
Bewegen bij kanker vóór je operatie
Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend. Allerlei emoties volgen elkaar op: bezorgdheid, angst en verdriet, maar misschien ook vechtlust. Je wilt voor jezelf en je omgeving niet bij de pakken neerzitten, maar wat kun je doen?
Misschien is intensief bewegen het laatste waar je nu op zit te wachten. En toch is het belangrijk om al vóór de operatie zo fit mogelijk te zijn! Want kanker en een operatie vragen veel van jouw lichaam.
Met een optimale conditie:
- kun je de operatie beter doorstaan
- wordt de kans op complicaties kleiner
- verloopt het herstel na de operatie vlotter
- kun je misschien sneller naar huis en van bed
- verdraagt je lichaam eventuele aanvullende behandelingen beter
Werken aan je conditie
Voorafgaand aan de operatie werken aan jouw conditie is dus echt zinvol. Ook in emotioneel opzicht, want beweging heeft altijd een positief effect op het brein. En je hoofd kan in deze verwarrende tijd vast wat extra steun gebruiken. In de fysiotherapie wordt bewegen vóór een operatie ‘prehabilitatie’ genoemd. Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie heeft hiervoor speciale trainingsprogramma’s.
Trainingsprogramma’s
Voor iedereen die voorafgaand aan een kankeroperatie bij het centrum traint, wordt een individueel programma gemaakt; als het kan voor 4 weken. De basis is: 3 keer per week 1 uur intensief werken aan krachtopbouw en conditieverbetering. Dit gebeurt onder begeleiding op de praktijk. De overige dagen beweeg je ook, met minder inspanning. Denk aan wandelen, fietsen of iets anders wat je graag doet.
Werken aan je conditie is echt zinvol
Aandacht voor voeding en meer
Naast bewegen kan ook voeding je conditie verbeteren. De medewerkers van de praktijk geven hier graag advies over, bijvoorbeeld over eiwitrijke producten. Heb je mentale ondersteuning nodig of wil je stoppen met roken? Ook daarbij kan de praktijk helpen. Vraag er vooral naar!
Meer weten over bewegen bij kanker voor je operatie? Neem contact op met de praktijk of stel jouw vraag via het contactformulier.
Uitblinker in uitstekende zorg
Wil jij soepeler en pijnvrij bewegen? Of onder goede begeleiding aan je conditie werken? Dan ben je bij Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie op de goede plek. Uitstekende zorg en een vriendelijke sfeer: dát zijn de dingen die ervoor zorgen dat het centrum uitblinkt. Je kunt er terecht voor algemene fysiotherapie, oncologiefysiotherapie, oedeemtherapie, orofaciale fysiotherapie, neurorevalidatie, revalidatie na bijvoorbeeld een blessure of ongeluk, manuele therapie, dry needling, medische shiatsu, medische fitness en beweeggroepen.
-
In februari 2019 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had, met uitzaaiingen naar m’n botten. Als je zoiets te horen krijgt, kloppen alle clichés: je wereld staat op z’n kop en je belandt in een rollercoaster.
-
Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte treft niet alleen de degene met kanker, maar heeft effect op het hele gezin. De naasten worden echter vaak vergeten.
-
Kanker heeft invloed op zoveel verschillende aspecten van je leven. Een van de gevolgen van de ziekte kan zijn dat je huid gaat jeuken. In het grote proces lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het kan wel impact hebben op je zelfvertrouwen en hoe lekker je in je vel zit.
-
Huidkanker is een toenemend probleem in Nederland. We bereiken gemiddeld een hogere leeftijd, gaan vaker op vakantie naar zonnige bestemmingen en maken gebruik van de zonnebank. We worden bruin, omdat de huid zich beschermt tegen de zonnestralen.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen.
-
Per jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. Een groot gedeelte daarvan, maar liefst 40.
-
Kanker heeft een ingrijpend effect op je lichaam én geest. Je gaat door een heftig behandeltraject dat je hele leven op zijn kop zet. Opeens is je lichaam in handen van artsen en onderhevig aan onderzoeken, operaties en behandelingen. Je kunt hierdoor vervreemd raken van je lichaam.
-
De diagnose kanker is een enorme schok. Je wereld staat even stil en je komt in een stroomversnelling van emoties terecht. Er moet veel geregeld worden en er komt een hoop bij kijken.
-
Opeens is alle narigheid voorbij, je bent kankervrij verklaard en er wordt van je verwacht dat je het leven weer oppakt. Alsof er niets gebeurd is. Het lichaam is genezen, maar de psychologische impact is blijvend.
-
Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Daarmee is dit type kanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen.