oncologische-voet

De oncologische voet: voetenzorg met hoge prioriteit

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, staat je leven op zijn kop. Je wordt geconfronteerd met de medische mallemolen en moet allerlei (zware) behandelingen ondergaan. Daarnaast krijg je te maken met een rollercoaster aan emoties. Alsof het allemaal nog niet vervelend genoeg is, kun je ook nog eens last krijgen van klachten en pijn aan je voeten en nagels. Het is heel begrijpelijk dat je door alle stress en angst minder aandacht hebt voor de nodige voetverzorging. Echter: in deze tijd heeft ook zorg voor de oncologische voet een hoge prioriteit.

Zorg voor de oncologische voet

Als medisch pedicure met een specialisatie in de oncologische voet zie ik veel mensen in mijn praktijk die worden geconfronteerd met kanker. In deze heftige tijd is er speciale aandacht nodig, óók voor de voeten en nagels. Deze kunnen namelijk, als bijwerking van de chemotherapie, veranderen. Met klachten tot gevolg. Zo kun je als kankerpatiënt bijvoorbeeld last krijgen van huidklachten als blaren, spontane eeltvorming, infecties, jeuk, pijn en andere kwaaltjes. Ook nagelafwijkingen komen voor, zoals verkleuringen, bloeduitstortingen en afbrokkelende en verkalkende nagels. Tot slot kun je te maken krijgen met neuropathie: een aantasting van de zenuwen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld last van gevoelloze voeten, krachtverlies en tintelingen.

Gespecialiseerde behandelingen

Uiteraard besef ik dat de behandelingen, en alles daar omheen, al je aandacht en energie opslokken. Als medisch pedicure ontzorg ik je graag. Ik ben erin gespecialiseerd om deze klachten te behandelen en op te heffen. Ik heb verschillende technieken in huis waarmee ik op een veilige en pijnloze wijze klachten aan je voeten en nagels behandel. Daarnaast kan ik je adviseren over met welke producten jij je voeten en nagels kan beschermen en verzorgen. Ook ben ik mij bewust van mijn signalerende rol: ik herken het wanneer er veranderingen plaatsvinden aan de tenen, nagels of voeten. Wanneer ik het idee heb dat dat nodig is, verwijs ik je door naar je behandelend arts, podotherapeut of andere specialist.

Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van blaren, eeltvorming, infecties, jeuk en pijn

Een welverdiend moment van ontspanning

Daarnaast kan een massage van de voeten en de onderbenen een heerlijke manier zijn om even aan de stress en angst rondom de ziekte te ontsnappen, en tot jezelf te komen. Uit onderzoeken blijkt dat voetmassages de stress, slaapklachten en pijn als gevolg van de ziekte en de zware behandelingen kunnen verminderen. De aanraking tijdens de voetmassages maakt namelijk dat je kunt ontspannen, je je rustiger voelt en beter kunt slapen. Tijdens de massage lig je heerlijk rustig op een massagebank en kun je je gedachten de vrije loop laten. Daarnaast stimuleert de massage de doorbloeding van de organen en de lymfedoorstroming, waardoor de pijn kan verminderen en je je energieker kunt voelen. Ook is de behandeling een heerlijk ontspannend momentje voor jezelf, waarin je tot rust komt en weer in contact komt met je eigen lichaam. Natuurlijk kan hiermee je ziekte niet worden genezen, maar worden de bijwerkingen van het traject wel iets draaglijker. De massage kan voor, tijdens of na de chemobehandelingen plaatsvinden. Het is maar net waar je behoefte aan hebt.

In de watten

Als gediplomeerd medisch pedicure heb ik de juiste kennis en kunde in huis om álle mogelijke voetproblemen en risicovoeten te behandelen. Deze kunnen onder andere het gevolg zijn van bijvoorbeeld kanker. Maar bijvoorbeeld ook van reuma, diabetes, spasticiteit of ouderdom. Daarnaast heb ik ook ruime ervaring op het gebied van complexere voet- en nagelproblematiek, en kan ik ook helpen bij voetproblemen die zijn ontstaan door sporten. Uiteraard ben je ook van harte welkom in mijn praktijk als je geen specifieke voetproblemen hebt, maar je voeten heerlijk in de watten wil leggen en laten verzorgen.

Datum: 25 juli 2019