kanker

Hoe win je het vertrouwen terug in je lijf ná kanker?

Opeens is alle narigheid voorbij, je bent kankervrij verklaard en er wordt van je verwacht dat je het leven weer oppakt. Alsof er niets gebeurd is. Het lichaam is genezen, maar de psychologische impact is blijvend. Je voelt je verraden door je lichaam: je bent ziek geworden zonder dat je het doorhad. Hoe krijg je weer vertrouwen in je lichaam, jezelf en de toekomst?

Ingrijpende gebeurtenis

Na de ziekte kun je het gevoel hebben niet meer op één lijn te zitten met je lichaam. Het voelt niet meer veilig: een indringer is je huis binnengeslopen. Om nog maar te zwijgen over de aanslag van de heftige behandelingen op je lichaam. Je voelt je nog niet de oude en hebt nog veel last van pijntjes en vermoeidheid. Je begint te aarzelen. Blijft de kanker wel echt weg? Hoe kun je het leven hervatten met zo’n onzekere toekomst?

Een vreemde in je eigen lichaam

Kanker verandert je leven en ook als mens onderga je veel veranderingen. Na de behandelingen leer je jezelf weer opnieuw kennen. Je hebt nieuwe grenzen. Vaak stel je andere prioriteiten. Ook je zelfbeeld kan aangetast zijn door lichamelijke veranderingen. De spiegel houdt je een heel ander persoon voor. Je voelt je een vreemde in je eigen lichaam. Wat kan helpen, is deze denkwijze proberen om te draaien door weer trots te leren zijn op je lichaam. Het heeft zijn uiterste best gedaan om beter te worden én dat is gelukt.

Wil je weer vol vertrouwen bouwen aan je toekomst?

Onverwerkte gevoelens

Kanker is een ingrijpende gebeurtenis, met zowel fysieke als mentale trauma als gevolg. Vaak komt de klap pas na de behandeling: er zijn nog onverwerkte gevoelens. Tijdens de behandelperiode krijg je meestal een overvloed aan warmte en aandacht. Er staat een vangnet om je heen en je put veel kracht uit meelevende vrienden en familie. Na de ziekte kan dit contrast groot zijn. Er wordt verwacht dat je het leven weer hervat als je oude zelf. Je kunt het gevoel hebben er alleen voor te staan, terwijl je worstelt met het leven na kanker. Juist dan is het goed om open en eerlijk te zijn over moeilijkheden, tegenover jezelf en anderen.

Kunstzinnige therapie

Extra ondersteuning in de vorm van therapie kan een goed idee zijn. Vaak is het echter lastig om je gevoelens onder woorden te brengen. Kunstzinnige therapie biedt dan een alternatief. Het doel van kunstzinnige therapie is om met behulp van creatieve opdrachten, je “worsteling” zichtbaar en hanteerbaar te maken. Je kunt het even buiten jezelf plaatsen en er letterlijk even afstand van nemen om naar te kijken. Dat kan heel prettig zijn. Het biedt overzicht. Daarnaast kun je, door kunstzinnig te werken, datgene vertellen wat je moeilijk onder woorden kunt brengen. Omdat dat te kwetsbaar voelt. Of misschien heb je er nog helemaal geen woorden voor. Kunstzinnige therapie biedt dus nieuwe manieren om oplossingen te vinden om anders met bepaalde situaties om te gaan.

Accepteren en integreren

Je kunt je oude leven niet meteen op volle kracht oppakken na de ziekte. Dat kan lastig te accepteren zijn. Ook voor deze emoties is ruimte tijdens de therapie. In een sessie leer je jezelf niet te veel op te leggen en de pieken en dalen beter te accepteren. De kunst kan hierbij een symbool vormen, en je doen inzien dat het nuttig is prioriteiten te stellen en je energie op een effectieve manier te verdelen. Door te luisteren naar je gevoel en je lichaam, kun je tot rust komen op een moment waarop je dat nodig hebt. De kunstzinnige therapie helpt je gevoelens niet op te kroppen, maar te integreren in je leven, zodat je weer verder kunt.

Bouwen aan de toekomst

Wil je weer vol vertrouwen bouwen aan de toekomst? Bij Lodur Praktijk voor Kunstzinnige Therapie begeleid Wike je graag bij het verwerkingsproces tijdens en na kanker. Op een creatieve manier leer je je situatie te accepteren en om te gaan met je gevoelens. Je gaat op zoek naar je eigen kwaliteiten en krijgt handvatten aangereikt in hoe je die kunt gebruiken bij het vormgeven van je nieuwe leven. Ben je benieuwd of kunstzinnige therapie iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Datum: 29 januari 2020