mineralen

Mineralen voor onze gezondheid

Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook. Het idee dat we voor zo’n 5% uit deze elementen bestaan die miljarden jaren oud zijn is best vreemd. Deze elementaire deeltjes zijn echter ontzettend belangrijk voor onze gezondheid, maar waarom?

Stroom

Stel je een auto voor. Voldoende benzine, metaal en banden, maar je auto rijdt niet omdat de accu leeg is. Dat is wat wij ervaren zonder mineralen. Onze brandstoffen zijn suikers en vetten en ons carrosserie is eiwit. Maar we moeten ook elektriciteit opwekken. Mineralen doen dit door heel snel in en uit cellen te gaan en als een dynamo stroom op te wekken. Deze stroom wordt verzameld in zenuwcellen en die sturen weer spieren aan. We wekken in rust zo’n 100 watt aan stroom op en tijdens inspanning tot wel 2000 watt. Dat is meer dan voldoende om je stofzuiger te laten werken.

Spijsvertering heel belangrijk

Als je problemen met je spijsvertering hebt kun je problemen krijgen met de opname van mineralen uit voeding, waardoor je doodmoe wordt. We weten inmiddels dat long-COVID de samenstelling van de darmbacteriën kan veranderen waardoor je nauwelijks herstelt in de maanden erna. Mineralen in een goede verbinding kunnen hierbij helpen.

Botten

Mineralen worden overal gebruikt in je lichaam. Je botten bestaan voor zo’n 70% uit calcium, fosfor, magnesium en ga zo maar door. Een mineraaltekort kan je botdichtheid verlagen en dat wil je niet omdat je botten je pensioen zijn. Wanneer je ergens een tekort aan mineralen krijgt, kan het namelijk uit de botten gehaald worden en wanneer je broze botten hebt is deze buffer niet meer beschikbaar.

Mensen bestaan voor 5% uit mineralen

Hulpstof

Mineralen helpen mee om alles draaiende te houden. Magnesium zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning van spieren, activatie en opname van vitamine D, aanmaak van energie en het remmen van angstprikkels. Calcium activeert je zenuwen, je spierspanning, de immuuncellen en helpt hormonale signalen doorgeven aan de cel. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een mineraal voor nodig.

Opname uit voeding

Wij mensen kunnen mineralen niet in ongebonden vorm uit de grond eten. Het zou handig zijn om bij een ijzergebrek op een kogellager te zuigen alsof het een toverbal is. Maar dit lukt niet, dus eten we planten die dit wel kunnen en dieren die de planten eten. Ook bestaan er supplementen die deze mineralen binden aan stoffen die het lichaam herkent zoals een zuur of een eiwit.

Supplementen

Magnesiumoxide bijvoorbeeld wordt nauwelijks opgenomen, maar magnesiumcitraat heel goed. Dat komt omdat de citraat (citroenzuur) heel herkenbaar is voor je lichaam. Hoe herkenbaarder, hoe beter. We noemen dit biologische beschikbaarheid. Veel goedkopere producten zijn van slechte kwaliteit en dan zie je ook de verbinding niet op de verpakking staan. Prima voor je planten overigens, maar je hebt er niet veel aan. Je kunt beter kwaliteit kiezen om weer met een volle accu door te kunnen.

De Rode Pilaren

Bij Drogisterij De Rode Pilaren geloven we in goedkoop is duurkoop. Kwaliteit is heel belangrijk bij het maken van je keuzes en daar adviseren we je graag bij!

Datum: 28 april 2022