Hoe gezond is jouw leefstijl?
Per jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. In 2017 waren dat er meer, namelijk 109.663 mensen. Naar schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou ongeveer 40% van alle gevallen van kanker voorkomen kunnen worden. Dat komt neer op bijna 44.000 mensen… Tijd om preventief aan de slag te gaan!
Leefstijl als belangrijke ziektefactor
Voedingsspecialist Kim Zwakman vertelt: ‘Uit wetenschappelijke onderzoeken volgt dat voeding een leefstijl een rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker. In mijn praktijk merk ik dat mensen zich gaan verdiepen in voeding en leefstijl als zijzelf of een dierbare de diagnose kanker heeft gekregen. Meestal vinden ze hun heil in lijngericht eetgedrag en volgen ze allerlei voedingstrends. Ze houden zich dan bezig met zogenaamde ‘functional foods’ en superfoods, of verdiepen zich in het minimalisme, veganisme of flexitarisch eten.’
Wat zei je daar?
‘Zeggen die bovenstaande leefstijlen je allemaal niets? De meeste van deze stromingen focussen zich met name op het afvallen, het minder eten van vlees of het rekening houden met het milieu. Anderen gaan op zoek naar het meest complexe voedingsmiddel dat álle voedingsstoffen bevat. Sommige mensen houden dat heel consequent vol, andere doen dit alleen wanneer het hen uitkomt. Doordeweeks wel, maar niet in het weekend of in de vakantie.’
En hoe zit het met jou?
Vind jij het ook lastig om een gezonde leefstijl op te pakken? Ik geef je graag advies en ondersteuning. Hiervoor kun je bij me terecht in mijn praktijk, of ik kom bij je langs.
Doe de test!
Wil jij weten welke stappen je kunt maken om je leefstijl gezonder te maken, om zo de kans op kanker te verkleinen? Doe dan de nieuwe online test van het Wereld Kanker Onderzoekfonds (KWF). Hierin kom je erachter welke nieuwe aanbevelingen voor jou gelden en hoe je die in praktijk kunt brengen.
Wil jij weten welke stappen je kunt maken om je leefstijl gezonder te maken?
Kankerpreventie: dit kun je doen!
Om de kans op het ontwikkelen van kanker te verkleinen, zijn een aantal nieuwe richtlijnen opgesteld door een team van experts. Het volgen van deze richtlijnen helpt ook om de kans op andere ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes te verlagen.
Het stappenplan:
1. Blijf op een gezond gewicht Houd je gewicht binnen gezonde grenzen en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd. Een gezond gewicht houdt in: een BMI tussen de 18,5 en 24,9.
2. Beweeg Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijkse leven. Dus: loop meer en zit minder.
3. Complete voeding Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten zoals bruine bonen en linzen. Gebruik geen voedingssupplementen: probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.
4. Matig fastfood Let op je inname van fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel of suiker. Het beperken van deze producten helpt je om minder calorieën binnen te krijgen en op een gezond gewicht te blijven.
5. Rood vlees = no-go Beperk het eten van rood en bewerkt vlees. Onder rood vlees wordt verstaan; rund-, varken- en lamsvlees. Bewerkte vleessoorten zijn onder andere (knak)worsten, saucijzen en hamburgers.
Ook belangrijk!
6. Vermijd toegevoegde suiker en alcohol Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers, zoals water en ongezoete dranken. Ook kun je het beste geen alcohol drinken.
7. Voor moeders Als het mogelijk is: geef je baby borstvoeding. Dit is goed voor zowel moeder als kind.
8. Diagnose Heb je inmiddels de diagnose ‘kanker’ gekregen? Dan is het ook belangrijk om zoveel mogelijk deze aanbevelingen te volgen, zodat je minder zout, verzadigde vetten en transvetten binnenkrijgt.
9. Ook belangrijk Om je kans op kanker te verkleinen, is het ook belangrijk om niet te roken. Voorkom blootstelling aan tabak en een teveel aan zon.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.