kinderopvamg

De juiste kinderopvang kiezen doe je zo

Als je in verwachting bent, verandert er nogal wat voor je. Je zult allerlei dingen moeten regelen. De verloskundige bezoeken, een babykamer inrichten, namen bedenken, geboortekaartjes uitzoeken en nog veel meer natuurlijk. Maar je zult waarschijnlijk ook gaan nadenken over hoe je straks, als de baby geboren is, je werk en daarmee de opvang van je kindje gaat regelen. Op deze pagina staan een paar aspecten waar je, in je zoektocht naar een veilige en goede kinderopvang, aan moet denken en op moet letten.

Voelt het goed?

Hoe kies je de juiste kinderopvang voor je kindje? Dat gaat meestal puur op gevoel. Soms hoor je van vriendinnen, de buurvrouw of familie: ‘Je moet daar eens gaan kijken. Daar hebben we zo’n goede ervaring mee!’ Maar, je moet vooral ook zelf ervaren of die aanbevolen organisatie of locatie wel past bij jouw wensen. Als je bij een kinderdagverblijf naar binnen loopt, moet de sfeer je aanspreken. Aan de manier waarop je ontvangen wordt door de pedagogisch medewerkers, merk je al snel of het ‘goed voelt’.

Past het dagverblijf bij je levensstijl?

Wordt er gewerkt op basis van pedagogische uitgangspunten en kun jij je daarin vinden? Kun je je vinden in het dagritme dat in de groepen wordt gehanteerd? Hoe gaat het dagverblijf om met voeding? En hoe wordt omgegaan met zieke kinderen? Sluiten de openingstijden goed aan op je werktijden? Vraag het gerust. Het is belangrijke informatie voor jullie.

Hoe kies jij de juiste kinderopvang voor je geliefde zoon of dochter?

Dicht bij huis of bij het werk?

Kies je voor een dagverblijf in een kindercentrum waar je kleine later ook naar de buitenschoolse opvang en naar school gaat? En, ook niet onbelangrijk: is het goed bereikbaar en kun je er gemakkelijk parkeren?

Hoe ziet de groep eruit?

De groepssamenstelling kan per groep of kinderdagverblijf anders zijn. Daarbij is de kinderopvang natuurlijk wel gehouden aan wet- en regelgeving. Dat wil zeggen: er moeten voldoende gediplomeerde medewerkers aanwezig zijn op een bepaald aantal kinderen. Wordt er gewerkt met horizontale of verticale groepen? ‘Horizontaal’ wil zeggen: ingedeeld naar leeftijd. In verticale groepen zitten kinderen van 0 tot 4 jaar.

Heb je als ouder een stem?

Hoe heeft het kinderdagverblijf de inspraak van ouders geregeld? Worden ouders betrokken bij de opvang? Is er voldoende mogelijkheid voor inspraak? Is er een oudercommissie en zijn er bijvoorbeeld ook ouderavonden? Hoe worden ouders geïnformeerd over de opvang?

Luiers en voeding inbegrepen

De kinderopvang van Vlietkinderen is heel goed verzorgd: luiers, flesvoeding en de broodmaaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Je hoeft dus niets van huis mee te nemen. Afgekolfde borstvoeding kun je natuurlijk meegeven. Die wordt zorgvuldig gelabeld en bewaard in de koelkast.

Wat kost kinderopvang?

De kosten voor de kinderopvang van Vlietkinderen zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kunt in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag als je werkt en/of studeert. Deze toeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Om je een goede indruk te geven van je maandelijkse kosten, heeft Vlietkinderen een handige rekentool, die kun je vinden op de website. Zo krijg je een indicatie van wat de netto kosten per maand zijn.

Datum: 06 september 2018