
Kuren in Nederland: wat is het en waar komt het vandaan?
Kuren. Bij dat woord denken veel Nederlanders aan een reeks medicijnen die je een periode moet innemen, of aan rare fratsen die iemand uithaalt. Het fenomeen kuren in een kuuroord is misschien pas het derde waar je aan denkt. Opvallend, want het is wél populair in de ons omringende landen, met name in Duitsland. Niet gek, want kuren is voordelig voor lichaam en geest. IQ Balance wil kuren ook in Nederland op de kaart zetten en vertelt je er graag meer over.
Een eeuwenoude traditie
Kuuroorden bestaan al eeuwenlang. Sinds de oudheid zijn opborrelende waterbronnen de plekken waar gekuurd werd. De Romeinen en Grieken verbonden godheden aan warmwaterbronnen, waardoor de plekken een heilige naam kregen, maar de waterbronnen werden ook gebruikt voor hun ‘thermen’. Bij het opbreken van het Romeinse rijk verdween ook deze badcultuur lange tijd. Pas rond de twaalfde eeuw werd het baden (of kuren) weer populair. Waarschijnlijk onder invloed van kruisvaarders die uit oostelijke gebieden terugkeerden.
Invloed van Ayurveda
De kans is groot dat zij veel invloeden vanuit de Ayurvedische leer hebben meegenomen. Ayurveda is een medische wetenschap die letterlijk ‘wetenschap van het leven’ betekent, en is ontstaan in India. Bij de Ayurveda draait het niet alleen om medische gezondheid, maar om gezondheid in het hele leven. Er is aandacht voor alle aspecten: wat je doet, hoe je je leven inricht, wat je eet, hoe je je voelt mentaal en fysiek.
Populariteit van kuren
Hoewel het kuren in Nederland niet zozeer voet aan de grond heeft gekregen, is het vooral in Duitsland wel een bekend en populair fenomeen. Sterker nog, het woord ‘Kurort’ is een officieel ‘predicaat’ voor plaatsen met faciliteiten voor geneeskundige therapieën waar je langere tijd kunt blijven. Het gaat hierbij niet om een zieken- of verpleeghuis, maar echt een plek om pas op de plaats te maken en weer lekkerder in je vel te zitten. Om te kunnen ontspannen en je vizier weer scherp te stellen voor de toekomst.
Kuuroorden bestaan al eeuwenlang
Kuren in Nederland op de kaart
Rabea Iqbal van IQ Balance vindt kuren een waardevolle toevoeging, we zouden het in Nederland ook goed kunnen gebruiken. Ze vertelt: ‘Ik vind het een mooie uitdaging om het kuurverhaal ook hier in Nederland op de kaart te zetten. Het grappige is dat in Nederland een retraite wel bekend is, en dat komt al aardig in de buurt. Maar bij een retraite werk je aan bewustwording. Je probeert mentaal tot de kern komen. Lichamelijke gezondheid is daarbij een minder groot onderdeel. Maar ik denk dat daar juist de waarde van kuren in schuilt. Een kuur is ook geschikt voor mensen met een gezondheidsuitdaging. Denk aan mensen die veel last hebben van klachten door stress of spanning.’
Gezondheidsvakantie
Daarbij is er uiteraard ook aandacht voor bewustwording, want IQ Balance is een holistische praktijk. ‘Maar het werken aan bewustwording combineren we met een vakantie en iemand lekker in de watten leggen. Kuren zou je kunnen zien als een soort gezondheidsvakantie. Je werkt aan je gezondheid en bent er even lekker tussenuit, maar bent ook hard aan het werk met punten die je wilt verbeteren. Omdat je dan aan alle kanten steun krijgt, voelt dat alleen niet als hard werken.’
Er weer tegenaan
Toch kun je tijdens een kuur wel degelijk planmatig aan de slag. Rabea legt uit: ‘Van tevoren bedenk je duidelijke doelstellingen en tijdens de kuur kun je bewust de tijd reserveren om die dingen aan te pakken. Daarom is het veel krachtiger dan af en toe eens een uurtje naar een specialist, want je bent een week bezig met meerdere specialisten en even uit de dagelijkse routine. Zo kun je heel doelgericht en effectief aan de slag en kun je na je kuur er vol energie weer tegenaan.’
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.