Bewegen zorgt voor kwaliteit van leven
Bewegen is goed, dat weet vrijwel iedereen. Maar toch zijn er situaties waarin je bepaalde bewegingen het liefst vermijdt. Wanneer je bijvoorbeeld doodmoe bent door de behandelingen die je ondergaat tegen kanker of je bewegingsvrijheid wordt beperkt door een litteken of lymfoedeem. In dat geval ben je geneigd om alle inspanningen maar zo veel mogelijk te vermijden. En dat is nou precies wat je juist níét moet doen.
Positieve invloed
Het klinkt misschien wat vreemd en tegenstrijdig. Wanneer je moe bent en pijn hebt, moet je je toch niet ook nog eens gaan inspannen? Is het dan niet veel beter om rust te houden? Nee, juist het tegendeel is waar! Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie, en met name bewegen, een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.
Wanneer je moe bent en pijn hebt, moet je juist bewegen
Gecontroleerd
Het is echter wel belangrijk dat je dit op een gecontroleerde manier doet, weet oncologie fysiotherapeute Linda Pappot-Jannink: ‘Door de kanker en de behandeling die je ondergaat, is je lichaam minder sterk dan voorheen. Als je op dezelfde manier zou gaan bewegen of sporten als je gewend was, kun je je lichaam beschadigen. Toch is het ontzettend belangrijk om te blijven bewegen en daarom adviseer ik je in de oefeningen die je wél kunt doen, zodat je conditie zo optimaal mogelijk blijft. Als je door de operatie of bestraling pijn hebt met bewegen, richt ik me daar ook op. Door het aanleren van de juiste oefeningen zorgen we er samen voor dat je je weer beter en met minder of zonder pijn kunt bewegen.’
Maatwerk
Natuurlijk maakt het verschil of je je nog midden in de behandelfase bevindt, in de herstelfase zit of dat je, soms pas jaren later, te kampen hebt met de langetermijneffecten van kanker. ‘Afhankelijk van de fase waarin jij je bevindt, help ik je bepalen welke doelen voor jou haalbaar zijn’, legt Linda uit. ‘Ik heb ook de kennis om andere therapeutische middelen in te zetten wanneer dit nodig mocht zijn. Ik informeer, adviseer, oefen, begeleid en bied een luisterend oor. Dat is allemaal zó belangrijk!’, klinkt het gepassioneerd. Het gaat om een groot stuk kwaliteit van leven en daar wil ik je graag bij helpen.’
Wat doet een oncologie fysiotherapeut?
Oncologie fysiotherapie richt zich op behandeling van mensen met kanker en dan met name op de gevolgen van de ziekte zelf én van de medische behandelingen die zij moeten ondergaan. Het werkgebied van een fysiotherapeut is het bewegen en alles wat daarmee samenhangt. Dat geldt ook voor een oncologie fysiotherapeut, zoals Linda. Zij behandelt dus de gevolgen op het bewegend functioneren van kanker en medische behandelingen tegen kanker.
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.