Herstel optimaal tijdens en na kanker
Eén van de meest voorkomende klachten tijdens of na kankerbehandelingen (chemotherapie, bestraling of hormoontherapie) is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven (zoals traplopen, het huishouden doen, werken of sporten). Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn hebt bij het bewegen van je arm en/of schouder.
Oncologiefysiotherapie
Vroeger werd wel gezegd, dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel mensen met kanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is wél aan te raden voor een sneller herstel. Natuurlijk wel met beleid. Een oncologiefysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je weer conditie opbouwt. Het is wetenschappelijk bewezen dat training onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut bovengenoemde klachten kunnen verminderen.
Gespecialiseerd in kanker
Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met kanker. Deze fysiotherapeut richt zich dan ook op de gevolgen van de behandeling van kanker op het bewegen en het bewegingsapparaat. In individuele sessies werk je met de oncologiefysiotherapeut aan het herstel van kracht, conditie en mobiliteit. Ook is er veel aandacht voor het weer krijgen van vertrouwen in je lichaam. Het doel is dat je zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven. De oncologiefysiotherapeut bekijkt samen met jou welke vorm van bewegen en/of sporten het best voor jou is.
In elke fase
Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte, van net na de diagnose tot en met de herstelfase na medische behandeling. Ook wanneer er geen uitzicht is op genezing, is trainen zinvol. Fysieke training is onmisbaar voor een optimaal herstel tijdens en na kanker. De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt. Hoe fitter je de behandeling ingaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn: het ‘better in, better out’-principe. De training kan individueel of in groepsverband (OncoFit) plaatsvinden.
Hoe fitter je de behandeling ingaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn
Polisvoorwaarden
Wil je weten of jij, jouw partner en/of familielid goed verzekerd is? Vraag je fysiotherapeut of neem contact op met je zorgverzekeraar over je polisvoorwaarden. Vraag je je af of de fysiotherapeut iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Fysiotherapie Scheperpark of maak een afspraak met een van de fysiotherapeuten.
‘Mijn conditie gaat met sprongen vooruit’
Na de chemokuren was mijn conditie inmiddels beneden peil. Ik besefte dat ik er echt wat voor zou moeten doen om mijn conditie weer op te vijzelen. Vol goede moed was ik begonnen zelfstandig te trainen bij de sportschool om de hoek. Dat ging in eerste instantie prima. Maar dan komt er een punt dat er een tandje bij moet om de conditie op peil te brengen en dat lukte me niet. Ik moest eerlijk bekennen dat wat professionele hulp welkom zou zijn. Iemand die met je meekijkt, een stok achter de deur is en je een duwtje in de rug kan geven om net iets verder te gaan. Want vertrouwen in je lichaam is ver te zoeken en je voelt alles. Die begeleiding heb ik bij Fysiotherapie Scheperpark gevonden. Opbouwen in eerste instantie 1 op 1 en daarna zelfstandig met de begeleiding binnen handbereik. Ik voel me stukken beter en mijn conditie gaat met sprongen vooruit. Toen ik hier begon, werkte ik halve dagen en dat hield ik met moeite vol. Nu, 4 maanden verder, werk ik weer volledig en ben ik daarnaast weer begonnen met hardlopen. – Mevrouw W.S.
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.