Met de juiste voeding op weg naar herstel
Als je een vorm van kanker hebt gehad en verschillende behandelingen achter de rug hebt, is het tijd om te werken aan herstel. Mogelijk heb je last van misselijkheid, vermoeidheid en/of maag- en darmproblemen, waardoor je eetgewoonten niet meer zijn zoals die zouden moeten zijn. Maar goede voeding speelt wél een heel belangrijke rol bij je herstel.
Oncologie-diëtisten
Naast bewegen is goede voeding nodig om weer op krachten te komen tijdens en na het doormaken van kanker. Bij Focus diëtistenpraktijk werken oncologie gespecialiseerde diëtisten. Voor dit artikel spraken we met de praktijkhouders Emilie Stassen en Lisette Kuik, die weten wat jij nodig hebt op voedingsgebied tijdens en na het doormaken van kanker.
Verminderde eetlust
Het komt vaak voor dat mensen met kanker last hebben van een verminderde eetlust, hierdoor slechter eten en te maken krijgen met gewichtsverlies. Dit hangt samen met het verlies van spierkracht en conditie. Ook zien Emilie en Lisette in toenemende mate ongewenste gewichtstoename na veel oncologische behandelingen voorkomen. Mensen weten dan niet meer wat ze het beste wel of niet kunnen eten. Dit terwijl een optimale voedingstoestand juist essentieel is voor het herstel.
Risico verlagen
Het hebben van een gezond gewicht is één van de preventieadviezen die het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert om het risico op kanker te verlagen. En dat advies is in de praktijk vaak lastig. Emilie en Lisette helpen je graag met een advies op maat wat je het beste kunt eten.
Naast bewegen is goede voeding nodig om weer op krachten te komen
Klachten
Bij een advies op maat houden Emilie en Lisette rekening met andere klachten als die voorkomen. Ze zien met regelmaat dat mensen die kanker hebben gehad problemen ervaren met het eten. Bijvoorbeeld problemen met de stoelgang, kauw- en slikproblemen of smaakveranderingen. Het kan heel lastig zijn om juist dan je eetgedrag te veranderen.
Bewuste omgang met voeding
Mensen met kanker hebben vaak al zoveel aan hun hoofd en na het doormaken van kanker willen ze bovenal graag genieten. Bij Focus leren ze je dat dit gelukkig ook met een gezond voedingspatroon kan. Ze hanteren geen strenge diëten, maar streven naar gedragsverandering op lange termijn. Hiervoor is het belangrijk om een gezonde en bewuste omgang met je voeding aan te leren en hierbij niet te vergeten dat eten lekker moet zijn en een belangrijke sociale functie heeft. Af en toe wat lekkers hoort erbij.
Zorg rondom kanker
Focus diëtistenpraktijk werkt samen met instellingen op het gebied van oncologie, waaronder het Reinier de Graaf Gasthuis en Sophia Revalidatie Delft. Verder zijn ze betrokken bij het initiatief ‘Zorg rondom Kanker’ in Delft (www.zorgrondomkanker.nl).
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.