Klaar met kanker… En dan?
Kanker is veel méér dan alleen een puur lichamelijke aangelegenheid. De ziekte heeft een impact op je hele leven. Na de behandelingen moet je weer zelfstandig verder, maar hoe doe je dat?
Lotte
Lotte Wieland kreeg in 2008 borstkanker. ‘Ik was toen 24. Na ruim een jaar van behandelingen was ik gezond verklaard. Voor de buitenwereld is alles dan weer normaal, maar pas toen kwam voor mij de verwerking. Ik had allerlei vragen: ‘Kan ik weer gaan werken, ook al heb ik minder energie?’, ‘Hoe ga ik om met mijn veranderde lichaam?’, ‘Kan ik nog wel kinderen krijgen?’ enzovoort. Er was maar weinig oog voor dat soort aspecten.’
Stichting
Lotte besloot in 2010 een stichting op te richten om andere jonge vrouwen in en om Amsterdam met elkaar in contact te laten komen en een programma aan te bieden. Het programma bestaat uit 7 bijeenkomsten, die eens in de 2 weken plaatsvinden.
Herkenning en steun
Tijdens de bijeenkomsten kunnen de deelnemers herkenning en steun vinden bij elkaar, volgen ze workshops en kunnen ze hun vragen stellen. Ook is er gelegenheid om een keer gemasseerd te worden.
‘Het is goed om in contact te komen met anderen die weten hoe jij je voelt’
Yoga: rust in het hoofd
‘Centraal in elke bijeenkomst staat een yoga-les. Yoga heeft mijzelf erg geholpen om rust te krijgen in m’n hoofd, en dat gun ik andere vrouwen ook. Ik heb in de afgelopen zeven jaar gemerkt dat het programma echt werkt, en dat de deelnemers veel steun aan elkaar hebben gehad.’
In contact met anderen
‘Het verwerken van borstkanker is vaak een eenzaam proces: andere jonge vrouwen om je heen zijn lekker bezig met hun carrière en relatie, terwijl je zelf een pas op de plaats moet maken en nog niet zover bent. Daarom is het goed om in contact te komen met anderen die weten hoe jij je voelt, omdat ze hetzelfde doormaken.’
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.