Snel verlost van je burn-out!
Wist je dat ruim één op de zeven werknemers aan burn-outklachten leidt? Dat is voor de werkgever een enorme kostenpost, maar voor de werknemer zelf is het ook allerminst een pretje. Hij is mentaal, emotioneel en lichamelijk volledig uitgeput, voelt zich angstig, depressief en gefrustreerd. En er gaan doorgaans heel wat maanden overheen, voordat hij weer enigszins als vanouds kan presteren.
Burn-out
Een burn-out begint altijd met stress. Nu is er op zich niks mis met stress. Het is in feite een heel normale chemische reactie in je lichaam, waarbij je lijf adrenaline én het stresshormoon cortisol produceert. Het maakt je scherp en alert en dat komt goed van pas wanneer je moet presteren of een belangrijke afspraak hebt. Het stelt je in staat om te pieken. Als je lichaam daarna weer tot rust komt, is er niks aan de hand. Wanneer je echter continu moet pieken, dus wanneer je constant stress ervaart, krijgt je lichaam geen gelegenheid om te herstellen. Je lichaam geeft dan signalen af in de vorm van allerlei klachten, zoals rusteloosheid, concentratie- en slaapproblemen. Als je die signalen negeert en tóch gewoon doorgaat, jezelf lichamelijk en emotioneel blijft uitputten, raak je opgebrand en kun je een burn-out krijgen.
Re-Attach
Vaak heb je professionele hulp nodig om weer de oude te worden. ‘Over het algemeen zijn dat langdurige trajecten’, weet Mirjam Roemeratoe-Flipse van Praktijk Munay-Ki. ‘Maar je kunt veel sneller verlost worden van je burn-out, namelijk met Re-Attach. Ik zet het vaak in bij cliënten met een burn-out, soms in combinatie met EMDR om weer vertrouwen in hun eigen ik te geven, en je ziet daarbij heel snel resultaat. Eén van mijn cliënten verwonderde er zich vorige week nog over. Ze had nog maar drie behandelingen gehad, maar voelde zich al zo’n ander mens!’
Advies aan werkgevers
Behalve het behandelen van cliënten zelf, geeft Mirjam ook advies aan werkgevers over veranderingen die ertoe bijdragen dat hun medewerkers weer sneller kunnen terugkeren op de werkvloer. ‘Vooral wanneer het gaat om werknemers die te maken hebben met dyslexie, dyscalculie, AD(H)D en autisme. ‘Door hen een traject bij mij te laten volgen, functioneren zij beter op de werkvloer. Ze denken vanuit een ander perspectief en je behaalt veel winst, voor beide partijen, door daar meer inzichten in te genereren.’
Wanneer je continu moet pieken, krijgt je lichaam geen gelegenheid om te herstellen
Voor jong en oud
Mirjam werkt bij het Medisch Centrum Kinderplein in Rotterdam en de provincie Zeeland, een multidisciplinair medisch centrum (artsenpraktijk) voor kwaliteit van leven, maar ook vanuit haar eigen praktijk in Middelburg. Bovendien is ze contactpersoon voor de lotgenotencontactgroep van de vereniging Impuls (AD(H)D) en Woortblind. Verder werkt ze als vrijwilliger bij European Brains at Work.
Praktijk Munay-Ki
Praktijk Munay-Ki biedt hulp bij:
- faalangst
- angststoornis
- stress & burn-out
- PTSS
- depressie
- conversiestoornis
- rouw & verlies
- verslaving (gamen, roken, alcohol, eetbuien, drugs)
- dyslexie, dyscalculie
- AD(H)D, autisme
- beelddenken
- pesten
- hooggevoelige kinderen en HB
- opvoedkundige advies
- bedrijfskundige ondersteuning
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk.
-
Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren.
-
Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.