
Het leven na borstkanker
De kans op overleving na de behandeling is zeer groot, zeker in deze moderne tijd van screening en vroege diagnostiek. Er is een grote verscheidenheid aan mogelijkheden om borstkanker te behandelen. Directe reconstructies en borstsparende ingrepen zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse borstkankerzorg. Na allerlei ingrepen en aanvullende behandelingen komt er vaak een moment dat het allemaal even klaar is en dat een patiënte wat rust wil.
Reconstructieve borstzorg
Kliniek Alphen geeft adviezen ten aanzien van voeding, beweging en levensstijl. De medewerkers helpen hun cliëntes weer een plek te vinden voor zichzelf. Vanzelfsprekend hebben ze het ook over de toekomst, want er zijn vaak toch nog wel wat wensen overgebleven na de eerste behandelingen. Juist waar het die finishing touches betreft, is Kliniek Alphen gespecialiseerd. De drie plastisch chirurgen, waarvan twee vrouwelijke, hebben een flinke staat van dienst als het gaat om reconstructieve borstzorg.
‘Vaak kunnen wij veel betekenen’
John van der Werff, plastisch chirurg en directeur van Kliniek Alphen: ‘Vaak kunnen wij veel betekenen voor vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. Om een voorbeeld te noemen: na een borstsparende ingreep en bestraling resteert nogal eens een strak en soms pijnlijk litteken. Door dit litteken en oedeem kan het lastig zijn om de arm goed te bewegen. Ook zijn er soms rode verkleuringen in de huid na bestraling.’
Littekenbehandeling
‘Onze huidtherapeute kan zowel oedeemtherapie toepassen als met een laserbehandeling de huidverkleuringen behandelen. Wij hebben hiervoor het meest geavanceerde laserplatform dat er is. Ook het strakke gevoel van het litteken valt te verhelpen. De plastisch chirurg kan met lipofilling, het inspuiten van de huid van het litteken met vetweefsel van de patiënte zelf, dit vaak veel soepeler en zachter maken.’
Goede en regelmatige controle van je borsten is van levensbelang
Andere behandelingen
Dat vrouwen hier baat bij hebben, is duidelijk, en er zijn ook andere behandelingen mogelijk. Zo is Kliniek Alphen de eerste kliniek in Nederland die ThermiVa aanbiedt. Dit is een uit de Verenigde Staten overgekomen techniek van Radio Frequente energie (RF-technologie), voor allerhande vrouwelijke ongemakken. Zoals gezegd is er een ook zeer ervaren huidtherapeute werkzaam die een heel scala aan behandelingen doet, variërend van het permanent en pijnloos verwijderen van overbeharing tot aan cosmetische peelings en dermabrasie. Ook de plastisch chirurgen zijn van vele markten thuis. Denk hierbij aan de correctie van littekens en de eerder genoemde lipofilling, die ook nog wat volume kan geven aan eventuele contourdefecten.
Ken je borsten
De cijfers liegen er niet om: één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Gelukkig zijn de overlevingskansen heel goed, maar toch overlijden er jaarlijks nog enkele duizenden mensen aan de gevolgen van borstkanker. Goede en regelmatige controle van je borsten is dan ook van levensbelang.
Hoe groot is de kans op borstkanker?
Wanneer er sprake is van erfelijke borstkanker in jouw familie, heb je mogelijk een grotere kans om het eveneens te krijgen. Je kunt je aanmelden voor een erfelijkheidsonderzoek om daar meer zekerheid over te verkrijgen. Wanneer het niet in je familie voorkomt, is de kans op het krijgen van borstkanker aanmerkelijk kleiner.
Van levensbelang
Heb je twijfels, merk je een verandering op in je borsten of denk je dat er iets niet goed is? Wacht dan niet langer en neem contact op met je huisarts. Een tijdige ontdekking van borstkanker is van levensbelang.c
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
In februari 2019 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had, met uitzaaiingen naar m’n botten. Als je zoiets te horen krijgt, kloppen alle clichés: je wereld staat op z’n kop en je belandt in een rollercoaster.
-
Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend.
-
Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte treft niet alleen de degene met kanker, maar heeft effect op het hele gezin. De naasten worden echter vaak vergeten.
-
Kanker heeft invloed op zoveel verschillende aspecten van je leven. Een van de gevolgen van de ziekte kan zijn dat je huid gaat jeuken. In het grote proces lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het kan wel impact hebben op je zelfvertrouwen en hoe lekker je in je vel zit.
-
Huidkanker is een toenemend probleem in Nederland. We bereiken gemiddeld een hogere leeftijd, gaan vaker op vakantie naar zonnige bestemmingen en maken gebruik van de zonnebank. We worden bruin, omdat de huid zich beschermt tegen de zonnestralen.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen.
-
Per jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. Een groot gedeelte daarvan, maar liefst 40.
-
Kanker heeft een ingrijpend effect op je lichaam én geest. Je gaat door een heftig behandeltraject dat je hele leven op zijn kop zet. Opeens is je lichaam in handen van artsen en onderhevig aan onderzoeken, operaties en behandelingen. Je kunt hierdoor vervreemd raken van je lichaam.
-
De diagnose kanker is een enorme schok. Je wereld staat even stil en je komt in een stroomversnelling van emoties terecht. Er moet veel geregeld worden en er komt een hoop bij kijken.