Dankzij handchirurgie is de pijn verleden tijd!
Jannie (53) vertelt over haar pijnlijke handen: ‘al jaren werk ik als kassière bij de buurtsuper hier om de hoek. Ik vind de contacten met de klanten geweldig. Vooral met de vaste klanten bouw je echt een band op. Er zijn zelfs mensen die speciaal bij mij in de rij blijven staan als er een extra kassa open gaat. Ze hebben het ervoor over om langer op hun beurt te wachten, omdat ze door mij geholpen willen worden.’
Hoe de pijn begon
‘Het zal ongeveer een jaar geleden zijn geweest, toen ik voor het eerst opmerkte dat ik minder kracht in mijn hand had. Zelfs een pak melk was haast te zwaar! Ik had ook minder gevoel in mijn vingertoppen. Mijn handpalm, duim, wijs-, middel- en ringvinger waren helemaal doof. Alleen mijn pink voelde nog normaal. Ik kreeg ook pijnklachten. Ik werd er ’s nachts vaak wakker van! Mijn klachten werden op een gegeven moment zo hevig dat ik me ziek moest melden.’
Behandelingen die niet hielpen
‘Mijn huisarts vermoedde het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS). Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die de diagnose bevestigden en ik kreeg een nachtspalk voorgeschreven. Deze bracht echter niet het gewenste resultaat en er volgden andere behandelingen, waaronder medical taping en injecties. Helaas ging het ook daar niet van over. Soms was er even een periode van verlichting zodat ik weer aan het werk kon, maar daarna kwam het weer in alle hevigheid terug.’
Handchirurgie
‘Uiteindelijk werd ik doorgestuurd naar de plastisch chirurg. Handchirurgie blijkt ook een specialisme te zijn van de plastisch chirurg. Dokter Beekman legde uit wat hij zou gaan doen. Eerlijk gezegd, zag ik best een beetje tegen de operatie op, maar achteraf is het me ontzettend meegevallen. De eerste tijd moest ik me natuurlijk nog wel ontzien, maar na een aantal weken zat ik sinds lange tijd weer achter de kassa. Ik kan gewoon mijn werk weer doen en word ’s nachts niet meer wakker van de pijn. Ik wou maar dat ik veel eerder naar dokter Beekman was doorgestuurd!’
Specialist aan het woord: dr. Werner Beekman
‘Veel mensen denken bij een plastisch chirurg vooral aan cosmetische chirurgie. Maar dat is slechts één onderdeel van ons vak. Handchirurgie is één van mijn specialisaties. Ik behandel alle voorkomende handchirurgische problemen op het gebied van zenuwen, pezen en botten.’
‘Ik behandel alle voorkomende handchirurgische problemen’
Wat is handchirurgie?
Handchirurgie is een subspecialisme van plastische chirurgie. Het richt zich op het behoud en herstel van de vorm en functie van de handen. In de hand bevinden zich vele botten, gewrichten, banden, pezen en spieren, waarbij allerlei klachten, die zijn aangeboren of later ontstaan, kunnen voorkomen. Denk hierbij onder meer aan:
- artrose van de pols
- artrose van de vinger
- carpaal tunnel syndroom
- cubitaal tunnel syndroom
- duimbasis slijtage
- ganglion
- hyperlaxiteit
- reumahanden
- skiduim
- trigger finger
- ziekte van Dupuytren
- ziekte van Quervain
Veelgestelde vragen
Is het een zware operatie?
Dat valt heel erg mee. De ingreep vindt poliklinisch en onder plaatselijke verdoving plaats. Je krijgt twee prikken aan de binnenzijde van je pols en je bovenarm wordt tijdelijk afgekneld door een strak opgeblazen band. De wond wordt na de ingreep met hechtingen gesloten en afgedekt met een drukkend verband. Het verband mag na twee of drie dagen worden vervangen door een pleister en de hechtingen worden na acht tot tien dagen op de polikliniek verwijderd.
Wanneer mag ik weer alles doen met mijn hand?
Je doet er goed aan het vier weken wat rustiger aan te doen. De eerste dagen draag je een mitella en daarna kun je het beste een brace dragen als je moet tillen of je hand op een andere manier zwaar belast. Het litteken kan nog wel een maand of drie pijnlijk en wat verdikt zijn.
Wordt de ingreep ook vergoed?
Onder bepaalde voorwaarden wordt de operatie vergoed vanuit je basisverzekering. Voor die vergoeding geldt wel het eigen risico. Lees de polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar om de voorwaarden te checken waaraan moet worden voldaan om voor een vergoeding in aanmerking te komen.
-
Je handen lijken een vanzelfsprekend hulpmiddel in het dagelijks leven, tot je ineens geconfronteerd wordt met handproblemen. Een eenvoudige handeling kan dan ineens een flinke uitdaging worden.
-
Als je regelmatig ’s nachts wakker wordt van pijn of tintelingen in je hand, en schudden helpt niet meer, dan is de kans groot dat je een zogenaamd ‘Carpale Tunnel Syndroom’ (CTS) hebt.
-
Je handen zijn ontzettend belangrijk, want je doet er dagelijks van alles mee. Het is dan ook heel vervelend als je je handen niet of niet goed kunt gebruiken. Gelukkig is er wat aan te doen door de plastisch chirurg.
-
In Spijkenisse Medisch Centrum worden regelmatig kijkoperaties van de pols uitgevoerd: een zogenaamde ‘polsscopie’. Hiermee kunnen veel afwijkingen van de pols op een relatief eenvoudige manier behandeld worden. De wachttijd voor een polsscopie in Spijkenisse Medisch Centrum is korter ten opzichte van andere ziekenhuizen.
-
Het gebeurt plastisch chirurg John van der Werff nog regelmatig dat patiënten zich openlijk afvragen waarom zij voor hun handprobleem naar hem zijn verwezen. Als hij ze dan vervolgens uitlegt dat de hand een van de meest ingewikkelde organen is die het menselijk lichaam kent wat betreft vorm en functie en dat plastisch chirurgen zich dagelijks met deze problemen bezighouden, kan hij ze geruststellen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.