
Koude: vriend of vijand?
Momenteel bevinden we ons in een periode waarin vertrouwde dingen ineens minder vanzelfsprekend zijn. Een van die dingen is betaalbaar je huis warm krijgen en houden.
Een koud huis is ongezellig en warmte geeft een gevoel van behaaglijkheid. Je zou bijna vergeten dat kou ervaren een belangrijk element is voor onze gezondheid. Een aantal voordelen van kou ervaren op een rij.
Schildklier
De schildklier werkt als een thermostaat. Als het continu te warm is, zal deze niet echt zijn best voor je doen. Het schildklierhormoon werkt als een versneller op onze stofwisseling door wit opslagvet om te zetten in bruin brandvet. Dit is de ‘bankrekening’ van onze lichaamsenergie en de omzetting naar bruin vet kun je vergelijken met pinnen om contant geld te kunnen uitgeven. Bruin vet geeft ons warmte en energie, en beschermt ons ook tegen de gewaarwording van koude. Je gebruikt dus koude om jezelf tegen koude te beschermen. Het schildklierhormoon regelt nog veel meer. Zo stimuleert het de huid- en haarcellen, ontgifting door de lever en de wondgenezing.
Mentaal weerbaar
Het is veilig om aan te nemen dat we de laatste jaren te veel waarde aan comfort zijn gaan hechten, zoals onze bijna obsessieve zoektocht naar witlof zonder bittersmaak, het kookeiland en de ‘L’- en ‘R’-sokken. Het lijkt zóver weg dat we door de regen naar school en werk moesten fietsen en zonder beeldscherm avonden doormaakten, gewapend met Risk of Ganzenbord. En dat is helemaal prima. We gaan met de tijd mee, zolang we maar zonder kunnen: dat evenwicht is waar de vooruitgang een meerwaarde is of een belemmering. Af en toe vrijwillig ‘lijden’ zoals koud afdouchen of soms met een kleedje op de bank maakt de rest van de dag weer bijzonder. Het is zeker nu goed om weer een beetje robuust te worden en het verlaagt de drempel op een wandeling in plaats van de beeldbuis. En als je een half uurtje buiten bent geweest, is het vaak de rest van de avond weer behaaglijk binnen.
Bekende warmtekruiden zijn peper, kaneel en gember
Kruiden
Het koud hebben verhoogt de kans dat we gezonde kruiden gebruiken die ons warm houden. Bekende warmtekruiden zijn peper, kaneel en gember. Rode pepers zijn familie van de paprika en de zwarte peper is een bes. Beide zijn zeer geschikt om het warmer te krijgen. Rode pepers zijn remmend op ongewenste bacteriën en schimmels, terwijl zwarte peper de nutriënten uit je voedsel beter helpt opnemen. Gember is goed voor de spijsvertering en kaneel helpt de bloedsuiker stabiel te houden. Gebruik ze ruimschoots als je ze lekker vindt. Als je verse gember koopt en perst, kun je er ijsblokvormpjes mee vullen. Zo heb je kant en klare gemberthee die meteen drinkbaar is.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.
-
Iedereen weet dat regelmatig bewegen belangrijk is, net als dat je voldoende groente en fruit moet eten.
-
Je loopt weer je gebruikelijke route van de bank naar de koelkast, en maakt een afslag bij de voorraadkast. Eenmaal daar staart de zak chips je aan. Hoe voorkom je dat je toegeeft en hem meeneemt naar de bank?
-
De drukste zijn in de klas, veel om je heen kijken of juist elke dag dezelfde dagroutine willen hebben. ADHD en autisme kunnen een grote impact hebben op het leven van je kind. Als ouder wil je er uiteraard het beste voor je kind, daarom is de chaos of paniek die soms ontstaat moeilijk om te zien.
-
Wanneer we het over bewust eten hebben, doelen we niet alleen op de inhoud van de maaltijd. Vaak zijn het juist de eetgewoontes eromheen die ervoor zorgen dat we niet op een gezond gewicht kunnen blijven. Je weet dan misschien wel wat je eet, maar weet je ook hoe je eet?
-
Veganisme is meer dan een dieet: het is een levenswijze die het gebruik van dierlijke producten afwijst, met name wanneer het voeding betreft.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
Deze maand is het officieel zomer! Door het warme weer is de kans groot dat je nu geen zin hebt om lang in die warme keuken te staan. Salades bieden dan uitkomt!
-
Iedereen heeft wel eens last gehad van verkoudheidsklachten of een griepje. Meestal kan ons lichaam dat aan, en genezen we relatief snel van de klachten. Mensen met een sterk immuunsysteem zijn bovendien minder vatbaar om een virusinfectie op te lopen.