PMS: geen ongrijpbaar syndroom!
PMS, het premenstrueel syndroom, is een lastig en ongrijpbaar onderwerp. De klachten lopen uiteen van ‘moodswings’ zoals boosheid en neerslachtigheid tot vermoeidheid, hoofdpijn, vochtretentie en gewrichtspijn. Hoewel het een zeer beperkende aandoening is, zie je het niet aangetoond met regulier bloedonderzoek. Hierdoor belandt het al snel in de ‘tussen je oren’-hoek. Dat is volledig onterecht, want PMS is wel degelijk te begrijpen én te behandelen!
Hormonenorkest
Vrouwen produceren een volledig orkest aan hormonen. Testosteron, prolactine, progesteron en oestrogeen regelen de geslachtsfuncties en ook deels het gemoed. Een disbalans tussen deze hormonen kan problemen opleveren en dit wordt dan ook gemeten tijdens een bloedonderzoek. Maar PMS is vaak een disbalans tussen verschillende vormen van oestrogeen en daar zit hem de kneep.
Oestrogeen
Hoe werkt dat? Oestrogeen is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende hormonen die oestradiolen worden genoemd. Oestrogeen wordt uit testosteron gevormd. En dat wordt weer uit cholesterol gevormd. Simpel gezegd heb je drie hoofdgroepen die we zelf aanmaken: 2OH, 4OH en 16OH. (OH spreek je uit als hydroxide). Simpel gezegd is 2OH het ‘goede’ oestrogeen en 4OH en 16OH het ‘slechte’ oestrogeen. Dit klopt niet helemaal, maar helpt met de beeldvorming.
Onvoldoende aanmaak
Te weinig aanmaak van 2OH of te veel 4OH en 16 OH kan voor klachten zorgen. Soms worden de laatste 2 onvoldoende afgebroken door de lever. De lever maakt gebruik van een proces dat methylering heet. In dit geval kun je methyleren als ontgiften zien. Bij PMS worden de ongunstige 4OH en 16OH onvoldoende uit het lichaam gemethyleerd. waardoor de 2OH in de verdrukking komt.
Klachten verlichten
Volg je het nog? Oké, dan gaan we nu kijken naar de oplossing. Het komt gewoon neer op het volgende: het verhogen van 2OH en het verlagen van 4OH en 16OH. Het blijkt soms lastig om helemaal van de PMS-klachten af te komen. Maar de klachten sterk verlichten is zeker mogelijk. Zo kun je het gunstige 2OH-oestrogeen verhogen met een stofje genaamd DIM (di-indolylmethaan), wat in hoge hoeveelheden in broccoli voorkomt en ook als supplement te verkrijgen is.
Een disbalans tussen hormonen kan problemen opleveren
Methylgroepjes
Je kunt de methylatie ook ondersteunen met vitamine B6, B11 en B12, als een dibencozide-complex. Daarnaast kun je veel ‘methylgroepjes’ krijgen door elke dag een glaasje bietensap te drinken. Ook de zwavelvorm MSM helpt ontgiften via methylgroepjes. De zoetwateralg Chlorella is erg effectief in het ontgiften van 16OH en is verkrijgbaar in tabletvorm. De lever is hierbij de hoofdrolspeler. Als dit omzettingsorgaan goed werkt gaat het een stuk beter. De lever en daarmee de oestrogeenafbraak ondersteunen kun je doen met mariadistel (carduus marianum) of glutathion, wat ook een bestanddeel in chlorella is.
Ontgiften in de supermarkt
De “nep” oestrogenen die je 8OH en 16OH ongunstig verhogen zijn plastics, vooral bisfenol A. Vermijden dus, dat driehoekje met de 7 in het midden op de verpakkingen. Te veel suiker gebruiken verstoort je energiebalans en daar moet de lever harder voor werken. Ontgiften begint daarom in de supermarkt. Wat je niet in je mandje legt, hoef je ook niet te verwerken.
Passend advies
Samengevat is het eten van kruisbloemigen zoals broccoli en spruiten een goede zet. Daarnaast is het goed om plastics en te veel suiker zoveel mogelijk vermijden. Tweemaal per jaar een ontgiftingskuur doen en oppassen met chemicaliën zijn daarnaast zeker aan te raden. En voor een passend advies over het juiste supplement kun je altijd bij De Rode Pilaren terecht!
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Wist je dat je als vrouw hormonaal kan bevriezen? De officiële term is hyperprolactinemie en je hebt een grote kans dat je dit oploopt in je leven. Het gaat vaak gepaard met klachten als overrekking van banden, waardoor je blessuregevoelig wordt.
-
Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit je hele lichaam ontregelen. Je merkt dat je vaker stemmingswisselingen krijgt, prikkelbaarder wordt en een rusteloos gevoel hebt. Je raakt snel uitgeput, maar bent te opgefokt om tot rust te komen.
-
Hormonen lijken net op ingrediënten in een gerecht: een beetje te veel of te weinig en het gerecht smaakt niet meer zoals het hoort. Maar is het recept in balans, dan is het verrukkelijk en zoet (of pittig!).
-
Ieder jaar is het hetzelfde: zodra de dagen korter worden en jij opstaat en naar bed gaat met druilerig, donker weer, begin je je somber te voelen. Je hebt nergens zin in, kunt nauwelijks uit je bed komen en voelt je terneergeslagen. Terwijl de bomen zich hullen in de prachtigste tinten rood en oranje, weet jij zeker dat jouw leven in de lente en de zomer veel meer kleur heeft.
-
Dat hormonen veel invloed kunnen hebben op ons doen en laten, weten wij als vrouwen maar al te goed. Bekende voorbeelden daarvan zijn de stemmingswisselingen en (vr)eetbuien waar menigeen last van heeft voor of tijdens de menstruatie en de opvliegers in de overgang.
-
‘s Ochtends is het altijd hetzelfde liedje: je wil jezelf het liefst nog stééds een keer omdraaien om er rond de middag eens een keer uit te komen. Je sportkleding ligt al máánden verfrommeld in een hoekje van je kamer.
-
Een gebrek aan energie, een verminderd libido, een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen en soms zelfs onvruchtbaarheid. Hoewel je je er waarschijnlijk niet van bewust van bent, komen je onaangename klachten waarschijnlijk voort uit problemen met je hormonen.
-
Veel vrouwen zijn altijd bezig met afvallen, diëten en gezonde voeding. Is er een nieuwe gezondheidsgoeroe? Dan volgen we die met zijn allen massaal, om er vervolgens achter te komen dat de kilo’s er maar niet af willen.