
Kanker? Praten kan enorm helpen
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.
Allerlei emoties
Naast tal van praktische zaken waar je mee te maken krijgt, overheersen natuurlijk voornamelijk onzekerheid, angst, boosheid en verdriet. Samen met allerlei niet te beantwoorden vragen, zoals ‘Wat staat me te wachten?’, ‘Hoe moet ik verder met mezelf?’, ‘Welke gevolgen heeft dit voor mijn relatie en kinderen?’, ‘Wat heeft het allemaal voor zin?’, ‘Is er leven na dit leven?’ en tal van andere persoonlijke vragen komen dan op je af. Misschien herken je jezelf hierin. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt. Niks in dit leven, ook het leven zelf niet, is vanzelfsprekend. Alles is opeens anders, onzeker, uit balans…
Persoonlijk
Dit hele proces, elk proces in het leven, is heel persoonlijk. Afhankelijk van leeftijd, omstandigheden, levensvisie en instelling doorloopt iedereen dit geheel op eigen wijze, eigen tijd en eigen manier. Er bestaat geen goede of slechte manier. Er is geen handleiding voor.
Alles is opeens anders, onzeker, uit balans…
Praten
Uit eigen ervaring, ook vanuit mijn praktijk, weet ik dat praten met een buitenstaander, iemand die niet emotioneel betrokken is, enorm kan helpen. Er ontstaat namelijk vanuit dit hele proces een enorme behoefte om jezelf, je eigen identiteit, je leven, je bezigheden, relatie, normen en waarden opnieuw te gaan bekijken. Wanneer we hierover gaan praten en onze emoties hierover kunnen uiten zonder dat we bang zijn om onze omgeving ermee te belasten op welke manier dan ook, komen er ruimte en energie vrij, waardoor er een nieuwe balans gecreëerd kan worden om verder te kunnen met jezelf en het proces waar je in zit. Hierdoor geef je als vanzelf weer opnieuw zin aan je bestaan en leven. Je gaat bewuster leven, bewuster keuzes maken en meer genieten van het moment en de ‘kleine’ dingen in het leven die opeens niet meer vanzelfsprekend zijn en dus meer gewaardeerd worden.
Leven na kanker
Je hoort weleens: ‘Er is een leven vóór kanker en er is een leven ná kanker’. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk en kan op talloze manieren: gezonde voeding, ontspanning, mindset, beweging, activiteiten waar je plezier en energie uit haalt, je dierbaren en vergeet je mentale gezondheid niet. Het is belangrijk dat je dit uitspreekt.
Bijstaan
Gelukkig genezen heel veel mensen van kanker. Mijn moeder, mijn kinderen en ik hebben onverwacht toch nog 6 jaar samen dit proces mogen doorlopen en haar mogen bijstaan bij het overgaan, door haar enorme positieve mindset, levenslust en vechtlust. In deze tijd hebben we nog veel samen gereisd, gelachen en gekibbeld…
Margret
Ervaringsdeskundige in het begeleiden van mensen met ziekteprocessen (chronisch, levensbedreigend, al dan niet terminaal)
-
Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte treft niet alleen de degene met kanker, maar heeft effect op het hele gezin. De naasten worden echter vaak vergeten.
-
Kanker heeft invloed op zoveel verschillende aspecten van je leven. Een van de gevolgen van de ziekte kan zijn dat je huid gaat jeuken. In het grote proces lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het kan wel impact hebben op je zelfvertrouwen en hoe lekker je in je vel zit.
-
Huidkanker is een toenemend probleem in Nederland. We bereiken gemiddeld een hogere leeftijd, gaan vaker op vakantie naar zonnige bestemmingen en maken gebruik van de zonnebank. We worden bruin, omdat de huid zich beschermt tegen de zonnestralen.
-
Per jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. Een groot gedeelte daarvan, maar liefst 40.
-
Sabina Krijger: ‘Wanneer je in jouw gezin geconfronteerd wordt met de diagnose ‘kanker’, gebeurt er heel veel. Het zet je wereld op zijn kop. Alles draait om de ziekte en de behandeling daarvan. Er is veel aandacht voor degene die ziek is, en daar is ook alle hulp op gericht.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.