Ga jouw winterdip te lijf met Omega-3!
Wanneer de dagen weer korter worden, de bomen hun bladeren verliezen en de regen steeds vaker met bakken uit de hemel valt is het najaar aangebroken. Dit keerpunt in de natuur is niet voor iedereen prettig, want 1 op de 3 mensen heeft last van een winterdip. Omega-3 helpt!
Klachten
Een winterdip uit zich vooral in piekeren, een vermoeid gevoel, slapeloze nachten, een gevoel van somberheid, het hebben van weinig energie en een slecht concentratievermogen. Heb jij hier vaak last van in de koudere maanden? Dan kan het zomaar zijn dat jij een winterdip hebt (gehad). Een aanpassing in je eetpatroon kan je helpen om deze dip te doorbreken!
Voeding
Je weet vast wel dat voeding een positieve invloed heeft op je humeur, want wie geniet er nou niet van een heerlijke reep chocolade? Voeding zet de neurotransmitters in je hersenen aan het werk, die samenhangen met belangrijke hormonen: serotine, dopamine en endorfine. Blije gevoelens dus! In de winterse maanden heb jij bepaalde voedingsmiddelen nog méér nodig om je goed te voelen. Wist je bijvoorbeeld dat Omega-3 hieraan kan bijdragen? Tijd om je Omega-3-niveau op te schroeven.
Omega-3
Omega-3 zit in verschillende voedingsmiddelen:
- vette vis, schaal- en schelpdieren
- noten en zaden
- peulvruchten
- zeewier
- pompoen
- avocado
- groene bladgroenten
Broodnodig voedingsmiddel
Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardige vetzuur die je binnenkrijgt via voeding als raapzaadolie, sojaolie en walnoten. EPA en DHA zijn visvetzuren die je, logischerwijs, binnenkrijgt via vis. De bekende visoliecapsules zijn een alternatief, wanneer je liever geen vis eet. Daarnaast kun je kiezen voor Omega-3 olie.
Vet in voeding
Bij het woord ‘vet’ denk je misschien niet gelijk aan een bron van energie, toch is Omega 3 dat wel! Deze voedingsstof is een samenvoeging van vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Bij een tekort aan Omega 3 kunnen verschillende klachten ontstaan. Natuurgeneeskundig therapeut Elvira Zwanikken van Body-Pitstop: ‘Om een Omega-3-tekort vast te stellen maak ik gebruik van een labtest. Eén druppel bloed is dan genoeg om het tekort aan te tonen. Vervolgens adviseer ik je een dosering Omega 3-olie, rekening houdend met je lichaamsgewicht. Na 4 maanden doen we een nieuwe test, en in de tussentijd voel jij je een stuk beter!’
Voor jou!
Wil jij afrekenen met die winterdip? Ben je benieuwd wat Omega-3 kan betekenen? Bij Body-Pitstop in Hilversum zit je goed. Elvira Zwanikken is expert op het gebied van voeding, supplementen, bioresonantie en de labtest. Tijd om jouw gezondheid onder de loep te nemen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Binnen de grote groep mensen die te maken hebben gehad met corona, is er een groep die gedurende langere tijd klachten blijft houden: ‘long covid’.
-
Zou het niet heerlijk zijn om iedere dag vol energie te zitten? Elke dag optimaal benutten, zonder continu te verlangen naar je bed of een powernap op de bank. Maar in werkelijkheid gaat het er heel anders aan toe.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.
-
Je wilt je natuurlijk fit, energiek en lekker in je vel voelen. Je lichaam doet er ook alles aan om zo gezond mogelijk te blijven. Maar je moet je lichaam daarin wel ondersteunen, anders kun je klachten krijgen.
-
Sinds begin oktober 2020 zijn mijn man en ik regelmatig in de Oosterschelde te vinden voor een kort zwem-moment. We noemen dit ‘onze winterdip’. We zijn al jaren elke winter aan het peddelen in een kajak op zee, maar dan gekleed in onze winter-kajak-uitrusting. We meenden koud water wel te kennen. Niets is minder waar. Want in zee met direct contact aan je huid?
-
Heb je last van klachten als vermoeidheid, pijnklachten, een druk gevoel of zit je gewoon niet lekker in je vel? Het valt niet mee om er dan zelf achter te komen wat de oorzaak hiervan is. Anna Bron kan je hierbij helpen.
-
Hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren? Luister eens naar je ademhaling. Ziekte, stress en trauma hebben allemaal een invloed op je adem. Zelfs nadat je genezen bent of de stressvolle periode voorbij is.
-
Een gezonde levensstijl begint bij evenwichtige en gevarieerde voeding. Maar hoe bewust je ook eet, het kan soms best lastig zijn om elke dag aan alle nodige voedingsstoffen toe te komen.
-
Soms voel je je niet helemaal naar behoren, maar weet je niet waarom. Pogingen om gezond te eten en te sporten hebben niet het gewenste effect. Je leefstijl past niet bij de behoeften van je lichaam.