Heb jij met voeding een haat-liefdeverhouding?
Jij grijpt niet naar de fles, maar naar eten als je je rot voelt. Zo ligt je kast vol repen Tony Chocolonely, zodat je die tijdens stressvolle tijden kunt verslinden. En wanneer je je verveelt, te weinig bevestiging en vervulling ervaart op je werk, je ruzie hebt met je geliefde of wanneer je je alleen en eenzaam voelt, zijn die zakken chips en koekjes snel gevonden. Tijd om emotie-eten aan te pakken met een persoonlijk leefstijlplan!
Vicieuze voeding cirkel
Op het moment zelf is dat eten lekker: niet alleen de smaak, maar ook omdat je even nergens anders aan moet denken. Maar daarna voel je je vaak schuldig, en minstens zo vervelend als vóórdat je begon met eten. En omdat je nog in je broeken wilt passen, probeer je buiten die snaai-aanvallen zo gezond of zelfs zo weinig mogelijk te eten, en veel te sporten. Je gewicht houd je nauwlettend in de gaten: als je wat bent aangekomen, voel je je daar de hele dag rot over. Misschien wel zó rot dat je een blokje chocolade pakt. En nog één, en nog één. Waarna het hele verhaal weer opnieuw begint.
Evenwichtig?
Als je er zo bij stilstaat, ben jij eigenlijk altijd met eten bezig. Concluderend is jouw relatie met voeding niet ‘evenwichtig’ te noemen. Hoogste tijd om deze negatieve cirkel te doorbreken! Mirjam Veltman is voedingsdeskundige en leefstijlcoach van Praktijk Leefstijl in Drachten. Zij vertelt: ‘Meer mensen kunnen zichzelf net in de hand houden bij spanning, frustratie en onrust, en krijgen dan eetbuien. Omdat ze eigenlijk helemaal niet zo willen eten als ze zich voelen, ervaren ze daarna een groot schuldgevoel.’
Gezonde relatie met eten
‘Ik help je graag op weg naar een gezonde relatie met eten, én met jezelf. Die twee gaan namelijk echt in de hand: het draait nooit om eten alleen. We tackelen de achterliggende redenen die maken dat jij eetbuien krijgt, en ervoor zorgen dat je hierover geen controle hebt. Je zult merken dat je uiteindelijk zelfs weer in staat raakt om te kunnen genieten van eten. Dat klinkt heerlijk, toch?’
‘We tackelen de achterliggende redenen die maken dat jij eetbuien krijgt’
Overgewicht
Misschien heb jij, mede door je eetbuien, overgewicht opgelopen. Een streng dieet is dan niet de oplossing. Miriam: ‘Crashdiëten veroorzaken het welbekende jojo-effect. Daarom ga je bij mij niet aan de shakes, poeders en pillen. We passen je leefstijl aan: normaal, gevarieerd én lekker eten en bewegen, passend bij jouw situatie. Hiermee zul je kilo’s verliezen. Hoe ik precies te werk ga? Eerst kom je langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Staat het doel duidelijk voor ogen en klikt het tussen ons, dan ga je het traject in.’
Persoonlijk leefstijladvies
‘Ik vraag je eerst om een week lang een voedingsdagboek bij te houden. Daarna kom je bij me langs voor een uitgebreid intakegesprek en wat lichamelijke controles. Al jouw gegevens werk ik ten slotte uit tot een persoonlijk leefstijladvies. Je bepaalt zelf of je regelmatig op controle wilt komen, of dat je zelf deze nieuwe leefstijl kunt volhouden en je eigen kunt maken. Het implementeren van een nieuwe leefstijl is moeilijk, maar niet onmogelijk. Je hebt er wel wat zelfdiscipline voor nodig. En daar help ik je graag bij.’
Andere hulpvragen
Naast emotie-eten en overgewicht biedt Mirjam nog meer trajecten aan. Haar praktijk in Drachten helpt ook bij ondervoeding, ondergewicht, beweging, en voedingsproblemen door indicaties als ADHD en diabetes. Tijdens het intakegesprek worden de kosten van het traject met je besproken. Goed om te weten: vanuit de aanvullende verzekering zijn er vergoedingen. Je wordt hierbij niet gekort op je eigen bijdrage.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.