
Klaar met kanker, maar nog zoveel vragen…
‘Ik ben klaar met behandelingen, maar ik voel me nog helemaal niet goed’ is een veel gehoorde uitspraak van mensen die voor het eerst bij Inloophuis Scarabee binnenlopen. Vaak hebben ze de behandelingen in het ziekenhuis achter de rug, zijn ze ‘schoon’, maar het lijkt wel of het dan pas begint. Na vaak maandenlang geleefd te zijn, komt er nu ineens ruimte om te voelen. Om echt stil te staan bij wat ze is overkomen..
Verandering
De omgeving verwacht, nu je ‘klaar’ bent, dat je het gewone leven weer oppakt. Dat je weer de ‘oude’ bent. Vaak voelt dat echter helemaal niet zo. Je leven is voorgoed veranderd en nu is pas het moment dat dat echt tot je kan doordringen, met alles wat daarbij hoort.
Allerlei vragen
Dan rijzen er vaak ook allerlei vragen waarmee je niet bij je arts of verpleegkundige terecht kunt. Over vermoeidheid, omgaan met je omgeving, wel of niet weer aan het werk kunnen… Met je partner en vrienden kun je daar niet altijd even gemakkelijk over praten, want zij weten niet uit eigen ervaring wat het is.
Ruimte voor je verhaal
Inloophuis Scarabee wil steun bieden, door een ontmoetingsplaats te zijn waar je zó even kunt binnenlopen. In een huiselijke sfeer is er gelegenheid voor een praatje, steun, warmte, rust en begeleiding. Getrainde vrijwilligers, veelal zelf ervaringsdeskundig, zijn als gastvrouw of -heer aanwezig. In de huiskamer luisteren ze naar je en is een half woord vaak al genoeg. Hier is ruimte voor je verhaal en ook je praktische vragen. Een gesprek waarin ervaringen, vragen, angsten en emoties rond kanker centraal staan. Dit alles met als doel je te ondersteunen in het hervinden van evenwicht in je leven.
In een huiselijke sfeer is er gelegenheid voor een praatje, steun, warmte, rust en begeleiding
Méér dan een praatgroepje
Naast de vrije inloop organiseert het inloophuis verschillende activiteiten, gericht op bewegen, creativiteit, ontspanning of informatie. Soms, als je de woorden (nog) niet kunt vinden, is het fijner om iets met elkaar te doen. Je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten, eenmalig of wekelijks en maandelijks. Denk bijvoorbeeld aan yoga, creatieve workshops (zoals mozaïeken), dans en bewustwording, wandelen, fotografie, meditatie en visualisatie.
Ontmoetingsgroepen
Van gedachten wisselen, delen en praktische tips uitwisselen met mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt als jij, kan zó fijn zijn! Ontdekken dat wat je meemaakt, voelt en ervaart niet gek is, maar er ‘gewoon’ bij hoort. Daarom biedt Inloophuis Scarabee ook ontmoetingsgroepen, zoals ‘Samen verder na borstkanker’ en een lotgenotengroep prostaatkanker, start het inloophuis met een naastengroep en is er een ontmoetingsgroep kanker, leven en sterven.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
In februari 2019 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had, met uitzaaiingen naar m’n botten. Als je zoiets te horen krijgt, kloppen alle clichés: je wereld staat op z’n kop en je belandt in een rollercoaster.
-
Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend.
-
Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte treft niet alleen de degene met kanker, maar heeft effect op het hele gezin. De naasten worden echter vaak vergeten.
-
Kanker heeft invloed op zoveel verschillende aspecten van je leven. Een van de gevolgen van de ziekte kan zijn dat je huid gaat jeuken. In het grote proces lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het kan wel impact hebben op je zelfvertrouwen en hoe lekker je in je vel zit.