Je bloedsuiker en cholesterol
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer. Eenmaal bij de huisarts krijgen we -goedbedoelde – medicatie (‘statines’ genaamd), die meer ellende dan een oplossing bieden: spierpijn, moeheid en verlies van libido. Een aantal (on)waarheden op een rij.
‘Cholesterol komt doordat we vet eten’
Waar én niet waar. De vraag is ‘welk soort vet?’. Verzadigde vetten met een lange keten verhogen inderdaad cholesterol. Denk aan kaas, room, spek en cacaoboter. Middellange ketens zoals kokos doen dit niet en verzadigde vetten met een korte keten zijn onmisbare regulators voor je cholesterol door het overschot te binden. Deze laatste komen uit vezels. De onverzadigde vetten verhogen geen cholesterol maar van de Omega 6-groep is linolzuur – het paradepaardje van de margarineproducenten – een stof die tot ontstekingen in de bloedvaten kan leiden. En laat dat nou net een van de oorzaken zijn waardoor cholesterol stijgt. De Omega 3-groep komt voor in zeevoedsel en wild vlees. Deze verbetert de kwaliteit van cholesterol. Een vetarm dieet gaat niet leiden tot een beter cholesterol, wél het minder eten van fastfood, kaas en melkchocolade.
‘Koolhydraten verhogen je cholesterol’
Waar én niet waar. Koolhydraten in de vorm van groenten, kruiden en knollen en wortels zoals pastinaak en pompoen bevatten veel vezels die je cholesterol juist in balans houden. Hetzelfde geldt voor havermout.
Koolhydraten in de vorm van frisdrank, brood, pasta’s en zoet fruit bevatten veel geconcentreerde suikers die we kunnen verbranden. Het overschot wordt in onze spieren opgeslagen, maar zodra deze opslagtanks ook vol zijn, zal de lever de suikers gaan omzetten in vetten, waarvan een groot deel cholesterol. Zolang je voldoende beweegt, kun je tot wel 50% koolhydraten eten. Doe je dit niet, dan kun je beter richting de 30% koolhydraten eten van de totale calorieën. De gemiddelde Nederlander eet ruim boven de 65% koolhydraten op een dag.
‘Alleen een ongezond voedingspatroon veroorzaakt een te hoog cholesterol’
Niet waar. Cholesterol is ook een deel van je immuunsysteem en een bacteriële infectie kan je cholesterol ook verhogen. Ook stress kan dit doen (en doet dit meestal ook), omdat cholesterol de basis is voor cortisol, ons overlevingshormoon. Wanneer de bloedvaten ontstoken zijn, zal cholesterol als een reparatiemiddel werken. Helaas mag dit niet te lang duren omdat dit reageert met zuurstof en mineralen, waardoor propjes oxy-cholesterol kunnen ontstaan.
Je kunt beter havermout eten dan brood
Tips
Wat kun je doen? Meer vet eten. Dit klinkt vreemd, maar het gaat om het soort vet: vis, kokosolie, wildvlees, olijfolie en grasboter. Daarnaast beter havermout in plaats van brood. Ook vezels uit paddenstoelen en groenten hebben een cholesterolbindende werking.
Als je een extraatje nodig hebt, kun je ook een combinatie gebruiken van rode gistrijst en berberine. Deze combinatie reguleert de bloedsuiker en de aanmaak van cholesterol, zodat je zo lang mogelijk medicatie overbodig kunt maken.
Loop gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een persoonlijk advies, ons kundige team staat voor je klaar.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.
-
Momenteel bevinden we ons in een periode waarin vertrouwde dingen ineens minder vanzelfsprekend zijn.