
De oorzaken van een blaasontsteking
Een blaasontsteking kan behoorlijk vervelend zijn. Je hebt pijn bij het plassen en een branderig gevoel, je moet continu je bed uit en hebt vaak ook nog pijn in je onderrug. Bij de huisarts krijgen we meestal een antibioticakuur en dat helpt even. En daarna begint het weer van voren af aan. De echte oorzaak en oplossing van blaasontsteking is bij veel mensen onbekend en dat is jammer, want het scheelt een hoop ellende. Dus wat is een blaasontsteking precies en wat kun je doen om te genezen?
Casper Beukema
Wat is een blaasontsteking?
Allereerst is een blaasontsteking een darmprobleem. Dat klinkt misschien vreemd, maar de bacterie die voor 90% verantwoordelijk is voor de blaasinfectiegevallen, is een darmbacterie genaamd E. Coli. Deze bacterie hoort in de dikke darm, maar soms kan deze overspringen naar de blaas, omdat het daar prettig verblijven is. Helaas is het voor ons minder fijn en zitten we opgezadeld met een infectie.
Oorzaken
Een blaasonsteking kan vele oorzaken hebben, maar meestal is het een van deze drie of een combinatie hiervan:
- Overmatig suikergebruik: natuurlijk zijn koekjes, frisdrank en snoep boosdoeners, maar suiker zit ook in zogenaamde gezonde voeding. Ook te veel brood, melk en rijst bevatten veel suiker. De E. Coli-bacterie smult hiervan en kan op dit voedingspatroon flink uitgroeien.
- Medicijngebruik: veel medicatie verstoort de darmen en de darmbacteriën. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmers, maagzuurremmers en antibiotica.
- Stress: je kunt tegenwoordig geen tijdschrift meer openslaan of er staat iets in over chronische stress. Het stresshormoon cortisol heeft op den duur een schadelijk effect op sommige darmbacteriën en de darmwand zelf.
- Overige oorzaken: daarnaast zijn er andere oorzaken, zoals een operatie, zwakke weerstand, zwangerschap, nierstenen en, ahum, anale seks.
De symptomen bestrijden
De E. Coli kan niet tegen een zure leefomgeving. Daarom kan de inname van vitamine C in de vorm van ascorbinezuur veel effect geven. Ook de cranberry als ongezoet sap of een extract in een supplement werkt erg goed. Cranberry maakt de blaas zuur en bevat veel D-mannose. Dit stofje gebruikt de bacterie om zich te verplaatsen, vergelijkbaar met een metrolijn. Door veel mannose te nemen spoel je de E. Coli probleemloos weg. Mannose is ook los verkrijgbaar in een poeder of supplement. Veilig, effectief en snel!
Neem voldoende slaap en rust tijdig uit
Minder zetmeel
Bij blaasontsteking is een goede probioticakuur gebruiken altijd een goed idee. Daarnaast is vitamine D en een multivitamine erg aan te raden om de weerstand te verbeteren. Kijk erg uit met suikerhoudende producten! Er zijn inmiddels veel alternatieven op de markt die veel minder zetmeel bevatten:
- Groentewraps, zeewierwraps
- Courgettespaghetti, bonenspaghetti
- Amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk
- Broccolirijst, bloemkoolrijst
En ga zo maar door!
Neem voldoende slaap en rust tijdig uit. Je merkt misschien dat een koortslip, verkoudheid of aft vooral na een slechte nachtrust of stressperiode begint. Laat je informeren of je ook een natuurlijke variant hebt voor je reguliere medicatie. Soms is het noodzakelijk om een medicijn te gebruiken, maar wanneer mogelijk is een natuurlijk middel zonder bijwerkingen een betere keus. Er is veel verschil in kwaliteit en werkzaamheid te koop. Laat je gerust eens informeren bij een goede adviesdrogisterij zoals De Rode Pilaren waar kundig en persoonlijk advies het grote verschil maakt.
-
Chronische darmziekten komen steeds vaker voor. Vroeger was nog weinig bekend over de invloed van onze omgeving op ons DNA, ook wel epigenetica genoemd.
-
Darmklachten kunnen voor veel ongemak zorgen. Het dagelijks leven gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, een verstoorde stoelgang en vreselijke buikpijn. Zo maakt je buik vaak gênante geluiden op de meest onfortuinlijke momenten, zoals tijdens een date of net op het moment dat er op kantoor een stilte valt.
-
De werking van je darmen is niet alleen afhankelijk van goede voeding. Ook een goede mentale balans is belangrijk. Stress kan hierbij flink wat roet in het eten gooien.
-
Al tijden heb je last van een opgeblazen en pijnlijke buik. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig.
-
Saskia is een echte ‘shopaholic’. Al sinds jaar en dag gaat ze er regelmatig, samen met haar beste vriendin, op uit.
-
Al tijden heb je er last van. Je buik is opgeblazen en doet zeer. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig.
-
Heb jij weer. Wist je wél te ontkomen aan die griep die in de lucht ging, spelen nu je darmen op. Je geneert jezelf een beetje, maar je hebt last van diarree, winderigheid en een rommelende, pijnlijke buik.
-
Het verhaal van Chantal (36): ‘Al tijden had ik last van mijn buik. Ik voelde me opgeblazen en had last van een verstoorde stoelgang en last van gasvorming. Ook had ik pijn, die soms zelfs tot in mijn onderrug te merken was. Verder maakte mijn buik vaak rommelende geluiden.
-
Al tijden heb je er last van. Je buik is opgeblazen en doet zeer. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig. En tot vervelens toe maakt je buik ook nog rommelende geluiden en heb je last van winderigheid.
-
Darmklachten: ontzettend irritant. Met pijn die soms zelfs tot je onderrug loopt, heb je altijd een zere buik. Je stoelgang verloopt moeilijk, je lichaam produceert rommelende geluiden en je hebt last van gasvorming.