energie

‘Julder bin glad hèk’

Sinds begin oktober 2020 zijn mijn man en ik regelmatig in de Oosterschelde te vinden voor een kort zwem-moment. We noemen dit ‘onze winterdip’. We zijn al jaren elke winter aan het peddelen in een kajak op zee, maar dan gekleed in onze winter-kajak-uitrusting. We meenden koud water wel te kennen. Niets is minder waar. Want in zee met direct contact aan je huid? Dat is toch een totaal andere beleving… Maar wel één die steeds naar meer en meer smaakt. ‘Jee’, wat is dat bizar: de eerste keer omkleden en in je badpak het water in. In wind en kou. Echt die warme jas uit? Yep! ‘Julder bin glad hèk…’ Klopt! Maar wat een plezier en avontuur!

Steeds dieper

We keken elkaar de eerste keer hoofdschuddend maar lachend aan. We hebben eerst een warming-up gedaan en liepen heel langzaam dieper en dieper, voetje voor voetje. Af en toe pauzeerden we even, waarbij we onze oksels, polsen en gezicht met koud water besproeiden. We liepen tot een diepte van onze navel en lieten ons langzaam in het water glijden. Vooral letten we op onze uitademing: die maakten we 2 keer langer dan onze inademing. We bleven dicht bij de kant en we bleven maximaal 1 à 2 minuten in het water. Het hoofd hielden we droog. Ik droeg zelfs een wollen muts.

Boost aan energie

We doen dit nu 2 keer, soms 3 keer, per week. We merken een enorme boost aan energie en warmte direct na de winterdip. Maar de boost duurt voort door de week. Ook zijn we sneller warm wanneer we aan het peddelen zijn of aan het wandelen. Daarnaast merk ik dat ik dieper slaap, en dat is een bijzondere en fijne ervaring. Een keer stond ik erg moe op, en had nog een drukke werkdag voor me. Mijn man sleept me mee naar onze winterdipstek (tegenstribbelend en excuses verzinnend, want ik had er echt geen zin in). We gaan het water in en 2 minuten later sta ik helemaal vol energie op en neer te springen, klaar om lekker te gaan werken. Alle ‘stoffige spinnenwebben’ uit m’n hoofd zijn verdwenen. Fe-no-me-naal!

Hormetische prikkels

Hoe komt dit? Waarom reageert je lichaam hier zo positief op? Dit zijn zogenaamde ‘hormetische prikkels’. Dat wil zeggen: te veel is niet goed, maar te weinig of nooit ook niet. Een korte, felle hormetische prikkel is magisch voor je lichaam en geest. Ons oude brein bloeit op bij de afwisseling van kou en hitte, honger en dorst, ver en dichtbij zien, op 2 benen en op 1 been staan, schrammen hebben en herstellen, veel bewegen en veel rust hebben enzovoort.

‘Je bent een ervaring en overwinning rijker.’

Welvaarts-valkuilen

Ons oude brein herkent niet het hebben van stress terwijl je in de auto zit en vertraging hebt vanwege een file. Ons oude brein herkent niet dat we dagelijks, 7 dagen per week, 360 dagen per jaar te veel eten en geen dorst meer hebben. Dat we altijd in een verwarmde of afgekoelde ruimte leven. Afijn: dat hele riedeltje van onze welvaarts-valkuilen.

Overwinning op je overtuigingen

Jezelf regelmatig blootstellen aan zo’n hormetische prikkel is een sterke manier om je gezondheid te verbeteren en het is gratis. Wil je dit ook, zo’n boost na een winterdip? Begin! Wat heb je te verliezen? Niets. Je bent wél een ervaring en overwinning rijker, ook al doe je het daarna nooit meer. Want die overwinning op je eigen overtuigingen? ’Echt te koud’, ‘Ik heb zelfs 10 paar sokken aan in bed’, ‘Ik heb het altijd koud’, … Die overwinning is misschien wel het allermooiste cadeau: je eigen grenzen helemaal zelf verleggen.

Vermijd blote voeten, plekken waar veel wilde watervogels zijn, natuurgebieden, langer dan 1 minuut in het water zijn, in je eentje zwemmen, te ver uit de kant zwemmen, in te diep water gaan, laat in de middag of in het begin van de avond in de kou zwemmen.

Tips

Wél doen: een warming-up. Hoofdbedekking dragen. Ga voetje voor voetje en maak je oksels, polsen en gezicht tussendoor nat. Ontspan in het water door het uitademen langer te maken dan inademen. Zorg dat je direct kunt staan als je dat wil. Direct afdrogen en even met je blote huid in de open lucht de gloei voelen, ontspannen en genieten. Neem een thermosfles mee met warme (gember)thee en drink die na je winterdip. Gebruik vooral je gezonde boerenverstand. Wij hebben intussen ook een heel leerzame ijsbadtraining gevolgd. Heb je een aandoening, bijvoorbeeld iets aan je hart of het Raynaud-syndroom? Raadpleeg je huisarts. Je kunt dan misschien wel beginnen met koud afdouchen (in de ochtend, niet in de avond). Wil je direct in het diepe en meteen gaan voor topprestaties? Sluit je aan bij professionals. Veel plezier met je knotsknettergekke nieuwe ‘hormetische’ hobby’s!

Deel je ervaring met mij! Laat me weten hoe jíj het hebt ervaren…

Monique Kouijzer

Aanbod Praktijk stroom-kracht

– leefstijladviezen
– advies rond voeding en supplementen
– bioresonantie
– elektro-acupunctuur
– reflexzonetherapie
– GPS-energetica

Datum: 23 februari 2022