bewegen

Bewegen zorgt voor kwaliteit van leven

Bewegen is goed, dat weet vrijwel iedereen. Maar toch zijn er situaties waarin je bepaalde bewegingen het liefst vermijdt. Wanneer je bijvoorbeeld doodmoe bent door de behandelingen die je ondergaat tegen kanker of je bewegingsvrijheid wordt beperkt door een litteken of lymfoedeem. In dat geval ben je geneigd om alle inspanningen maar zo veel mogelijk te vermijden. En dat is nou precies wat je juist níét moet doen.

Positieve invloed

Het klinkt misschien wat vreemd en tegenstrijdig. Wanneer je moe bent en pijn hebt, moet je je toch niet ook nog eens gaan inspannen? Is het dan niet veel beter om rust te houden? Nee, juist het tegendeel is waar! Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie, en met name bewegen, een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.

Wanneer je moe bent en pijn hebt, moet je juist bewegen

Gecontroleerd

Het is echter wel belangrijk dat je dit op een gecontroleerde manier doet, weet oncologie fysiotherapeute Linda Pappot-Jannink: ‘Door de kanker en de behandeling die je ondergaat, is je lichaam minder sterk dan voorheen. Als je op dezelfde manier zou gaan bewegen of sporten als je gewend was, kun je je lichaam beschadigen. Toch is het ontzettend belangrijk om te blijven bewegen en daarom adviseer ik je in de oefeningen die je wél kunt doen, zodat je conditie zo optimaal mogelijk blijft. Als je door de operatie of bestraling pijn hebt met bewegen, richt ik me daar ook op. Door het aanleren van de juiste oefeningen zorgen we er samen voor dat je je weer beter en met minder of zonder pijn kunt bewegen.’

Maatwerk

Natuurlijk maakt het verschil of je je nog midden in de behandelfase bevindt, in de herstelfase zit of dat je, soms pas jaren later, te kampen hebt met de langetermijneffecten van kanker. ‘Afhankelijk van de fase waarin jij je bevindt, help ik je bepalen welke doelen voor jou haalbaar zijn’, legt Linda uit. ‘Ik heb ook de kennis om andere therapeutische middelen in te zetten wanneer dit nodig mocht zijn. Ik informeer, adviseer, oefen, begeleid en bied een luisterend oor. Dat is allemaal zó belangrijk!’, klinkt het gepassioneerd. Het gaat om een groot stuk kwaliteit van leven en daar wil ik je graag bij helpen.’

Wat doet een oncologie fysiotherapeut?

Oncologie fysiotherapie richt zich op behandeling van mensen met kanker en dan met name op de gevolgen van de ziekte zelf én van de medische behandelingen die zij moeten ondergaan. Het werkgebied van een fysiotherapeut is het bewegen en alles wat daarmee samenhangt. Dat geldt ook voor een oncologie fysiotherapeut, zoals Linda. Zij behandelt dus de gevolgen op het bewegend functioneren van kanker en medische behandelingen tegen kanker.

Datum: 27 november 2019