kanker

Bewegen bij kanker vóór je operatie

Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend. Allerlei emoties volgen elkaar op: bezorgdheid, angst en verdriet, maar misschien ook vechtlust. Je wilt voor jezelf en je omgeving niet bij de pakken neerzitten, maar wat kun je doen?

Misschien is intensief bewegen het laatste waar je nu op zit te wachten. En toch is het belangrijk om al vóór de operatie zo fit mogelijk te zijn! Want kanker en een operatie vragen veel van jouw lichaam.

Met een optimale conditie:

  • kun je de operatie beter doorstaan
  • wordt de kans op complicaties kleiner
  • verloopt het herstel na de operatie vlotter
  • kun je misschien sneller naar huis en van bed
  • verdraagt je lichaam eventuele aanvullende behandelingen beter

Werken aan je conditie

Voorafgaand aan de operatie werken aan jouw conditie is dus echt zinvol. Ook in emotioneel opzicht, want beweging heeft altijd een positief effect op het brein. En je hoofd kan in deze verwarrende tijd vast wat extra steun gebruiken. In de fysiotherapie wordt bewegen vóór een operatie ‘prehabilitatie’ genoemd. Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie heeft hiervoor speciale trainingsprogramma’s.

Trainingsprogramma’s

Voor iedereen die voorafgaand aan een kankeroperatie bij het centrum traint, wordt een individueel programma gemaakt; als het kan voor 4 weken. De basis is: 3 keer per week 1 uur intensief werken aan krachtopbouw en conditieverbetering. Dit gebeurt onder begeleiding op de praktijk. De overige dagen beweeg je ook, met minder inspanning. Denk aan wandelen, fietsen of iets anders wat je graag doet.

Werken aan je conditie is echt zinvol

Aandacht voor voeding en meer

Naast bewegen kan ook voeding je conditie verbeteren. De medewerkers van de praktijk geven hier graag advies over, bijvoorbeeld over eiwitrijke producten. Heb je mentale ondersteuning nodig of wil je stoppen met roken? Ook daarbij kan de praktijk helpen. Vraag er vooral naar!

Meer weten over bewegen bij kanker voor je operatie? Neem contact op met de praktijk of stel jouw vraag via het contactformulier.

Uitblinker in uitstekende zorg

Wil jij soepeler en pijnvrij bewegen? Of onder goede begeleiding aan je conditie werken? Dan ben je bij Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie op de goede plek. Uitstekende zorg en een vriendelijke sfeer: dát zijn de dingen die ervoor zorgen dat het centrum uitblinkt. Je kunt er terecht voor algemene fysiotherapie, oncologiefysiotherapie, oedeemtherapie, orofaciale fysiotherapie, neurorevalidatie, revalidatie na bijvoorbeeld een blessure of ongeluk, manuele therapie, dry needling, medische shiatsu, medische fitness en beweeggroepen.

Datum: 24 augustus 2022