Is er wat aan de hand?
Je handen lijken een vanzelfsprekend hulpmiddel in het dagelijks leven, tot je ineens geconfronteerd wordt met handproblemen. Een eenvoudige handeling kan dan ineens een flinke uitdaging worden. Daarom wil je het liefst zo snel én zo goed mogelijk geholpen worden.
Handprobleem
‘Wat fijn dat ik voor mijn handprobleem zo dichtbij huis terecht kan’. Het is een opmerking die we heel vaak van patiënten horen wanneer ze in een van de klinieken geholpen worden voor hun functionele handprobleem. Omdat een probleem aan de hand of pols vaak het dagelijks functioneren bemoeilijkt, zijn patiënten zeer gemotiveerd om te herstellen. Of het nu gaat om een zenuwbeklemming door het Carpaal Tunnel Syndroom, duimbasisartrose of een zogenaamde koetsiershand (Dupuytren), vaak is volledig herstel mogelijk zonder overdreven veel last voor de betrokkene.
Ziekte van Dupuytren
Een mooi voorbeeld is de ziekte van Dupuytren. Dit is een genetische afwijking, waardoor de bindweefselcellen in de handpalm strengen kunnen vormen die uiteindelijk de vingers kromtrekken. Vroeger was alleen een uitgebreide operatie mogelijk om de vingers weer recht te krijgen, en omdat de strengen ook nog eens de neiging hebben om na een operatie terug te komen, werden patiënten pas laat doorverwezen door de huisarts.
Naald-aponeurotomie
Tegenwoordig kan met een relatief eenvoudige techniek, genaamd de naald-aponeurotomie, de streng door de huid heen onder plaatselijke verdoving worden doorgeprikt, waardoor de vinger weer recht komt te staan. Ook hier bestaat de kans op terugkeer, maar door injectie met bloedplaatjes van de patiënt zelf neemt deze kans af. Hierdoor kan de patiënt al de dag na de ingreep bijna alles weer doen en hoeft hij dus niet te wachten tot de operatiewonden genezen zijn.
Vaak is volledig herstel mogelijk
Exclusief
Bij het Nederlands Centrum voor Plastische Chirurgie (NCPC), op de locaties Kliniek Alphen en Voorne Putten, wordt deze techniek al jaren exclusief aangeboden. Meer dan duizend patiënten hebben deze ingreep al ondergaan en de populariteit ervan groeit ook. Juist omdat de afwijking genetisch is, komen familieleden van de patiënten (die ook Dupuytren hebben) vrij snel na een behandeling langs om zich te laten voorlichten en behandelen met deze methode.
Minimale wachttijd
Naast Dupuytren worden bij het NCPC veel andere handoperaties uitgevoerd, zoals trigger fingers, het Carpale Tunnel Syndroom en artrose. De wachttijd is minimaal en patiënten kunnen dan ook veel sneller en vaak dichterbij huis terecht dan in een ziekenhuis. Met alle zorgverzekeraars zijn er contracten voor verzekerde zorg, net als in het ziekenhuis. Kortom: als je iets ‘aan de hand’ hebt, bel dan gerust voor een afspraak en laat je via je huisarts verwijzen naar een van de twee vestigingen.
-
Als je regelmatig ’s nachts wakker wordt van pijn of tintelingen in je hand, en schudden helpt niet meer, dan is de kans groot dat je een zogenaamd ‘Carpale Tunnel Syndroom’ (CTS) hebt.
-
Je handen zijn ontzettend belangrijk, want je doet er dagelijks van alles mee. Het is dan ook heel vervelend als je je handen niet of niet goed kunt gebruiken. Gelukkig is er wat aan te doen door de plastisch chirurg.
-
In Spijkenisse Medisch Centrum worden regelmatig kijkoperaties van de pols uitgevoerd: een zogenaamde ‘polsscopie’. Hiermee kunnen veel afwijkingen van de pols op een relatief eenvoudige manier behandeld worden. De wachttijd voor een polsscopie in Spijkenisse Medisch Centrum is korter ten opzichte van andere ziekenhuizen.
-
Het gebeurt plastisch chirurg John van der Werff nog regelmatig dat patiënten zich openlijk afvragen waarom zij voor hun handprobleem naar hem zijn verwezen. Als hij ze dan vervolgens uitlegt dat de hand een van de meest ingewikkelde organen is die het menselijk lichaam kent wat betreft vorm en functie en dat plastisch chirurgen zich dagelijks met deze problemen bezighouden, kan hij ze geruststellen.
-
Jannie (53) vertelt over haar pijnlijke handen: ‘al jaren werk ik als kassière bij de buurtsuper hier om de hoek. Ik vind de contacten met de klanten geweldig. Vooral met de vaste klanten bouw je echt een band op.
-
Dat bijen bijzonder zijn, dat is je ongetwijfeld bekend. En dat hun honing ontzettend veel voordelen heeft, dat blijkt ook keer op keer. Het is niet voor niks dat we bijvoorbeeld honing in de thee doen wanneer we keelpijn hebben.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Je ziet het in steeds meer huidverzorgingsmiddelen terugkomen: tea tree oil. En terecht, want deze essentiële olie, afkomstig uit Australië, heeft verschillende krachtige eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden voor de huishouding van mens en dier.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?