stoppen-met-roken

Nu stop ik écht!

Stoppen met roken: het is makkelijker gezegd dan gedaan. Je belooft jezelf dat dit écht de laatste sigaret is, maar een week later koop je toch weer een nieuw pakje. Je hebt alles geprobeerd, van nicotinepleisters tot kauwgom, maar niets helpt. Waarom is stoppen met roken toch zo moeilijk?

Twintig procent

Bijna twintig procent van de Nederlanders rookt. Bijna een derde daarvan heeft weleens geprobeerd te stoppen, maar slechts tien procent slaagt erin te stoppen.

Emoties onderdrukken

Natuurlijk, je weet ook wel dat roken niet goed voor je is. Het brengt je gezondheid in gevaar, het is duur, het heeft een slechte invloed op je conditie en de geur is ook niet bepaald prettig. Maar er daadwerkelijk mee stoppen is lastig. Een sigaret staat voor jou misschien zelfs gelijk aan een moment van gezelligheid of rust. Denk aan samen een sigaretje roken op een borrel, of simpelweg even ontstressen na een drukke dag. Zonder dat je het doorhebt, associeer je een sigaret met een middel om tijdelijk een emotie te onderdrukken.

Je verdient het om te stoppen

Het ‘waarom’ achter het rookgedrag

Dit is waar hypnotherapie een oplossing kan bieden. De hypnotherapeut biedt een psychologisch perspectief en gaat op zoek naar het ‘waarom’ achter je rookgedrag. Wat is de reden dat je rookt, wat is je doel? Zijn er bepaalde triggers en gewoontes die hieraan bijdragen, en aan welke emoties is dit gelinkt?

Positieve invulling

Met hypnotherapie kijken we waar de verslaving vandaan komt en pakken we de dieper liggende oorzaken van je nicotinebehoefte aan. We achterhalen de onbewuste triggers waardoor je naar een sigaret grijpt en geven de behoefte een andere, positieve invulling. Doordat de emotie verandert, wordt het gemakkelijker om het oude gedrag te doorbreken, waardoor de behoefte aan een sigaret verdwijnt. Het gevolg hiervan is dat je voortaan rookvrij door het leven kunt. En dat verdien je!

Datum: 20 september 2023