Herstel na kanker: wat kan oncologietherapie voor jou betekenen?
De diagnose kanker is een enorme schok. Je wereld staat even stil en je komt in een stroomversnelling van emoties terecht. Er moet veel geregeld worden en er komt een hoop bij kijken. Misschien heb je inmiddels al een hoop ziekenhuisbezoeken achter de rug en kun je voorzichtig kijken naar herstel. Oncologiefysiotherapie kan je daar bij helpen.
Herstel
Herstel is belangrijk, maar het is wel noodzakelijk dat dit op een goede manier gebeurt. Wanneer je dit niet doet, kun je een verkeerd tempo aannemen waardoor je je lichaam alleen nog maar meer belast of er zelfs nieuwe klachten kunnen ontstaan. Een gespecialiseerde fysiotherapeut is daarom aan te raden. Deze is gespecialiseerd in oncologie en weet precies hoe jouw lichaam snel en op een juiste manier weer in topvorm komt.
Oncologische revalidatie
Herstel na kanker met een fysiotherapeut wordt ook wel oncologische revalidatie genoemd. Maar je kunt al voor, tijdens of na de medische behandeling met deze revalidatie beginnen.
Chemotherapie, bestraling of een operatie zijn een enorme aanslag op je lichaam. Het is ontzettend vermoeiend en vermindert bovendien je conditie. Oncologiefysiotherapie richt zich daarom ook met name op het verbeteren van inspanningsvermogen. Je kunt hierbij denken aan het opbouwen van de spiermassa en de verbetering van de coördinatie of het algeheel uithoudingsvermogen. Je leert je grenzen weer kennen.
Lichamelijk- en geestelijk herstel
Het terugkrijgen van je lichamelijke functies is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke herstel, maar ook voor het geestelijk herstel. Elke revalidatie gaat gepaard met ups en downs en het kan een grote mentale opgave zijn. Maar juist om die reden zorgt fysiotherapie ervoor dat je je zelfvertrouwen weer terugkrijgt. Je zult merken dat je lichaam langzaam weer gaat functioneren zoals je gewend was en dit is een enorme boost voor je zelfvertrouwen. Bovendien kan de fysiotherapeut je tijdens de revalidatie ook doorverwijzen naar een ander specialisme, als hij of zij denkt dat de training stagneert.
Ervaring en expertise
Een oncologische fysiotherapeut heeft veel ervaring en expertise. Oncologiefysiotherapie is namelijk maatwerk en goed luisteren naar de hulpvraag staat hierbij centraal. Bovendien verschillen de fysieke mogelijkheden van elke patiënt en krijgt iedereen dus een persoonlijk behandelplan. Op die manier kun je aan je lichaam werken, maar krijg je ook de ruimte om langzamerhand weer jezelf te worden.
Meer weten?
Wil jij weten wat oncologiefysiotherapie voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Multi Fysio. Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen met als doel haar cliënten te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Ze hebben een divers personeelsbestand waardoor ze patiënten met vrijwel alle fysiotherapeutische aandoeningen op weg kunnen helpen. Daarnaast heeft Multi Fysio vanaf begin dit jaar contracten met alle zorgverzekeraars!
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.