Adem in, adem uit: herstel je lichaam via ademtherapie
Hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren? Luister eens naar je ademhaling. Ziekte, stress en trauma hebben allemaal een invloed op je adem. Zelfs nadat je genezen bent of de stressvolle periode voorbij is. Toen je ziek of gestrest was, was je waarschijnlijk kortademig en ging je sneller ademhalen. Maar al snel kun je hieraan gewend raken. Je blijft dan hangen in een verkeerd adempatroon. Met ademtherapie help je je lichaam herstellen.
Vakantietijd
Nu het openbare leven weer op gang komt en de vakantietijd is aangebroken, voel je misschien een opwelling om weer van alles te gaan ondernemen. Dit terwijl je eigenlijk veel energie hebt verbruikt. Je lichaam is toe aan ontspanning, maar tegelijkertijd voel je de drang om overal bij te zijn en alles mee te maken (FOMO). Je denkt misschien dat ontspanning bestaat uit zoveel mogelijk leuke dingen doen. Maar dit kan juist voor stress zorgen.
Leuke verplichtingen
Op deze manier ga je aan jezelf voorbij. Voordat je het weet, staat je agenda vol en wordt al je tijd in beslag genomen door feestjes, lunches en barbecues. Het kan dan al snel te veel worden. Wanneer leuke dingen doen een verplichting wordt, vraagt het meer van je energie dan dat je er energie van krijgt. Ondanks dat je vakantie hebt, raak je het opgejaagde gevoel niet kwijt.
Bewuste ontspanning
Ervaar daarom eerst eens wat je in je lichaam voelt, wanneer je het feestje of de barbecue voorstelt. Krijg je energie bij de gedachte, of ervaar je juist spanning? Visualiseer daarna hoe het voelt als je thuis zou blijven en bijvoorbeeld een boek in de tuin zou lezen. Krijg je nu een meer ontspannen gevoel? Waar word je blijer van en bij welke activiteit merk je dat je adem je energie geeft? Neem een moment om terug te gaan naar de basis: je ademhaling. Ga even rustig zitten en wees bewust van je adem. Waar voel je deze in je buik of flanken en waar gaat de beweging heen?
Vicieuze cirkel
Je ademhaling heeft een effect op je lichaam én welzijn. Ga maar na. Wanneer je sneller gaat ademen, krijg je vanzelf een paniekerig gevoel. Zo ga je nog meer ademen, waardoor je je nog meer gespannen voelt. Door een verkeerde ademhaling houd je de stress dus in stand. Stress kan je ademhaling beïnvloeden, maar andersom ook. Voel je je ongemakkelijk of benauwd als je op je ademhaling gaat letten, dan adem je waarschijnlijk verkeerd. Ademtherapie kan hierbij helpen.
Je ademhaling heeft een effect op je lichaam én welzijn
Ademtherapie
Ademtherapie is meer dan alleen in- en uitademtechnieken. Ook je houding speelt een rol. Zo kunnen stijve schouders, een stijve borstkas en gespannen buikspieren de adem blokkeren. Echt tot rust komen doe je pas als je lichaam in een ontspanning houding zit en je ademhaling rustig en constant is. Neem daarom eerst een comfortabele houding aan en ontspan je spieren, of maak een wandeling. Vervolgens kun je oefenen met verschillende ademtechnieken.
Grip op je ademhaling
Een goede ademhaling past bij de activiteit die je doet. Als je ontspannen en in rust bent, adem je rustig en niet te diep in en langzaam uit, gevolgd door een korte pauze. In- en uitademing gaat via de neus, zes tot twaalf keer per minuut ademen is ideaal. Dit vertelt je lichaam dat je ontspannen bent en creëert een veilig gevoel. Door vijf keer per dag een paar minuten de tijd te nemen om bewust te letten op je ademhaling, krijg je hier beter grip op.
Over Maroesja Grabijn
Wil jij een vakantie vrij van stress en weer in verbinding staan met je lichaam? Lichaamsgericht therapeut en coach Maroesja Grabijn leert je om je gevoel te volgen, bewuste aandacht voor je ademhaling te hebben en de rust in jezelf te vinden. Met ademtherapie keer je weer terug naar je natuurlijke ademhaling en leer je verschillende ontspanningstechnieken. Ook kun je een cursus Adem en ontspanning volgen. Zo verdrijf je de spanning uit je lichaam en sta je weer vitaler in het leven.
-
Binnen de grote groep mensen die te maken hebben gehad met corona, is er een groep die gedurende langere tijd klachten blijft houden: ‘long covid’.
-
Zou het niet heerlijk zijn om iedere dag vol energie te zitten? Elke dag optimaal benutten, zonder continu te verlangen naar je bed of een powernap op de bank. Maar in werkelijkheid gaat het er heel anders aan toe.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.
-
Je wilt je natuurlijk fit, energiek en lekker in je vel voelen. Je lichaam doet er ook alles aan om zo gezond mogelijk te blijven. Maar je moet je lichaam daarin wel ondersteunen, anders kun je klachten krijgen.
-
Sinds begin oktober 2020 zijn mijn man en ik regelmatig in de Oosterschelde te vinden voor een kort zwem-moment. We noemen dit ‘onze winterdip’. We zijn al jaren elke winter aan het peddelen in een kajak op zee, maar dan gekleed in onze winter-kajak-uitrusting. We meenden koud water wel te kennen. Niets is minder waar. Want in zee met direct contact aan je huid?
-
Heb je last van klachten als vermoeidheid, pijnklachten, een druk gevoel of zit je gewoon niet lekker in je vel? Het valt niet mee om er dan zelf achter te komen wat de oorzaak hiervan is. Anna Bron kan je hierbij helpen.
-
Een gezonde levensstijl begint bij evenwichtige en gevarieerde voeding. Maar hoe bewust je ook eet, het kan soms best lastig zijn om elke dag aan alle nodige voedingsstoffen toe te komen.
-
Soms voel je je niet helemaal naar behoren, maar weet je niet waarom. Pogingen om gezond te eten en te sporten hebben niet het gewenste effect. Je leefstijl past niet bij de behoeften van je lichaam.
-
Vraag jij je ook weleens af hoe ze het doen? Die superfitte mensen die toch ook gezond en lekker eten? Tja, weten wat je kunt doen om een gebalanceerd en gezond leven te leiden, kan best lastig zijn.
-
Herken je dat? Dat je nog zoveel wilt, maar er gewoon de energie niet meer voor hebt? Het overkwam Kim vrijwel iedere dag.