fit

Fitter leven? Vergaar kennis over voeding en training!

Vraag jij je ook weleens af hoe ze het doen? Die superfitte mensen die toch ook gezond en lekker eten? Tja, weten wat je kunt doen om een gebalanceerd en gezond leven te leiden, kan best lastig zijn. Er zijn daarbij ook zoveel meningen en meer of minder geloofwaardige fabels en feiten die op je afkomen. Mocht jij ook een fitte, evenwichtige levensstijl nastreven, dan is het handig dat je eerst wat kennis vergaart over hoe je dit kunt bereiken.

Voeding, training en mentaal

Als je het internet erop naslaat, zijn er de afgelopen jaren bijzonder veel afslankhypes de revue gepasseerd. Het hormoondieet, het vermijden van koolhydraten, detoxen en het sapdieet zijn hier enkele voorbeelden van. Maar om jouw streefgewicht of fitnessdoel te bereiken, is zo’n dieet slechts tijdelijk effectief. Zeker wanneer een stukje kennis ontbreekt over wat een langdurig gezonde leefstijl nu eigenlijk precies inhoudt. Want gezond leven heeft betrekking op voeding, maar zeker ook op training en mentale weerbaarheid.

Belangrijke misvatting

Een belangrijke misvatting is bijvoorbeeld dat als je wilt afvallen, je maar zo min mogelijk calorieën moet binnenkrijgen. Natuurlijk is het zaak om meer calorieën te verbranden dan dat er binnenkomen, maar ook als je wilt afvallen moet de motor blijven branden! Het kost soms wat tijd, geduld en vertrouwen, maar uiteindelijk haal je de beste resultaten met een uitgebalanceerd voedingspatroon. Hung Nguyen, personal trainer bij Road2Fit/BeMore vertelt: ‘Middels persoonlijk advies kan ik je hierbij helpen. Samen analyseren we jouw voedingspatroon. Hoe is de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten, en krijg je genoeg vitaminen en mineralen binnen?’

Resultaten behalen

Een uitgebalanceerde voeding helpt je niet alleen met afvallen of vetverlies, maar draagt bovendien bij aan het behalen van meer resultaten uit je training. Ook om andere redenen kan het goed zijn om je voeding eens onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld als:

  • je je graag weer fitter wilt voelen
  • je je voedingsgedrag wilt aanpassen, maar niet weet hoe
  • je gewicht en centimeters kwijt wilt
  • je graag een eigen voedingspatroon wilt ontwikkelen

Krachttraining verstevigt je spieren, waardoor je andere sportoefeningen beter kunt uitvoeren

Ook training

Naast voeding is beweging een zeer belangrijk onderdeel van je gezondheid, maar ook hierover kan belangrijke kennis ontbreken wat het behalen van je doelen bemoeilijkt. Zo is cardiotraining bij uitstek geschikt om je hartslag te versnellen, het bloed sneller te laten pompen en dus te werken aan je uithoudingsvermogen. Maar krachttraining is, ook voor vrouwen, minstens zo belangrijk om een fit en slank lijf te verkrijgen. Krachttraining verstevigt je spieren, waardoor je andere sportoefeningen beter kunt uitvoeren, maar zorgt er ook voor dat je stofwisseling in rust sneller werkt. Verder kunnen je sterkere spieren je botten beter beschermen. Je krijgt bovendien minder snel last van pijntjes.

Personal trainer

Wil jij lekkerder in je vel zitten en meer kennis verzamelen over voeding en training? Een personal trainer kan je ondersteunen in het behalen van je doelen én je informeren over de juiste aanpak. De trainer heeft persoonlijke aandacht voor jou, je lijf en je verhaal zodat er goed bepaald kan worden via welke weg jouw doelen te behalen zijn. Hung: ‘Dat kan voor iedereen iets anders zijn. De één moet een beetje afgeremd worden, voor een ander is het juist de broodnodige stok achter de deur.’

Life coaches

Wil jij meer weten over gezonder worden, fysiek en mentaal? De life coaches Hung Nguyen en Behrooz Tanori staan graag voor je klaar om je te helpen met jouw duurzame verandering. Hung heeft de opleiding NLP-master Practicioner gevolgd. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en is een praktisch, snel en doeltreffend instrument om jouw eigen koers te kunnen varen. Door middel van de begeleiding op het gebied van voeding, training en mentale coaching word jij uitgedaagd om nieuwe kanten van jezelf te ontdekken en de beste versie van jezelf te worden.

Datum: 23 december 2019