Een cosmetische ingreep na je zwangerschap
Een zwangerschap is meestal mooi en erg bijzonder, maar het heeft ook een grote impact op je lichaam. Na de geboorte van je kindje ziet je lijf er dan ook anders uit dan voorheen. Je borsten hebben minder volume en je buik is minder stevig. Vaak heeft je lichaam tijd nodig en herstelt het voor het grootste deel vanzelf, maar soms is dat niet het geval. Dan kan een cosmetische ingreep uitkomst bieden.
Kinderwens vervuld?
Dr. Nathalie Roche heeft ruim twintig jaar ervaring als plastisch chirurg en vertelt meer over de correcties die zij uitvoert bij vrouwen na hun zwangerschap: ‘Voordat we het traject ingaan vind ik het belangrijk om vast te stellen of de kinderwens van iemand helemaal vervuld is. Het heeft immers weinig zin om een correctie te doen bij een dame die daarna nogmaals zwanger hoopt te worden. Ook komt het wel eens voor dat iemand kort na de zwangerschap al contact met ons opneemt. Ik geef dan aan dat het beter is om nog even te wachten. Een jonge baby geeft veel drukte in huis en een operatieve ingreep geeft daarbij extra onrust. Je moet bij een buikwandcorrectie rekening houden met een herstelperiode van zeker 6 weken. Daarnaast moet je lichaam natuurlijk ook de kans krijgen om te herstellen. Ik raad aan minimaal drie tot zes maanden te wachten voordat je een ingreep laat doen.’
Cosmetische ingreep
‘Correcties die ik het meeste uitvoer bij vrouwen na een zwangerschap zijn voornamelijk buik- en borstcorrecties. Een borstlift of -vergroting bijvoorbeeld. Ook buikwandcorrecties komen veel voor, maar hoe zwaar de ingreep is verschilt per persoon en heeft ook deels te maken met de wens van de patiënt. Soms is de buik heel erg aangetast met striae of een uitgerekte huid. Ook spelen voorgaande operaties mee en houd ik rekening met het feit of de baby bijvoorbeeld met een keizersnede is geboren.’
Herstelperiode
‘Hoe zwaar een operatie is verschilt natuurlijk per ingreep. Een borstoperatie is een vrij standaard ingreep waarvoor meestal geen overnachting in de kliniek nodig is. Bij een buikwandcorrectie moeten de meeste mensen wel een nachtje blijven. De herstelperiode bij een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. In die periode is het belangrijk dat je niet te zwaar tilt en voor de wondgenezing is het wenselijk dat je een corrigerend steunbroekje draagt.
Geen extra complicaties
‘Tijdens een zwangerschap kan het voorkomen dat je rechte buikspieren erg ver uit elkaar komen te staan. Dit kan er voor zorgen dat je buik heel bol lijkt zonder dat je dik bent. Je buikwand is dan heel slap geworden. Ik zet tijdens de operatie de spieren weer tegen elkaar aan en in zo’n geval duurt de herstelperiode zéker zes weken. Het is overigens niet zo dat je bij een buik- of borstcorrectie na een zwangerschap meer kans hebt op complicaties. Bij elke operatie is er een, weliswaar kleine, kans op een infectie of bloeding, maar er is geen verband met de voorafgaande zwangerschap. Wanneer je rookt is er wel een duidelijk verhoogd risico op een slechte wondgenezing.’
‘Ik houd met mijn adviezen dan ook niet alleen rekening met het lichaam’
Littekenherstel
‘Ik laat tijdens een intakegesprek soms foto’s zien van andere patiënten, maar daar ben ik wel altijd erg voorzichtig mee. Hoe een litteken herstelt is per persoon en per huidtype verschillend. Meestal is het ook zo dat een litteken beter geneest naarmate je ouder bent. Ik wil niet dat iemand een bepaald beeld voor ogen heeft en zich daarop vastpint. Het uiteindelijke litteken kan bij die persoon namelijk heel anders worden. Bij een buikwandcorrectie ben ik er wel altijd eerlijk over dat het litteken groot is. Het loopt van heup tot heup, maar wel op de bikinilijn.’
Vrouwen onderling
‘Ik merk dat sommige vrouwen het prettiger vinden dat ze bij een vrouw terecht kunnen voor de correctie. Ik denk dat ik meer begrip kan opbrengen voor hun situatie. Ik ben zelf immers ook moeder van drie kinderen. Ik weet dus hoe het is om een baby te hebben en daarnaast een huishouden te runnen in combinatie met een baan. Ik houd met mijn adviezen dan ook niet alleen rekening met het lichaam en de wensen van de vrouw, maar ook met het feit dat ze moeder is. Als er iemand voor me zit vraag ik mezelf altijd af wat ik in zo’n situatie zou willen en doen. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in kinderchirurgie. Ik vind die combinatie van reguliere zorg en de cosmetische zorg erg leuk. Ik kan daarom het beste van twee werelden combineren en zo het beste resultaat bereiken.’
Behandelingen op het hoogste niveau
De CosMed Klinieken bieden cosmetische behandelingen op het hoogste kwaliteitsniveau met een persoonlijke en laagdrempelige benadering waarbij de puurheid van de cliënt voorop staat. Je kunt er terecht voor plastische chirurgie (borstcorrecties, gelaatsbehandelingen, lichaamscorrecties en huidbehandelingen), hand- en polschirurgie en gespecialiseerde huidzorg.
-
De term ‘bodysculpting’ (letterlijk vertaald ‘het beeldhouwen van een lichaam’) doet je misschien denken aan de Oud-Griekse beeldhouwkunst. Kunstenaars die met precisie een lichaam vormgeven naar perfectie.
-
Denk eens na. Hoe vaak heb jij afgelopen zomer met dat scheermesje in je handen gestaan? En had je liever wat strakker in je vel gezeten?
-
Je kent dat wel: je bent flink afgevallen door goed op je voeding te letten en lekker te sporten. Alleen die laatste vetrandjes gaan maar niet weg.
-
In ons lichaam kunnen zich vervelende vetophopingen plaatsen. Bijvoorbeeld rondom onze taille, de heupen of in het gezicht. Zelfs als je sport kom je er maar moeilijk vanaf.
-
Vrouwen voelen zich regelmatig onzeker over hun lichaam. Vooral wanneer er vervelende hardnekkige vetjes zichtbaar zijn.
-
We kennen ze maar al te goed: onze ‘probleemzones’. Het buikje dat maar niet weg te trainen is. Een woord als ‘lovehandles’ klinkt dan wel heel lief en romantisch, maar die zwembandjes rond je taille ben je liever kwijt dan rijk.
-
We kennen ze maar al te goed: onze ‘probleemzones’. Het buikje dat maar niet weg te trainen is. Een woord als ‘lovehandles’ klinkt dan wel heel lief en romantisch, maar die zwembandjes rond je taille ben je liever kwijt dan rijk.
-
Een zwangerschap van negen maanden, een bevalling en een kraambed: een kind op de wereld zetten heeft een flinke impact op je lichaam. Dat merkte Kim (39) ook.
-
Het is zó lastig. Je bent beter gaan eten, meer gaan bewegen en bent al met al fitter gaan leven. Ontzettend knap, natuurlijk! Ja mag jezelf best een schouderklopje geven.
-
Je wilt lekker in je vel zitten, je goed voelen in je lichaam. Een lichaam dat past bij wat je wil. Het kan lastig zijn om net die laatste kilootjes kwijt te raken of wekelijks tijd vrij te maken om te sporten.