Zo sla jij die herfstdip over!
Ieder jaar is het hetzelfde: zodra de dagen korter worden en jij opstaat en naar bed gaat met druilerig, donker weer, begin je je somber te voelen. Je hebt nergens zin in, kunt nauwelijks uit je bed komen en voelt je terneergeslagen. Terwijl de bomen zich hullen in de prachtigste tinten rood en oranje, weet jij zeker dat jouw leven in de lente en de zomer veel meer kleur heeft. Om over jouw toegenomen drang om iedere avond met een zak chips op de bank te kruipen nog maar niet te spreken. Kortom: je zit weer in een herfstdip. Maar wist je dat je die dip met behulp van de juiste begeleiding en voeding kunt verslaan?
Herfstdip: wat is het eigenlijk?
Wanneer jij jezelf herkent in bovenstaande tekst of de punten hieronder, heb je waarschijnlijk last van een herfstdip. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat de term herfstdip alleen van toepassing is als de onderstaande klachten pas zijn gaan optreden met de wisseling van de seizoenen.
- vermoeidheid
- veel behoefte aan slaap
- meer eten
- somberheid
- minder zin om dingen te doen
- prikkelbaarheid
Drie pijlers
Hoewel een herfstdip, of winterblues zoals hetzelfde verschijnsel ook wel eens genoemd wordt, in de meeste gevallen vanzelf verdwijnt, is het toch raadzaam om actie te ondernemen wanneer jij je neerslachtig begint te voelen als de bladeren van de bomen vallen. Om je herfstdip aan te pakken, is het belangrijk om eens te kijken naar de volgende drie pijlers: voeding, stress en beweging. Deze drie pijlers horen in balans te zijn voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Dit zijn dan ook precies de pijlers waarmee je aan de slag gaat tijdens een coachingstraject van AZ-co.
Voeding
Deze eerste pijler staat niet gelijk aan een dieet. Het betekent eerder dat je op een nieuwe manier leert omgaan met eten. Doordat voeding van invloed is op de neurotransmitters in je hersenen, kan voeding op die manier ook je stemming beïnvloeden. Neurotransmitters zijn namelijk betrokken bij het regelen van onze gevoelens. Onder andere het hormoon serotonine, ook wel het ‘feel good hormoon genoemd, hangt hiermee samen. Je lichaam maakt dit hormoon aan uit de eitwitten die je eet en die haal je onder andere uit ei, banaan, noten, schaaldieren en zuivel. Het voedingsdeel uit het coachingstraject is gebaseerd op het ‘Hormoonbalansprogramma’ van De Hormoonfactor. Deze methode gaat uit van het creëren van de juiste hormoonbalans in je lichaam, met name door te letten op de juiste voeding.
De herfstdip versla je met behulp van de juiste begeleiding en voeding
Hormoonbalans en stress
In het coachingstraject onderzoek ik welke hormonen bij jou uit balans zijn. Je krijgt vervolgens advies op maat om de balans weer te herstellen. Naast eventuele disbalansen, komen ook je darmflora en andere mogelijke tekorten aan bijvoorbeeld mineralen en vitamines aan bod. Stressklachten kunnen ook van invloed zijn op voedingsproblemen en jouw gemoedstoestand. Ik ben naast gediplomeerd voedingscoach ook opgeleid als Stresscouncelor en kan daardoor met jou op zoek gaan naar de invloed die stress heeft op jouw gezondheid.
Tips voor thuis
Om die herfstdip echt voor goed vaarwel te zeggen, is een persoonlijk plan van aanpak natuurlijk een vereiste. Wel zijn er een aantal kleine aanpassingen die je thuis kunt doen, om je gemoedstoestand positief te beïnvloeden.
- Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee en drink zeker geen alcohol of energiedrankjes. . Beter is het om te kiezen voor water of kruidenthee.
- Eet volop groente en fruit (ze zitten boordevol antioxidanten)
- Probeer een regelmatig voedingspatroon aan te houden, zo blijf je beter in balans
Over Astrid en AZ-CO
Zit je niet lekker in je vel? Stoor je je aan je overgewicht, of wil je leren hoe je op een andere manier met stress kan omgaan? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Als gediplomeerd voedingscoaching, Trainer Hormoonfactor, stresscounselor en persoonlijke boodschappencoach, help ik je graag om (weer) in balans te komen. In mijn persoonlijke leefstijladviezen en consulten begeleid ik je op het gebied van voeding, hormonen en stress. Crashdiëten komen er niet in: van mij leer je op een duurzame wijze je leefstijl te veranderen. Het allermooiste vind ik om te zien dat mensen duidelijk beter in hun vel zitten na de coaching en dat ze na de coaching weer op een goed gewicht zitten door het aanleren van de juiste voedingsgewoontes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Wist je dat je als vrouw hormonaal kan bevriezen? De officiële term is hyperprolactinemie en je hebt een grote kans dat je dit oploopt in je leven. Het gaat vaak gepaard met klachten als overrekking van banden, waardoor je blessuregevoelig wordt.
-
PMS, het premenstrueel syndroom, is een lastig en ongrijpbaar onderwerp. De klachten lopen uiteen van ‘moodswings’ zoals boosheid en neerslachtigheid tot vermoeidheid, hoofdpijn, vochtretentie en gewrichtspijn. Hoewel het een zeer beperkende aandoening is, zie je het niet aangetoond met regulier bloedonderzoek.
-
Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit je hele lichaam ontregelen. Je merkt dat je vaker stemmingswisselingen krijgt, prikkelbaarder wordt en een rusteloos gevoel hebt. Je raakt snel uitgeput, maar bent te opgefokt om tot rust te komen.
-
Hormonen lijken net op ingrediënten in een gerecht: een beetje te veel of te weinig en het gerecht smaakt niet meer zoals het hoort. Maar is het recept in balans, dan is het verrukkelijk en zoet (of pittig!).
-
Dat hormonen veel invloed kunnen hebben op ons doen en laten, weten wij als vrouwen maar al te goed. Bekende voorbeelden daarvan zijn de stemmingswisselingen en (vr)eetbuien waar menigeen last van heeft voor of tijdens de menstruatie en de opvliegers in de overgang.
-
‘s Ochtends is het altijd hetzelfde liedje: je wil jezelf het liefst nog stééds een keer omdraaien om er rond de middag eens een keer uit te komen. Je sportkleding ligt al máánden verfrommeld in een hoekje van je kamer.
-
Een gebrek aan energie, een verminderd libido, een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen en soms zelfs onvruchtbaarheid. Hoewel je je er waarschijnlijk niet van bewust van bent, komen je onaangename klachten waarschijnlijk voort uit problemen met je hormonen.
-
Veel vrouwen zijn altijd bezig met afvallen, diëten en gezonde voeding. Is er een nieuwe gezondheidsgoeroe? Dan volgen we die met zijn allen massaal, om er vervolgens achter te komen dat de kilo’s er maar niet af willen.