eeuw genoemd: een burn-out. Volgens de cijfers heeft 14% van de beroepsbevolking ermee te maken door toenemende werkdruk en extreme stress. Het resultaat is dat je je letterlijk opgebrand voelt. Leeg. Je hebt last van extreme vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, moeite met concentreren en soms zelfs paniek- of angstaanvallen.

Stress

Op zich is stress helemaal niet slecht voor je. Het stelt je in staat om snel en adequaat te reageren. Je hartslag verhoogt, je ademhaling gaat sneller, je pupillen worden groter en je spieren spannen zich aan. Je bent klaar om snel in te spelen op een bedreigende situatie of te pieken bij een belangrijke prestatie. Deze vorm van stress wordt bijvoorbeeld opgeroepen door topsporters voordat ze aan een wedstrijd beginnen, maar je hebt het vast zelf ook weleens ervaren als je heel plotseling moest reageren bij een gevaarlijke verkeerssituatie.

Herstellen

Na zo’n stress-piek moet je je lichaam wel de gelegenheid geven om weer te herstellen, en dit bereik je door te ontspannen. En dát is nu precies waar het misgaat bij chronische stress. De werkdruk is hoog, je moet continu presteren, deadlines halen, verantwoordelijke beslissingen nemen, belangrijke presentaties houden en zorgen dat je je targets haalt. Dat zorgt continu voor stress. Je lichaam staat als het ware altijd ‘aan’. En, al zou je het willen, het lukt je op het laatst gewoon niet meer om te ontspannen. Zelfs niet op het moment dat de rek er helemaal uit is en je fysiek en mentaal volledig opgebrand bent.

Reflexzonetherapie bied ontspanning en ondersteunt het herstel van je energie

Burn-out

In mijn Praktijk voor Reflexzonetherapie ‘8’ behandel ik regelmatig cliënten die te maken hebben met een burn-out. Reflexzonetherapie biedt namelijk ontspanning waardoor je tot rust komt én het ondersteunt het herstel van je energie. Ook zorgt het ervoor dat er weer balans ontstaat in je hormoonhuishouding, zodat je zowel fysiek als mentaal sterker wordt.

Wat is reflexzonetherapie?

Reflexzonetherapie is een natuurlijke behandelwijze die uitgaat van het principe dat je hele lichaam, dus alle organen, botten, klieren, weefsels en het zenuw-, bloedvaten- en lymfatisch stelsel, op verkleinde schaal wordt weerspiegeld in een ander lichaamsdeel. In principe kan die weerspiegeling op ieder lichaamsdeel worden toegepast, maar als reflexzonetherapeut werk ik voornamelijk met de voeten, en soms met handen, oren, het hoofd en de rug.

Ondersteunend

Door de reflexzones te bewerken, wordt invloed uitgeoefend op alle lichaamsprocessen. Het verhoogt de immuniteit en activeert je zelfherstellend vermogen, het geeft ontspanning, hormonaal raak je beter in balans, het stimuleert de stofwisseling en afvalstoffen worden sneller uitgescheiden.

Holistisch

Het is dus niet zo dat je burn-out na één behandeling verdwenen is, maar de behandeling ondersteunt je herstel wel en zorgt voor ontspanning. Dat geldt overigens voor heel veel klachten op fysiek en mentaal vlak. Door mijn holistische benadering kijk ik niet alleen naar de klacht, maar naar de hele mens. Lichamelijke en geestelijke processen houden verband met elkaar en door daar goed naar te kijken, is het voor mij makkelijker om de disbalans of verstoring in je lichaam op te sporen en daarmee aan het werk te gaan. Trouwens, je hoeft voor een behandeling niet per se klachten te hebben. Het is ook een heel fijne manier om klachten te voorkomen en lekker in je vel te (blijven) zitten.

Datum: 26 september 2019