Hormonale onbalans? Osteopathie helpt!
Dat hormonen veel invloed kunnen hebben op ons doen en laten, weten wij als vrouwen maar al te goed. Bekende voorbeelden daarvan zijn de stemmingswisselingen en (vr)eetbuien waar menigeen last van heeft voor of tijdens de menstruatie en de opvliegers in de overgang. Blijkbaar hoort het er allemaal bij en zullen we het ermee moeten doen.
PMS
De één heeft er meer last van dan de ander. Waar de ene vrouw alleen wat gezwollen en pijnlijke borsten heeft, terwijl er bij de ander echt sprake is van PMS. PMS is de afkorting van het pre-menstrueel syndroom. Voor veel vrouwen zijn de symptomen die tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus dusdanig heftig, dat ze er medische hulp voor inroepen. De klachten variëren van onder andere hoofdpijn, acne en krampen tot dwangmatig eten, stemmingswisselingen en zelfs depressiviteit.
Een hormonale onbalans kan enorm veel klachten met zich mee brengen
Hormonale onbalans
Zodra de overgang of menopauze zijn intrede doet, vaak zo rond het 45ste jaar, doen klachten als opvliegers, nachtelijk zweten en eveneens stemmingswisselingen hun intrede. Ook hierbij geldt, dat de ene vrouw hier veel meer last van heeft dat de ander. Bij zowel PMS als de menopauze is er sprake van een verstoorde hormoonhuishouding. Veel functies in ons lichaam worden geregeld door hormonen. Je kunt je dan ook voorstellen dat door die hormonale onbalans veel andere processen in het lichaam eveneens ontregeld raken.
Klachten beheersbaar maken
‘Ook al lijkt het er allemaal bij te horen, tóch is er best iets aan te doen’, weet osteopaat Saskia Breinburg van Osteopathie Zaanstad. ‘Bijvoorbeeld door de doorbloeding rond de baarmoeder, de eierstokken of de darmen te verbeteren. Hierdoor kunnen veel klachten al snel verdwijnen om minder snel terugkomen. Vaak zitten de oorzaak en de plaats waar de klacht ervaren wordt overigens niet op dezelfde plek. Als osteopaat kijk ik namelijk naar het lichaam als geheel. Alles staat met elkaar in verbinding. Door blokkades op te heffen, verbetert de doorbloeding en worden afvalstoffen sneller afgevoerd, zodat je lichaam kans krijgt om zich te herstellen en de klachten die je rond je menstruatie of bij de overgang ervaart veel minder heftig worden en niet meer zo je leven beheersen.’
Wist je dat…
Osteopathie kan helpen bij vele klachten, zoals:
- menstruatiepijnen
- bekkeninstabiliteit
- migraine en spanningshoofdpijn
- vermoeidheidsverschijnselen
-
Wist je dat je als vrouw hormonaal kan bevriezen? De officiële term is hyperprolactinemie en je hebt een grote kans dat je dit oploopt in je leven. Het gaat vaak gepaard met klachten als overrekking van banden, waardoor je blessuregevoelig wordt.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
PMS, het premenstrueel syndroom, is een lastig en ongrijpbaar onderwerp. De klachten lopen uiteen van ‘moodswings’ zoals boosheid en neerslachtigheid tot vermoeidheid, hoofdpijn, vochtretentie en gewrichtspijn. Hoewel het een zeer beperkende aandoening is, zie je het niet aangetoond met regulier bloedonderzoek.
-
Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit je hele lichaam ontregelen. Je merkt dat je vaker stemmingswisselingen krijgt, prikkelbaarder wordt en een rusteloos gevoel hebt. Je raakt snel uitgeput, maar bent te opgefokt om tot rust te komen.
-
Hormonen lijken net op ingrediënten in een gerecht: een beetje te veel of te weinig en het gerecht smaakt niet meer zoals het hoort. Maar is het recept in balans, dan is het verrukkelijk en zoet (of pittig!).
-
Ieder jaar is het hetzelfde: zodra de dagen korter worden en jij opstaat en naar bed gaat met druilerig, donker weer, begin je je somber te voelen. Je hebt nergens zin in, kunt nauwelijks uit je bed komen en voelt je terneergeslagen. Terwijl de bomen zich hullen in de prachtigste tinten rood en oranje, weet jij zeker dat jouw leven in de lente en de zomer veel meer kleur heeft.
-
‘s Ochtends is het altijd hetzelfde liedje: je wil jezelf het liefst nog stééds een keer omdraaien om er rond de middag eens een keer uit te komen. Je sportkleding ligt al máánden verfrommeld in een hoekje van je kamer.
-
Een gebrek aan energie, een verminderd libido, een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen en soms zelfs onvruchtbaarheid. Hoewel je je er waarschijnlijk niet van bewust van bent, komen je onaangename klachten waarschijnlijk voort uit problemen met je hormonen.
-
Veel vrouwen zijn altijd bezig met afvallen, diëten en gezonde voeding. Is er een nieuwe gezondheidsgoeroe? Dan volgen we die met zijn allen massaal, om er vervolgens achter te komen dat de kilo’s er maar niet af willen.
-
Hoewel de pil het meest gebruikte anticonceptiemiddel is in Nederland, wordt het spiraaltje steeds populairder. Niet gek: vrouwen worden zich steeds meer bewust van de voordelen van een spiraaltje.