handprobleem

Is er wat aan de hand?

Je handen lijken een vanzelfsprekend hulpmiddel in het dagelijks leven, tot je ineens geconfronteerd wordt met handproblemen. Een eenvoudige handeling kan dan ineens een flinke uitdaging worden. Daarom wil je het liefst zo snel én zo goed mogelijk geholpen worden.

Handprobleem

‘Wat fijn dat ik voor mijn handprobleem zo dichtbij huis terecht kan’. Het is een opmerking die we heel vaak van patiënten horen wanneer ze in een van de klinieken geholpen worden voor hun functionele handprobleem. Omdat een probleem aan de hand of pols vaak het dagelijks functioneren bemoeilijkt, zijn patiënten zeer gemotiveerd om te herstellen. Of het nu gaat om een zenuwbeklemming door het Carpaal Tunnel Syndroom, duimbasisartrose of een zogenaamde koetsiershand (Dupuytren), vaak is volledig herstel mogelijk zonder overdreven veel last voor de betrokkene.

Ziekte van Dupuytren

Een mooi voorbeeld is de ziekte van Dupuytren. Dit is een genetische afwijking, waardoor de bindweefselcellen in de handpalm strengen kunnen vormen die uiteindelijk de vingers kromtrekken. Vroeger was alleen een uitgebreide operatie mogelijk om de vingers weer recht te krijgen, en omdat de strengen ook nog eens de neiging hebben om na een operatie terug te komen, werden patiënten pas laat doorverwezen door de huisarts.

Naald-aponeurotomie

Tegenwoordig kan met een relatief eenvoudige techniek, genaamd de naald-aponeurotomie, de streng door de huid heen onder plaatselijke verdoving worden doorgeprikt, waardoor de vinger weer recht komt te staan. Ook hier bestaat de kans op terugkeer, maar door injectie met bloedplaatjes van de patiënt zelf neemt deze kans af. Hierdoor kan de patiënt al de dag na de ingreep bijna alles weer doen en hoeft hij dus niet te wachten tot de operatiewonden genezen zijn.

Vaak is volledig herstel mogelijk

Exclusief

Bij het Nederlands Centrum voor Plastische Chirurgie (NCPC), op de locaties Kliniek Alphen en Voorne Putten, wordt deze techniek al jaren exclusief aangeboden. Meer dan duizend patiënten hebben deze ingreep al ondergaan en de populariteit ervan groeit ook. Juist omdat de afwijking genetisch is, komen familieleden van de patiënten (die ook Dupuytren hebben) vrij snel na een behandeling langs om zich te laten voorlichten en behandelen met deze methode.

Minimale wachttijd

Naast Dupuytren worden bij het NCPC veel andere handoperaties uitgevoerd, zoals trigger fingers, het Carpale Tunnel Syndroom en artrose. De wachttijd is minimaal en patiënten kunnen dan ook veel sneller en vaak dichterbij huis terecht dan in een ziekenhuis. Met alle zorgverzekeraars zijn er contracten voor verzekerde zorg, net als in het ziekenhuis. Kortom: als je iets ‘aan de hand’ hebt, bel dan gerust voor een afspraak en laat je via je huisarts verwijzen naar een van de twee vestigingen.

Datum: 16 augustus 2023