Bewegen bij kanker vóór je operatie
Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend. Allerlei emoties volgen elkaar op: bezorgdheid, angst en verdriet, maar misschien ook vechtlust. Je wilt voor jezelf en je omgeving niet bij de pakken neerzitten, maar wat kun je doen?
Misschien is intensief bewegen het laatste waar je nu op zit te wachten. En toch is het belangrijk om al vóór de operatie zo fit mogelijk te zijn! Want kanker en een operatie vragen veel van jouw lichaam.
Met een optimale conditie:
- kun je de operatie beter doorstaan
- wordt de kans op complicaties kleiner
- verloopt het herstel na de operatie vlotter
- kun je misschien sneller naar huis en van bed
- verdraagt je lichaam eventuele aanvullende behandelingen beter
Werken aan je conditie
Voorafgaand aan de operatie werken aan jouw conditie is dus echt zinvol. Ook in emotioneel opzicht, want beweging heeft altijd een positief effect op het brein. En je hoofd kan in deze verwarrende tijd vast wat extra steun gebruiken. In de fysiotherapie wordt bewegen vóór een operatie ‘prehabilitatie’ genoemd. Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie heeft hiervoor speciale trainingsprogramma’s.
Trainingsprogramma’s
Voor iedereen die voorafgaand aan een kankeroperatie bij het centrum traint, wordt een individueel programma gemaakt; als het kan voor 4 weken. De basis is: 3 keer per week 1 uur intensief werken aan krachtopbouw en conditieverbetering. Dit gebeurt onder begeleiding op de praktijk. De overige dagen beweeg je ook, met minder inspanning. Denk aan wandelen, fietsen of iets anders wat je graag doet.
Werken aan je conditie is echt zinvol
Aandacht voor voeding en meer
Naast bewegen kan ook voeding je conditie verbeteren. De medewerkers van de praktijk geven hier graag advies over, bijvoorbeeld over eiwitrijke producten. Heb je mentale ondersteuning nodig of wil je stoppen met roken? Ook daarbij kan de praktijk helpen. Vraag er vooral naar!
Meer weten over bewegen bij kanker voor je operatie? Neem contact op met de praktijk of stel jouw vraag via het contactformulier.
Uitblinker in uitstekende zorg
Wil jij soepeler en pijnvrij bewegen? Of onder goede begeleiding aan je conditie werken? Dan ben je bij Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie op de goede plek. Uitstekende zorg en een vriendelijke sfeer: dát zijn de dingen die ervoor zorgen dat het centrum uitblinkt. Je kunt er terecht voor algemene fysiotherapie, oncologiefysiotherapie, oedeemtherapie, orofaciale fysiotherapie, neurorevalidatie, revalidatie na bijvoorbeeld een blessure of ongeluk, manuele therapie, dry needling, medische shiatsu, medische fitness en beweeggroepen.
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.