Kou: zowel je vijand als vriend!
Soms zijn vertrouwde dingen ineens minder vanzelfsprekend. Een van die dingen is het verwarmen van je huis, met de verhoogde energiekosten. Een koud huis is ongezellig en warmte geeft een gevoel van behaaglijkheid. Je zou bijna vergeten dat kou ervaren een belangrijk element is voor je gezondheid. In dit blogartikel lees je waarom kou ervaren ook belangrijk is!
Werking op je schildklier
Je schildklier werkt als een thermostaat. Als het continu te warm is, zal deze niet echt zijn best voor je doen. Het schildklierhormoon werkt als een versneller op je stofwisseling. Het zet bijvoorbeeld wit opslagvet om in bruin brandvet. Je witte vet is de ‘bankrekening’ van je lichaamsenergie en de omzetting naar bruin vet kun je vergelijken met pinnen om contant geld uit te kunnen geven. Bruin vet geeft je warmte en energie en beschermt je ook tegen de gewaarwording van kou. Je gebruikt dus kou om jezelf tegen kou te beschermen.
Gehecht aan comfort
Het is veilig om aan te nemen dat iedereen de laatste jaren te veel waarde aan comfort is gaan hechten. Het lijkt bijna meer ondenkbaar dat je door de regen naar school en werk moest fietsen en zonder beeldscherm avonden doormaakten, gewapend met Risk of Ganzenbord. En dat is helemaal prima, je gaat met de tijd mee. Zolang je soms ook zonder de comfort kunt.
Mentale weerbaarheid
Af en toe vrijwillig lijden zoals koud afdouchen of soms met een kleedje op de bank maakt de rest van de dag weer bijzonder. Het is zeker met de hogere energiekosten goed om weer een beetje robuust te worden en het verlaagt de drempel op een wandeling in plaats van de beeldbuis. En als je een half uurtje buiten bent geweest, is het vaak de rest van de avond weer behaaglijk binnen.
Af en toe vrijwillig lijden, maakt de rest van de dag weer bijzonder
Van kou naar kruiden
Koud hebben stimuleert daarnaast ook de kans dat je gezonde kruiden gaat gebruiken die je warm houden. Bekende warmtekruiden zijn peper, kaneel en gember:
-
Rode pepers zijn familie van de paprika en de zwarte peper is een bes. Beiden zijn zeer geschikt om het warmer te krijgen. Rode pepers zijn remmend op ongewenste bacteriën en schimmels, terwijl zwarte peper de nutriënten uit je voedsel beter helpt opnemen.
- Gember is goed voor de spijsvertering en ontstekingsremmend. Als je verse gember koopt en perst, kun je er ijsblokvormpjes mee vullen. Zo heb je kant en klare gemberthee die meteen drinkbaar is.
- Kaneel helpt weer de bloedsuiker stabiel te houden. Dit kruid kan in allerlei verschillende soorten voeding verwerkt worden. Denk aan zoete en hartige gerechtjes, ontbijtgranen of als smaakmaker bij snacks en drankjes.
De Rode Pilaren
Bij De Rode Pilaren hebben we een heel assortiment aan producten, bestaand uit waardevolle kruiden! Deze zitten verwerkt in thee, koffie of zijn te vinden als losse kruiden. Fijn als warme beloning, nadat je je portie kou binnen hebt gekregen. Neem gerust een kijkje op onze website.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.