hormonen

Ben je bevroren? Denk eens aan je hormonen!

Wist je dat je als vrouw hormonaal kan bevriezen? De officiële term is hyperprolactinemie en je hebt een grote kans dat je dit oploopt in je leven. Het gaat vaak gepaard met klachten als overrekking van banden, waardoor je blessuregevoelig wordt. Of je wordt erg moe van stressprikkels, hebt last van spierzwakte en bent droevig. Je hebt geen motivatie of libido hebben en wil het liefst onder een dekentje kruipen.

Hormonen

Het zit zo: aan het einde van de zwangerschap is er een hormoon genaamd prolactine nodig. Prolactine brengt de melkproductie op gang. Ook maakt het de banden rondom de baarmoeder zwakker, waardoor de bevalling soepeler verloopt. Dat is goed nieuws, maar soms gaat er iets fout. Buiten deze periode om moet je prolactine dan onderdrukt worden door een stof genaamd dopamine.

In vuur en vlam

Dopamine geeft je een kick en het gevoel trots te zijn op jezelf. Het laat je bewegen en vrij voelen. Dopamine geeft je het gevoel dat je in vuur en vlam staat: Je ervaart het op momenten van passie en verliefdheid, of door te sporten. Als je dingen meemaakt die je dopamine afbreken, schiet je prolactine omhoog en hierdoor ‘dooft’ je vuur.

Moeilijk af te breken

Het probleem met een teveel aan prolactine is dat je lever het maar moeilijk kan afbreken. Je verliest hoop op betere tijden en ontspanning maakt je alleen maar meer moe. Daarom moet je eigenlijk veel huilen, om het via traanvocht kwijt te raken. Wat kun je doen?

Dopamine geeft je het gevoel dat je in vuur en vlam staat

Dopamine terugbrengen

Allereerst zul je ervoor moeten zorgen dat je dopamine terugkomt. Een uitdaging, iets om voor te leven en naar uit te kijken. Laat zien wat je kunt! Ook eerlijkheid is erg belangrijk. Een geheim meedragen staat ongeveer gelijk aan een dopaminelek. Weet je nog dat je je opgelucht voelde na het ‘opbiechten’ van een geheim? Dat gevoel van luchtigheid is dopamine wat terugkomt na open kaart te spelen. Ook een sleur doorbreken en je hart volgen is dopamine verhogen. Eerst doen, dan durven en erop vertrouwen dat je er energie van krijgt.

Extra zetje met kruiden

Vervolgens ga je de prolactine versneld afbreken. Dit kun je doen met het kruid Vitex agnus castus (Monnikspeper). Ten slotte kun je de dopamine verhogen met een kruid genaamd Mucuna pruriens. Huilen is enorm waardevol en als je het kunt, doe het zoveel mogelijk. Ook een infraroodsauna is heel waardevol omdat het je van binnenuit verwarmt. Zo kun je weer ontdooien en vol vuur het leven tegemoet gaan.

Meer weten? Loop gerust eens langs bij Drogisterij De Rode Pilaren om je vrijblijvend te laten informeren. Ons kundige team staat voor je klaar!

Datum: 19 juni 2023