’Dankzij ayurveda is mijn weerstand sterker geworden’
Ayurvedische specialist Chan Makhan zei het al: ‘De genezer zit niet buiten jezelf, maar binnenin jezelf.’ Tegenwoordig houden we ons in het westen zo bezig met anderen, dat we ons eigen lichaam voorbijlopen. Dit terwijl ons lichaam ons veel te vertellen heeft. Ayurveda kan ons helpen om weer contact te maken met het lichaam en onze weerstand sterker te maken, iets wat Dana (37) ontdekte tijdens de ayurvedische kuur van IQ Balance.
Verzwakte weerstand
Dana vertelt: ‘Vroeger werd ik bijna nooit ziek. Ik kon eten wat ik wilde en gerust een nachtje doorhalen. Maar op een gegeven moment begon mijn immuunsysteem me in de steek te laten. De afgelopen jaren is mijn weerstand steeds zwakker geworden. Als ik een stressvolle week had, zat ik de week erna ziek thuis. Ook leek het alsof mijn lichaam steeds minder voeding kon tolereren. Bezoeken aan de huisarts en bloedonderzoeken haalden niets uit. Ik wilde mijn leefstijl aanpakken – maar ik had alleen geen idee hoe. Na wat te googelen, las ik iets over ayurveda en besloot ik me hierin te verdiepen.’
Wat is ayurveda?
Wat is ayurveda eigenlijk? Ayurveda komt van oorsprong uit India en is in feite de oudste natuurwetenschap ter wereld. In tegenstelling tot westerse artsen, houdt de ayurveda zich niet alleen bezig met het behandelen van symptomen, maar met het lichaam als geheel. Ayurveda begint waar de westerse geneeskunde eindigt. Door te luisteren naar wat je nodig hebt, zowel lichamelijk als mentaal, kun je weer een bewuste leefstijl creëren. Daarom ga je met ayurveda leven volgens je Dosha-type. Je leert dan welke voeding en leefstijl past bij je lichaamstype en karakter.
Dosha-test
‘Voor advies ben ik naar IQ Balance gegaan. Daar hebben ze veel kennis en weten ze ayurveda te vertalen naar de westerse leefstijl, wat ik erg prettig vind. Uit de Dosha-test bleek dat ik een Pitta ben, een pittig type. Een valkuil van mij is dat ik alsmaar door wil en niet mijn rust pak. Dat herkende ik hierin terug. Ook kwam ik erachter dat mijn eetgewoontes eigenlijk verstorend werken voor mijn lichaam. Ik houd bijvoorbeeld graag van gekruid eten met veel olie, terwijl milde en verkoelende gerechten beter voor me zijn. Op aanraden van de ayurvedische specialist eet ik nu meer vegetarisch en vermijd ik voedingsproducten die te zuur, zout of pittig zijn. Ik merk echt dat ik daardoor minder klachten heb.’
Ayurveda is in feite de oudste natuurwetenschap ter wereld
Ayurvedische kuur
‘Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met een ayurvedische kuur, allemaal afgestemd op mijn Dosha-type. Het fijne van deze kuur is dat elk aspect van je leven belicht wordt: van voeding, ontspanning en beweging tot aan je werk en relaties. Je krijgt ontzettend veel informatie, maar leert ook hoe je het in de praktijk uitvoert. Daarnaast kom je helemaal tot rust tijdens de massage- en saunamomenten en hebben ze heerlijk verwarmende ayurvedische thee, die ik nu ook thuis drink.’
Niet meer verkouden
‘Sinds ik ben begonnen aan de ayurvedische kuur heb ik nergens last van gehad. Niet eens een verkoudheid. Ik voel me meer geaard en in balans. Dankzij ayurveda luister ik beter naar mijn lichaam en weet ik wat goed voor me is. Ik kan een kuur bij IQ Balance echt aanraden. Iedereen kan voordeel halen uit ayurveda om weer een gezonder lichaam te krijgen.’
Meer weten?
Wil jij weer een sterkere weerstand opbouwen en weten wat ayurveda voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend consult. Wij kijken dan samen met jou welke kuur het meest passend is. Dit is vaak een combinatie van massage, sauna, voeding, detox, coaching, yoga, meditatie en wandelen. Ook krijg je informatie mee voor thuis, zodat je zelf verder kunt werken aan het verhogen van je immuunsysteem. Zo vind je de balans die je zoekt!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.