oncologiefysiotherapie

Herstel na kanker: wat kan oncologietherapie voor jou betekenen?

De diagnose kanker is een enorme schok. Je wereld staat even stil en je komt in een stroomversnelling van emoties terecht. Er moet veel geregeld worden en er komt een hoop bij kijken. Misschien heb je inmiddels al een hoop ziekenhuisbezoeken achter de rug en kun je voorzichtig kijken naar herstel. Oncologiefysiotherapie kan je daar bij helpen.

Herstel

Herstel is belangrijk, maar het is wel noodzakelijk dat dit op een goede manier gebeurt. Wanneer je dit niet doet, kun je een verkeerd tempo aannemen waardoor je je lichaam alleen nog maar meer belast of er zelfs nieuwe klachten kunnen ontstaan. Een gespecialiseerde fysiotherapeut is daarom aan te raden. Deze is gespecialiseerd in oncologie en weet precies hoe jouw lichaam snel en op een juiste manier weer in topvorm komt.

Oncologische revalidatie

Herstel na kanker met een fysiotherapeut wordt ook wel oncologische revalidatie genoemd. Maar je kunt al voor, tijdens of na de medische behandeling met deze revalidatie beginnen.
Chemotherapie, bestraling of een operatie zijn een enorme aanslag op je lichaam. Het is ontzettend vermoeiend en vermindert bovendien je conditie. Oncologiefysiotherapie richt zich daarom ook met name op het verbeteren van inspanningsvermogen. Je kunt hierbij denken aan het opbouwen van de spiermassa en de verbetering van de coördinatie of het algeheel uithoudingsvermogen. Je leert je grenzen weer kennen.

Lichamelijk- en geestelijk herstel

Het terugkrijgen van je lichamelijke functies is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke herstel, maar ook voor het geestelijk herstel. Elke revalidatie gaat gepaard met ups en downs en het kan een grote mentale opgave zijn. Maar juist om die reden zorgt fysiotherapie ervoor dat je je zelfvertrouwen weer terugkrijgt. Je zult merken dat je lichaam langzaam weer gaat functioneren zoals je gewend was en dit is een enorme boost voor je zelfvertrouwen. Bovendien kan de fysiotherapeut je tijdens de revalidatie ook doorverwijzen naar een ander specialisme, als hij of zij denkt dat de training stagneert.

Ervaring en expertise

Een oncologische fysiotherapeut heeft veel ervaring en expertise. Oncologiefysiotherapie is namelijk maatwerk en goed luisteren naar de hulpvraag staat hierbij centraal. Bovendien verschillen de fysieke mogelijkheden van elke patiënt en krijgt iedereen dus een persoonlijk behandelplan. Op die manier kun je aan je lichaam werken, maar krijg je ook de ruimte om langzamerhand weer jezelf te worden.

Meer weten?

Wil jij weten wat oncologiefysiotherapie voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Multi Fysio. Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen met als doel haar cliënten te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Ze hebben een divers personeelsbestand waardoor ze patiënten met vrijwel alle fysiotherapeutische aandoeningen op weg kunnen helpen. Daarnaast heeft Multi Fysio vanaf begin dit jaar contracten met alle zorgverzekeraars!

Datum: 22 juni 2020