Kanker

Kanker? Praten kan enorm helpen

Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.

Allerlei emoties

Naast tal van praktische zaken waar je mee te maken krijgt, overheersen natuurlijk voornamelijk onzekerheid, angst, boosheid en verdriet. Samen met allerlei niet te beantwoorden vragen, zoals ‘Wat staat me te wachten?’, ‘Hoe moet ik verder met mezelf?’, ‘Welke gevolgen heeft dit voor mijn relatie en kinderen?’, ‘Wat heeft het allemaal voor zin?’, ‘Is er leven na dit leven?’ en tal van andere persoonlijke vragen komen dan op je af. Misschien herken je jezelf hierin. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt. Niks in dit leven, ook het leven zelf niet, is vanzelfsprekend. Alles is opeens anders, onzeker, uit balans…

Persoonlijk

Dit hele proces, elk proces in het leven, is heel persoonlijk. Afhankelijk van leeftijd, omstandigheden, levensvisie en instelling doorloopt iedereen dit geheel op eigen wijze, eigen tijd en eigen manier. Er bestaat geen goede of slechte manier. Er is geen handleiding voor.

Alles is opeens anders, onzeker, uit balans…

Praten

Uit eigen ervaring, ook vanuit mijn praktijk, weet ik dat praten met een buitenstaander, iemand die niet emotioneel betrokken is, enorm kan helpen. Er ontstaat namelijk vanuit dit hele proces een enorme behoefte om jezelf, je eigen identiteit, je leven, je bezigheden, relatie, normen en waarden opnieuw te gaan bekijken. Wanneer we hierover gaan praten en onze emoties hierover kunnen uiten zonder dat we bang zijn om onze omgeving ermee te belasten op welke manier dan ook, komen er ruimte en energie vrij, waardoor er een nieuwe balans gecreëerd kan worden om verder te kunnen met jezelf en het proces waar je in zit. Hierdoor geef je als vanzelf weer opnieuw zin aan je bestaan en leven. Je gaat bewuster leven, bewuster keuzes maken en meer genieten van het moment en de ‘kleine’ dingen in het leven die opeens niet meer vanzelfsprekend zijn en dus meer gewaardeerd worden.

Leven na kanker

Je hoort weleens: ‘Er is een leven vóór kanker en er is een leven ná kanker’. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk en kan op talloze manieren: gezonde voeding, ontspanning, mindset, beweging, activiteiten waar je plezier en energie uit haalt, je dierbaren en vergeet je mentale gezondheid niet. Het is belangrijk dat je dit uitspreekt.

Bijstaan

Gelukkig genezen heel veel mensen van kanker. Mijn moeder, mijn kinderen en ik hebben onverwacht toch nog 6 jaar samen dit proces mogen doorlopen en haar mogen bijstaan bij het overgaan, door haar enorme positieve mindset, levenslust en vechtlust. In deze tijd hebben we nog veel samen gereisd, gelachen en gekibbeld…

Margret
Ervaringsdeskundige in het begeleiden van mensen met ziekteprocessen (chronisch, levensbedreigend, al dan niet terminaal)

Datum: 22 oktober 2021