borstkanker

Het leven na borstkanker

De kans op overleving na de behandeling is zeer groot, zeker in deze moderne tijd van screening en vroege diagnostiek. Er is een grote verscheidenheid aan mogelijkheden om borstkanker te behandelen. Directe reconstructies en borstsparende ingrepen zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse borstkankerzorg. Na allerlei ingrepen en aanvullende behandelingen komt er vaak een moment dat het allemaal even klaar is en dat een patiënte wat rust wil.

Reconstructieve borstzorg

Kliniek Alphen geeft adviezen ten aanzien van voeding, beweging en levensstijl. De medewerkers helpen hun cliëntes weer een plek te vinden voor zichzelf. Vanzelfsprekend hebben ze het ook over de toekomst, want er zijn vaak toch nog wel wat wensen overgebleven na de eerste behandelingen. Juist waar het die finishing touches betreft, is Kliniek Alphen gespecialiseerd. De drie plastisch chirurgen, waarvan twee vrouwelijke, hebben een flinke staat van dienst als het gaat om reconstructieve borstzorg.

‘Vaak kunnen wij veel betekenen’

John van der Werff, plastisch chirurg en directeur van Kliniek Alphen: ‘Vaak kunnen wij veel betekenen voor vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. Om een voorbeeld te noemen: na een borstsparende ingreep en bestraling resteert nogal eens een strak en soms pijnlijk litteken. Door dit litteken en oedeem kan het lastig zijn om de arm goed te bewegen. Ook zijn er soms rode verkleuringen in de huid na bestraling.’

Littekenbehandeling

‘Onze huidtherapeute kan zowel oedeemtherapie toepassen als met een laserbehandeling de huidverkleuringen behandelen. Wij hebben hiervoor het meest geavanceerde laserplatform dat er is. Ook het strakke gevoel van het litteken valt te verhelpen. De plastisch chirurg kan met lipofilling, het inspuiten van de huid van het litteken met vetweefsel van de patiënte zelf, dit vaak veel soepeler en zachter maken.’

Goede en regelmatige controle van je borsten is van levensbelang

Andere behandelingen

Dat vrouwen hier baat bij hebben, is duidelijk, en er zijn ook andere behandelingen mogelijk. Zo is Kliniek Alphen de eerste kliniek in Nederland die ThermiVa aanbiedt. Dit is een uit de Verenigde Staten overgekomen techniek van Radio Frequente energie (RF-technologie), voor allerhande vrouwelijke ongemakken. Zoals gezegd is er een ook zeer ervaren huidtherapeute werkzaam die een heel scala aan behandelingen doet, variërend van het permanent en pijnloos verwijderen van overbeharing tot aan cosmetische peelings en dermabrasie. Ook de plastisch chirurgen zijn van vele markten thuis. Denk hierbij aan de correctie van littekens en de eerder genoemde lipofilling, die ook nog wat volume kan geven aan eventuele contourdefecten.

Ken je borsten

De cijfers liegen er niet om: één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Gelukkig zijn de overlevingskansen heel goed, maar toch overlijden er jaarlijks nog enkele duizenden mensen aan de gevolgen van borstkanker. Goede en regelmatige controle van je borsten is dan ook van levensbelang.

Hoe groot is de kans op borstkanker?

Wanneer er sprake is van erfelijke borstkanker in jouw familie, heb je mogelijk een grotere kans om het eveneens te krijgen. Je kunt je aanmelden voor een erfelijkheidsonderzoek om daar meer zekerheid over te verkrijgen. Wanneer het niet in je familie voorkomt, is de kans op het krijgen van borstkanker aanmerkelijk kleiner.

Van levensbelang

Heb je twijfels, merk je een verandering op in je borsten of denk je dat er iets niet goed is? Wacht dan niet langer en neem contact op met je huisarts. Een tijdige ontdekking van borstkanker is van levensbelang.c

Datum: 22 augustus 2018