Ben je bevroren? Denk eens aan je hormonen!
Wist je dat je als vrouw hormonaal kan bevriezen? De officiële term is hyperprolactinemie en je hebt een grote kans dat je dit oploopt in je leven. Het gaat vaak gepaard met klachten als overrekking van banden, waardoor je blessuregevoelig wordt. Of je wordt erg moe van stressprikkels, hebt last van spierzwakte en bent droevig. Je hebt geen motivatie of libido hebben en wil het liefst onder een dekentje kruipen.
Hormonen
Het zit zo: aan het einde van de zwangerschap is er een hormoon genaamd prolactine nodig. Prolactine brengt de melkproductie op gang. Ook maakt het de banden rondom de baarmoeder zwakker, waardoor de bevalling soepeler verloopt. Dat is goed nieuws, maar soms gaat er iets fout. Buiten deze periode om moet je prolactine dan onderdrukt worden door een stof genaamd dopamine.
In vuur en vlam
Dopamine geeft je een kick en het gevoel trots te zijn op jezelf. Het laat je bewegen en vrij voelen. Dopamine geeft je het gevoel dat je in vuur en vlam staat: Je ervaart het op momenten van passie en verliefdheid, of door te sporten. Als je dingen meemaakt die je dopamine afbreken, schiet je prolactine omhoog en hierdoor ‘dooft’ je vuur.
Moeilijk af te breken
Het probleem met een teveel aan prolactine is dat je lever het maar moeilijk kan afbreken. Je verliest hoop op betere tijden en ontspanning maakt je alleen maar meer moe. Daarom moet je eigenlijk veel huilen, om het via traanvocht kwijt te raken. Wat kun je doen?
Dopamine geeft je het gevoel dat je in vuur en vlam staat
Dopamine terugbrengen
Allereerst zul je ervoor moeten zorgen dat je dopamine terugkomt. Een uitdaging, iets om voor te leven en naar uit te kijken. Laat zien wat je kunt! Ook eerlijkheid is erg belangrijk. Een geheim meedragen staat ongeveer gelijk aan een dopaminelek. Weet je nog dat je je opgelucht voelde na het ‘opbiechten’ van een geheim? Dat gevoel van luchtigheid is dopamine wat terugkomt na open kaart te spelen. Ook een sleur doorbreken en je hart volgen is dopamine verhogen. Eerst doen, dan durven en erop vertrouwen dat je er energie van krijgt.
Extra zetje met kruiden
Vervolgens ga je de prolactine versneld afbreken. Dit kun je doen met het kruid Vitex agnus castus (Monnikspeper). Ten slotte kun je de dopamine verhogen met een kruid genaamd Mucuna pruriens. Huilen is enorm waardevol en als je het kunt, doe het zoveel mogelijk. Ook een infraroodsauna is heel waardevol omdat het je van binnenuit verwarmt. Zo kun je weer ontdooien en vol vuur het leven tegemoet gaan.
Meer weten? Loop gerust eens langs bij Drogisterij De Rode Pilaren om je vrijblijvend te laten informeren. Ons kundige team staat voor je klaar!
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
PMS, het premenstrueel syndroom, is een lastig en ongrijpbaar onderwerp. De klachten lopen uiteen van ‘moodswings’ zoals boosheid en neerslachtigheid tot vermoeidheid, hoofdpijn, vochtretentie en gewrichtspijn. Hoewel het een zeer beperkende aandoening is, zie je het niet aangetoond met regulier bloedonderzoek.
-
Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit je hele lichaam ontregelen. Je merkt dat je vaker stemmingswisselingen krijgt, prikkelbaarder wordt en een rusteloos gevoel hebt. Je raakt snel uitgeput, maar bent te opgefokt om tot rust te komen.
-
Hormonen lijken net op ingrediënten in een gerecht: een beetje te veel of te weinig en het gerecht smaakt niet meer zoals het hoort. Maar is het recept in balans, dan is het verrukkelijk en zoet (of pittig!).
-
Ieder jaar is het hetzelfde: zodra de dagen korter worden en jij opstaat en naar bed gaat met druilerig, donker weer, begin je je somber te voelen. Je hebt nergens zin in, kunt nauwelijks uit je bed komen en voelt je terneergeslagen. Terwijl de bomen zich hullen in de prachtigste tinten rood en oranje, weet jij zeker dat jouw leven in de lente en de zomer veel meer kleur heeft.
-
Dat hormonen veel invloed kunnen hebben op ons doen en laten, weten wij als vrouwen maar al te goed. Bekende voorbeelden daarvan zijn de stemmingswisselingen en (vr)eetbuien waar menigeen last van heeft voor of tijdens de menstruatie en de opvliegers in de overgang.
-
‘s Ochtends is het altijd hetzelfde liedje: je wil jezelf het liefst nog stééds een keer omdraaien om er rond de middag eens een keer uit te komen. Je sportkleding ligt al máánden verfrommeld in een hoekje van je kamer.
-
Een gebrek aan energie, een verminderd libido, een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen en soms zelfs onvruchtbaarheid. Hoewel je je er waarschijnlijk niet van bewust van bent, komen je onaangename klachten waarschijnlijk voort uit problemen met je hormonen.
-
Veel vrouwen zijn altijd bezig met afvallen, diëten en gezonde voeding. Is er een nieuwe gezondheidsgoeroe? Dan volgen we die met zijn allen massaal, om er vervolgens achter te komen dat de kilo’s er maar niet af willen.