
Mineralen voor onze gezondheid
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook. Het idee dat we voor zo’n 5% uit deze elementen bestaan die miljarden jaren oud zijn is best vreemd. Deze elementaire deeltjes zijn echter ontzettend belangrijk voor onze gezondheid, maar waarom?
Stroom
Stel je een auto voor. Voldoende benzine, metaal en banden, maar je auto rijdt niet omdat de accu leeg is. Dat is wat wij ervaren zonder mineralen. Onze brandstoffen zijn suikers en vetten en ons carrosserie is eiwit. Maar we moeten ook elektriciteit opwekken. Mineralen doen dit door heel snel in en uit cellen te gaan en als een dynamo stroom op te wekken. Deze stroom wordt verzameld in zenuwcellen en die sturen weer spieren aan. We wekken in rust zo’n 100 watt aan stroom op en tijdens inspanning tot wel 2000 watt. Dat is meer dan voldoende om je stofzuiger te laten werken.
Spijsvertering heel belangrijk
Als je problemen met je spijsvertering hebt kun je problemen krijgen met de opname van mineralen uit voeding, waardoor je doodmoe wordt. We weten inmiddels dat long-COVID de samenstelling van de darmbacteriën kan veranderen waardoor je nauwelijks herstelt in de maanden erna. Mineralen in een goede verbinding kunnen hierbij helpen.
Botten
Mineralen worden overal gebruikt in je lichaam. Je botten bestaan voor zo’n 70% uit calcium, fosfor, magnesium en ga zo maar door. Een mineraaltekort kan je botdichtheid verlagen en dat wil je niet omdat je botten je pensioen zijn. Wanneer je ergens een tekort aan mineralen krijgt, kan het namelijk uit de botten gehaald worden en wanneer je broze botten hebt is deze buffer niet meer beschikbaar.
Mensen bestaan voor 5% uit mineralen
Hulpstof
Mineralen helpen mee om alles draaiende te houden. Magnesium zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning van spieren, activatie en opname van vitamine D, aanmaak van energie en het remmen van angstprikkels. Calcium activeert je zenuwen, je spierspanning, de immuuncellen en helpt hormonale signalen doorgeven aan de cel. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een mineraal voor nodig.
Opname uit voeding
Wij mensen kunnen mineralen niet in ongebonden vorm uit de grond eten. Het zou handig zijn om bij een ijzergebrek op een kogellager te zuigen alsof het een toverbal is. Maar dit lukt niet, dus eten we planten die dit wel kunnen en dieren die de planten eten. Ook bestaan er supplementen die deze mineralen binden aan stoffen die het lichaam herkent zoals een zuur of een eiwit.
Supplementen
Magnesiumoxide bijvoorbeeld wordt nauwelijks opgenomen, maar magnesiumcitraat heel goed. Dat komt omdat de citraat (citroenzuur) heel herkenbaar is voor je lichaam. Hoe herkenbaarder, hoe beter. We noemen dit biologische beschikbaarheid. Veel goedkopere producten zijn van slechte kwaliteit en dan zie je ook de verbinding niet op de verpakking staan. Prima voor je planten overigens, maar je hebt er niet veel aan. Je kunt beter kwaliteit kiezen om weer met een volle accu door te kunnen.
De Rode Pilaren
Bij Drogisterij De Rode Pilaren geloven we in goedkoop is duurkoop. Kwaliteit is heel belangrijk bij het maken van je keuzes en daar adviseren we je graag bij!
-
Je wilt je natuurlijk fit, energiek en lekker in je vel voelen. Je lichaam doet er ook alles aan om zo gezond mogelijk te blijven. Maar je moet je lichaam daarin wel ondersteunen, anders kun je klachten krijgen.
-
Sinds begin oktober 2020 zijn mijn man en ik regelmatig in de Oosterschelde te vinden voor een kort zwem-moment. We noemen dit ‘onze winterdip’. We zijn al jaren elke winter aan het peddelen in een kajak op zee, maar dan gekleed in onze winter-kajak-uitrusting. We meenden koud water wel te kennen. Niets is minder waar. Want in zee met direct contact aan je huid?
-
Het mineraal waar we in Nederland massaal te weinig van nemen is magnesium. Terwijl magnesium zeker niet mag ontbreken in het rijtje onmisbare stoffen! Magnesium is een alleskunner en is goed voor lichaam én geest.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.