burn-out

Symptomen van een burn-out? Trek snel aan de bel!

Als je snel stress ervaart en geen actie onderneemt om de druk op jezelf te beheersen, ligt een burn-out al snel op de loer. Maar hoe bepaal je waar de grens ligt voor jezelf en hoe weet je wanneer je deze hebt bereikt? Wanneer je dreigt overspannen te raken, wacht dan niet tot het te laat is! Volg onderstaande stappen op om de spanning onder controle te houden.

Stressbestendig of niet?

Sommige mensen kunnen hun hoofd koel houden in elke situatie. Zij kunnen met gemak meerdere taken tegelijk balanceren en schieten niet snel in de stress als er iets niet volgens de planning gaat of als ze onder tijdsdruk staan. Bij anderen zit stressbestendigheid niet in hun natuur. Ben jij iemand die zich al snel ondergesneeuwd voelt als er te veel op je bord komt? Wees hier dan bewust van en trek vroegtijdig aan de bel.

Symptomen van burn-out

Een burn-out kun je herkennen aan verschillende fysieke en psychische symptomen. Je kunt je slechter concentreren, hebt een opgejaagd gevoel en schiet sneller uit je slof. Ook krijgt je immuunsysteem een klap. Je wordt sneller ziek en moe, kunt darmproblemen ervaren en pijntjes in de spieren voelen. Je kunt last krijgen van onzekerheid, besluiteloos en vergeetachtig worden en nergens zin in hebben. Daarnaast kun je een hoge hartslag en bloeddruk hebben, een
oppervlakkige ademhaling en slecht in slaap komen.

Luister naar je lichaam

Begint je lichaam signalen af te geven die je waarschuwen om een stapje terug te doen? Luister hier dan naar! Door je klachten te negeren, maak je het alleen maar erger. Geef daarom toe wanneer je je grenzen bereikt hebt en praat hierover met de mensen in je omgeving. Misschien kunnen zij meedenken aan een oplossing of helpen om de werkdruk te verlichten. Probeer daarnaast meer tijd te nemen voor ontspanning om de (werk/privé)balans te herstellen. Alleen zo voorkom je dat

Coaching helpt je om weer te luisteren naar je lichaam

Sterker in je schoenen

Om je weerbaarder te maken tegen stress en sterker in je schoenen te staan, kan een coachingstraject helpen. Hier ligt de focus op het versterken van je mentale, emotionele, innerlijke en fysieke kracht. Door geconfronteerd te worden met vragen over jezelf, word je gedwongen om na te denken over de oorzaak van overspanning. Wanneer loop je over en hoe ga je om met prikkels? Je gaat je levenspatroon onderzoeken en kijken hoe je gezondere keuzes kunt maken. Vervolgens stel je een plan op om de nodige veranderingen aan te brengen. Je bouwt zo meer zelfvertrouwen op, staat beter in verbinding met je gevoelens, kan stress makkelijker loslaten en bent weer in staat om te ontspannen. Je bent zo beter in controle in stressvolle situaties: je hebt weer de motivatie, positiviteit en richting om je doelen te bereiken.

Hoge werkdruk

Als er een hoge werkdruk heerst en een of meerdere werknemers dreigen te bezwijken onder stress, kun je ook als werkgever stappen ondernemen om een gezondere werkvloer te creëren. Samen met je team kun je dan deelnemen aan een vitaliteitsprogramma om te zorgen dat iedereen kiest voor een gezondere levensstijl. Op deze manier zorg je dat je medewerkers duurzamer, efficiënter en effectiever inzetbaar zijn. Zo voorkom je dat er een hoog ziekteverzuim ontstaat.

Over HOEZO?

HOEZO? Leefstijlcoaching & training biedt verschillende trajecten aan voor werkgevers en particulieren om weer krachtiger in het leven te staan. Tijdens een kennismakingsgesprek worden jouw wensen en zorgen uitgebreid besproken. Op basis hiervan wordt jouw hulpvraag zichtbaar en door jezelf de juiste vragen te stellen, wordt je weer de goede kant op gestuurd. Wil jij ook weer het uiterste uit jezelf en je leven kunnen halen? Neem dan contact op en ontdek de mogelijkheden!

Date: 05 maart 2020