Alleen maar een orgaan?
Je zou kunnen zeggen dat onze huid het grootste orgaan is. Een rekbaar pantser dat ervoor zorgt dat vloeistoffen gecontroleerd ons lichaam kunnen verlaten. Ook kun je zeggen dat onze huid deel is van ons immuunsysteem door ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Maar dan gaan we aan iets belangrijks voorbij. Onze huid heeft ook een psychische functie, want het heeft veel met zelfexpressie te maken.
Invloed
Dankzij een gave huid kunnen we met zelfvertrouwen ons leven leiden en tonen we aan de wereld dat we gezond zijn. In geval van huidproblemen dwingt de huid ons kwetsbaarheid te ervaren en na te denken wat er nog meer verstoord is in ons lichaam. Onze huidkwaliteit heeft een grote invloed op ons welbevinden.
Opbouw van de huid
De huid bestaat uit drie onderdelen: de opperhuid, lederhuid en de onderhuid. De lederhuid bevat structurele draagbalken die bestaan uit collageen. Denk aan de betonnen fundering waarop de muren (huidcellen) worden gebouwd. Het aanwezige elastine is een soort rubber dat de verbindingen flexibel maakt zodat je huid tegen een stootje kan. Daartussen bevindt zich hyaluronzuur dat in staat is om als een spons heel veel vocht op te nemen, zodat we niet uitdrogen. In de opperhuid worden keratine, melanine en ceramide gevormd. Keratine wordt ook wel de ‘bakstenen’ genoemd die de huid sterk houden. Ceramide is te vergelijken met de mortel tussen de stenen. Hiertussen bevindt zich melanine, het pigment dat berscherming tegen UV-straling en -beschadiging biedt.
Onze huidkwaliteit heeft een grote invloed op ons welbevinden
Rimpels tegengaan
Rimpels zijn verzwakkingen in de huidstructuur, vergelijkbaar met scheurtjes in droge aarde. Om dit tegen te gaan, moeten we ons op de lederhuid richten en deze versterken. Hierbij een aantal tips om dit te doen:
1. Gebruik een natuurlijke crème mét zonfactor
De meest verouderende factor voor de huid is zonlicht. Ga je een dagje de zon in? Zeker doen, maar ga niet uren bakken. Wat zonlicht doet, is de elastineverbindingen verzwakken, zodat het collageen inzakt en rimpels veroorzaakt worden. Leg maar eens een elastiekje enkele dagen in de zon en je ziet wat er gebeurt. Een crème met zonnefactor kun je ook pas gebruiken na een half uurtje zonnen. Dan heeft de vitamine D-opname al plaatsgevonden en kun je met gerust hart smeren.
2. Gebruik collageen
Collageen is een lijmachtig eiwit en te vergelijken met taai rubber. Viscollageen wordt gezien als de beste collageenvorm wat betreft opname en werkzaamheid. Je kunt collageen dagelijks gebruiken om je huid te verrijken.
3. Gebruik vitamine C
Deze vitamine helpt de collageenvezels aan elkaar te bevestigen en helpt schade te voorkomen aan alle huidlagen.
4. Drink regelmatig bottenbouillon
Beenmerg is rijk aan eiwitten zoals collageen en glutamine. Glutamine is weer de bouwsteen voor hyaluronzuur en elastine. Wist je dat de darmcellen grotendeels uit glutamine bestaan en ook hun energie uit glutamine halen? Zelfs het darmslijmvlies is uit dit eiwit gemaakt en ook kraakbeen wordt ervan gemaakt. Daarom zijn darmproblemen vaak ook huidproblemen (en kraakbeenproblemen).
5. Drink brandnetelthee
Brandnetels bevatten een hoge hoeveelheid silicium en dit stimuleert de cellen die keratine produceren. Ook heermoes is een rijke bron van silicium. Trouwens, wist je dat keratine ook het hoofdbestanddeel is van nagels en je haar?
Rode Pilaren
Ben je benieuwd wat jij het beste kunt doen om jouw huid in optimale conditie te houden? De specialisten van Drogisterij-Kruiderij De Rode Pilaren kunnen je hierbij helpen. Neem snel contact op en ontdek de mogelijkheden!
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.