Lekker en gezond eten gaat goed samen
Met een dekentje op de bank en de kaarsjes aan: zo kom je de decembermaand wel door. Lekker, met een zak kruidnoten of kerstkransjes binnen handbereik. Maar uhm, hoe zat dat ook alweer met die gezonde voornemens?
Strak in kerstpak
Aan de ene kant verheug jij je op al die lekkere kerstkransjes en chocoladeletters. Aan de andere kant wil jij ook op je gewicht letten en dit jaar misschien nog wel wat kilootjes kwijt. Want je wilt je lichaam niet onder dikke lagen kleding verstoppen maar strak in je kerstpak aanschuiven bij het kerstdiner. Balans houden tussen al deze verleidingen is de truc.
Balans
Door er voor te zorgen dat je weinig kruidnoten, chocoladekransjes en ander feestsnoep in huis hebt, ga je minder snel snaaien. Heb je snack-trek, kies dan voor voedsel dat meer verzadigt. Ontbijt eens met een groene smoothie en neem een sappig mandarijntje of stukje komkommer als tussendoortje.
Gezond
Ook tijdens de feestelijke maaltijden gaan lekker én gezond eten prima samen. Voeg veel groente toe aan de maaltijden en ga eens voor een heldere soep of tomatenspiesjes. Door te kiezen voor kleinere porties en langzamer en bewust te eten, krijg je niet te veel voedsel binnen. Bovendien: als je lekker blijft sporten, kan je dat handje kruidnoten of die taaitaai af en toe heus wel hebben.
Voeg veel groente toe aan de maaltijden en ga eens voor een heldere soep of tomatenspiesjes
Voeding bij herstel
Als je ziek bent of als je aan het herstellen bent, is het juist niet verstandig om te lijnen. Je lichaam heeft dan meer energie en voedingsstoffen nodig om te kunnen herstellen. Gebrek aan eetlust, misselijkheid, pijn en smaakverlies tijdens je ziekte zorgen ervoor dat je weinig zin hebt om te eten. Wanneer je te lang te weinig volwaardige voeding binnenkrijgt, verslechtert je weerstand en kan er sprake zijn van ondervoeding. Door ondervoeding herstel je minder snel van je ziekte.
Eiwitten
Door extra voedingsstoffen te gebruiken tijdens de periode van ziekte, voorkom je dat je weerstand achteruitgaat. Vooral eiwitten zijn nodig: deze zorgen ervoor dat je weerstand verbetert en dragen bij aan de opbouw en het behoud van je spieren en bloed. Om eiwitten binnen te krijgen, kun je onder andere vlees, vis, kip, zuivel, peulvruchten en noten en pinda’s eten. Met goed samengestelde voeding krijg je alle benodigde vitamines en mineralen binnen. Zo kun je sneller herstellen van ziekte en complicaties voorkomen.
Nieuwe levensstijl
Heb jij behoefte aan praktische tips om fit te blijven tijdens je ziekte of ziekteherstel? Of wil je handvatten om al in de decembermaand aan je gezonde voornemens te werken? Schakel dan Mirjam Langelaar van The Better You in voor voedingsadvies, speciaal afgestemd op jou. Zij helpt je op een verantwoorde manier af te vallen of aan te sterken met heerlijke maaltijden en tips voor gezonde snacks en drankjes. Dit is geen dieet, maar een nieuwe gezonde leefstijl, die geen moeite kost om vol te houden!
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt. Dat proces begint niet pas op hoge leeftijd, maar al rond de leeftijd van 30-35 jaar.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.